Barcelona és un bullici constant d'obertures de restaurants amb ofertes gastronòmiques molt diverses. Obrir un local és relativament senzill si ho comparem amb la dificultat de mantenir-lo. I trobar un bar amb 125 anys d'història que mantingui les tapes de tota la vida és una fita a celebrar. En aquest xamfrà de Barcelona, entre Gran Via i Comte Borrell, trobem un tros d'història de Barcelona que ha sobreviscut al pas del temps gràcies a les tapes de sempre i alguns plats més moderns.
Un bar amb 125 anys
Una terrassa amb cadires de fusta i un gran tendal de color vermell donen la benvinguda a l'inconfusible Bar Alegria. Un local fundat l'any 1899 que durant més de 100 anys ha estat regentat per la família de Maria Cortes, tercera generació de la família que va iniciar el negoci. L'any 2019, però, l'Alegria va canviar de mans. Tomás Abellán, responsable del Grup Alegria, va agafar les regnes d'un bar que, després d'un temps tancat, havia quedat pràcticament en ruïnes.
![Entrada Bar Alegria Foto Emma Porta Entrada Bar Alegria Foto Emma Porta](/uploads/s1/51/13/51/25/entrada-bar-alegria-foto-emma-porta_15_630x420.jpeg)
Després d'una curosa remodelació, l'interior del Bar Alegria ha sabut mantenir l'essència de bar tradicional. A mà dreta hi ha la barra, amb tot de tapes exposades a l'aparador i un seguit d'ampolles de vi i licor a la part posterior. A l'esquerra, al fons i al petit pis superior, tamborets, taules de marbre i cadires de fusta omplen un espai decorat amb documents i cartells del bar original.
Una oferta híbrida
Quan Tomás Abellán va agafar el Bar Alegria l'any 2019, ho havia de fer juntament amb el seu pare i un altre soci. La intenció era obrir un bar clàssic de tota la vida, dels de cervesa, entrepà i olives. Però a últim moment, Abellán es va quedar sol i va decidir seguir endavant. En comptes d'un bar de barri, però, va decidir muntar un local tipus bistrot, on es mengés bé i amb una oferta més cuidada.
![Caneló d'hivern de pularda i beixamel Bar Alegria Foto Emma Porta Caneló d'hivern de pularda i beixamel Bar Alegria Foto Emma Porta](/uploads/s1/51/13/52/06/canelo-d-hivern-de-pularda-i-beixamel-bar-alegria-foto-emma-porta_15_630x420.jpeg)
Al Bar Alegria hi tenen seitons, anxoves i gildes, però també hi pots trobar ostres, canelons i llet de coco. L'oferta del local és híbrida entre tapes clàssiques de sempre i altres plats més contemporanis. Un d'aquests plats és l'albergínia estil Shunka, una verdura amb salsa de miso cuinada amb un estil japonès. Pel que fa als plats clàssics, un dels més bons és el caneló d'hivern de pularda i beixamel. Un caneló prim i allargat amb un sabor agradable i reconfortant. També són bones les carxofes, servides amb un rovell d'ou i una mica de tòfona ratllada. Però el plat estrella del Bar Alegria és el biquini, un senzill entrepà de formatge, pernil i tòfona que és exquisit.
![Flam de vainilla Bar Alegria Foto Emma Porta Flam de vainilla Bar Alegria Foto Emma Porta](/uploads/s1/51/13/52/48/flam-de-vainilla-bar-alegria-foto-emma-porta_15_630x420.jpeg)
D'altra banda, hi ha plats una mica més arriscats que no funcionen tan bé. El calamar a la planxa surt una mica passat i els musclos amb llet de coco es fan una mica pesats, però no és res que no puguin solucionar unes bones postres. Curiosament, al Bar Alegria hi tenen flam de vainilla en comptes de l'habitual flam d'ou de la majoria de locals. Un flam dens i generós amb una textura i un sabor realment bons. El pastís de formatge també és molt bo i cremós.
![Interior del Bar Alegria des del segon pis Foto Emma Porta Interior del Bar Alegria des del segon pis Foto Emma Porta](/uploads/s1/51/13/65/98/interior-del-bar-alegria-des-del-segon-pis-foto-emma-porta_15_630x420.jpeg)
El Bar Alegria és un tros d'història recuperada que val molt la pena visitar. Amb un ambient agradable i una oferta actualitzada i cuidada, té tots els ingredients per convertir-se en el teu nou bar de confiança on portar els amics per passar una bona estona. Amb un servei alegre i molt atent, el Bar Alegria té corda per aguantar, almenys, durant 125 anys més.