Aquella sorprenent sensació de ser a Barcelona, on hi viuen quasi dos milions d'habitants, i alhora tenir petits i comptats espais on sentir-se com en un poble. Aquest seria un resum sensorial de la meva visita al bar Plan B (carrer de Borgonya, 14), després d'acostar-m'hi un dijous al vespre. Situat a Nou Barris, al barri de la Guineueta, és una zona poc freqüentada que gaudeix, a parer meu, del privilegi de tenir el mar a unes poques parades de metro i els turistes ben allunyats.

És cent per cent l'essència d'un bar de barri per a la gent de barri. Preus populars, tracte personal (allò tan característic de bar de poble d'entrar per la porta i que et saludin pel teu nom i que la gent de Barcelona ja no sap què és) i una qualitat més que notable tant dels còctels com de les tapes que se serveixen. El duet conformat per la Paola i el Luis s'encarrega d'apujar la persiana del Plan B cada vespre de dijous a diumenge per alimentar el seu barri, però també per conèixer les preocupacions de la seva gent i posar-se al dia de les novetats quotidianes de cadascú.

Plan B 12 restaurant / Foto: Carlos Baglietto
El matrimoni de la Paola i en Luis / Foto: Carlos Baglietto

El Plan B va obrir el 2017 sota la ferotge competència d'un carrer ple de bars i restaurants que a poc a poc s'han anat apagant fins a homogeneïtzar-se del tot. Un lloc de pizzes és l'únic que ressalta d'una zona arrebossada de bars xinesos que només serveixen les mateixes braves, en una despersonalització del concepte 'tapa'. Això, és clar, fa que el local 12 d'aquest matrimoni compti amb una clientela més gurmet i que no es conforma només amb la birra, el piti i les patates braves.

Plan B 12 restaurant / Foto: Carlos Baglietto
Tapes exquisides del Plan B / Foto: Carlos Baglietto

En aquest ambient familiar, de gent de barri, s'imposa el menjar llatí amb sabors catalans. "Especialment, són gustos provinents de Veneçuela, Colòmbia i República Dominicana", m'explica en Luis. Aquest binomi que s'entén a la perfecció darrere i davant la barra, va guanyar el concurs de tapes el 2020 en un exercici de demostració de la feina ben feta i la seva recompensa.

Patates gajo, porc esqueixat i allioli suau tradicional fet durant dues hores és una de les tapes que se'm presenten a la meva arribada. Tequeños amb una brutal salsa tàrtara són la continuació d'aquesta oda a les tapes llatines amb tocs catalans. L'aiguardent amb tocs de maracujà m'eixuga la set dels llavis i em confirma el nivell dels còctels del Plan B. Un segon beure de maracujà també, però amb gustos i sabors encara més bons amb menta, llima, maduixa i tocs àcids, acompanya una espècie de mini burgers de carn esqueixada, de pollastre i de guacamole i verdures. No sé amb quina quedar-me, perquè són espectaculars! 

Plan B 12 restaurant / Foto: Carlos Baglietto
Hamburgueses irresistibles al Plan B / Foto: Carlos Baglietto

A més a més, el coneixement sobre còctels i maridatges és altíssim, gràcies a la Paola que és bartender des de fa set anys. "Aconsellem sempre quin còctel maridar amb cada plat i mirem d'explicar per què aquell còctel és el que marida millor amb els natxos", em comenta.

Plan B 12 restaurant / Foto: Carlos Baglietto
La Paola és bartender des de fa set anys / Foto: Carlos Baglietto

En Luis, nascut a Santo Domingo, i la Paola, nascuda a Veneçuela, van migrar a Barcelona quan eren molt i molt petits. El pas dels anys els ha portat a conèixer i formar una família amb fills i el Plan B, un altre fill d'aquest matrimoni que fan les coses pausades i molt ben fetes, com els cursos que ella organitza dos dijous de cada mes sobre còctels moleculars. Si et vols apropar a Nou Barris, apunta't al pla A, és a dir, una visita i un tast de l'excel·lent Plan B de la Guineueta. Salut!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!