El director Robert Rodríguez, un texà fill d'immigrants mexicans, deia que no saber cuinar era com no saber cardar. Ho deixava allà, però el que volia a dir és que, en el joc del plaer, és més important allò que ofereixes que allò que reps. Els locals de menjar mexicà de Barcelona, en aquest sentit, són summament generosos. D’entre les propostes que podem trobar a la ciutat comtal, l’equip de La Gourmeteria us en fa a mans aquestes 3 recomanacions.

Víctor Recort recomana... CHAMAKO

El cambrer deixa caure la destral sobre el plat, amb força. Ho fa un parell de cops, i ara tenim quatre porcions de nacho. Porcions, sí. A Chamako, l’anomenat ‘nacho macho’ té les dimensions i la sumptuositat d’una pizza individual —una de pollastre marinat i cremós de guacamole—, però la base cruixent d’una truita de taco fregida. El restaurant, que entronca Mèxic amb Àsia, també ens ofereix mossos tan irresistibles com les gambes amb verdures saltades amb kimchi, salsa thai i maionesa japonesa. Per regar-ho, hom pot ser gent d’ordre i demanar una michelada, o apostar pels feliços disturbis, tot abandonant-se a la carta de còctels del restaurant. Per als amants del tequila i el mescal, un Maracoco. Per als aficionats al rom i el gingebre, un No Hay Mañana.

DSC02432
Chamako / Foto: Alex Froloff

📍 Carrer Margarit, 18

Marta Garreta recomana... QUIOTE

Provinents de l'alta cuina, la parella formada pels xefs Martha Carrasco i Enrique Fernández executen a Quiote una cuina d'arrels i homenatge al seu Mèxic natal, amb un corol·lari de receptes inèdites (al paladar barceloní menys entès) d'intens sabor i bellesa cromàtica. En el seu ànim, representar a la seva carta la vasta riquesa gastronòmica del seu país i emprar, per a tal, ingredients autòctons com són les varietats de blat de moro ancestral, ara en procés de recuperació. Ostres, aguachiles i cebiches reben a qui gaudeix dels plats freds més representatius, seguit d'una curiosa oferta de tacos (com el de llengua de vedella a baixa temperatura, celiandre, ceba i llima); però al que paga la pena prestar atenció és a plats com el molote o el pozole... I a la seva amplíssima selecció de mescals.

CKJFvtsA
Quiote / Foto: Marta Garreta

📍 Carrer de Calàbria, 98

Jordi Tubella recomana... EL PACHUCO

Un plat i una beguda, dos motius per no perdre's El Pachuco: els nachos i la michelada, una beguda alcohòlica mexicana que es prepara barrejant cervesa, suc de llimona, picant i sal, i afegint salses assaonadores. Aquest restaurant mexicà de Barcelona és visita obligatòria per tastar les delícies pròpies del país nord-americà. Restaurant popular i amb personalitat, que serveix, més enllà dels natxos, tacos amb mescal i margarides en un local acollidor. El Pachuco no fa reserves, i és molt difícil aconseguir taula; ara bé, paga la pena fer cua. Uns minuts d'espera per, finalment, fer un viatge sensorial i gustatiu a l'altra banda de l'Atlàntic i poder menjar uns plats abundants i deliciosos. És difícil trobar un lloc de plats mexicans que tingui gust realment a menjar mexicà. I aquest lloc és un encert en tot.

El Pachuco
El Pachuco / Foto: @raquelfialho

📍 Carrer de Sant Pau, 110