Els cors dels barris i districtes de Barcelona s'omplen els dijous a la nit de passatgers que busquen una experiència culinària única. Dimecres, dijous i dissabte són, segurament, els dies per excel·lència per provar sort. Jo era un d'aquests que deixava l'atzar conduir-me pels carrers de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Esquerra, dreta i em topo amb una plaça acceptable en la qual hi destaca un únic cartell. El nom em recorda a un article que vaig escriure sobre cerveses artesanes i, esperançat d'acompanyar un bon menjar amb una bona cervesa artesana, travesso la porta d'entrada.

Barna Brew Born: accent noruec a uns plats i begudes catalans 

Un racó acollidor, una barra llarga i unes parets blanques es fusionen amb una pedra autèntica difícil de trobar a Barcelona avui dia. Així és el Barna Brew Born (c/ de les Basses de Sant Pere, 10, bis), un lloc d'entrepans i cerveses artesanes, d'això no en tens cap dubte tan sols amb 60 segons de presència al bar. Aquest interessant santuari gastronòmic és molt més que un simple local: és un refugi per als amants del bon menjar i el bon beure. La seva carta de vins naturals i cerveses artesanals delecta els paladars més exigents, amb combinacions intel·ligents i encertades d'entrepans, croquetes i taules de formatges i embotits.

Barna Brew és un projecte pioner a Barcelona que va néixer el 2017, fruit de la passió de dos amics, Alex Lazarowicz i Dimitris Tsaousis, per la cervesa i la seva elaboració. Van obrir a Sant Antoni el seu brew pub, i aviat es va popularitzar entre els amants de la cervesa artesana perquè al carrer de Parlament, 45, es produïa cervesa belga artesanal de gran qualitat amb un modern twist: mel de tarongina, fava tonka, pebre de Sichuan o llorer eren ingredients en les seves elaboracions que van desafiar els paladars més refinats… i els van conquerir. I no només la clientela, també els experts, guanyant dues prestigioses medalles d'or al Brussels Beer Challenge, bressol de l'elaboració d'aquesta família de cerveses.

Plats destacats, i que no falti el beure / Foto: Cedida

Aquest brew pub, que aviat va afegir el menjar per acompanyar la seva selecció de cerveses, va començar a freqüentar-se per tot aquell que gaudís de bons entrepans i tapes, mentre tastava i aprenia sobre la cultura cervesera. Un projecte boutique que ara aterra al Born i fa un pas endavant en la seva evolució. En aquest nou local, al cor del Born antic que connecta amb l'Eixample, les portes s'obren a una oferta gastronòmica més personal i a la incorporació d'una acurada selecció de vins naturals, fruit de la incorporació de Chris Grenness al projecte, sense faltar les celebrades referències de cervesa Barna Brew. Per cert, en Grenness és un geni noruec que va arribar a Catalunya fa 15 anys i parla un català perfecte.

Les tapes, per si mateix, són (a més d'una categoria) la definició d'un perfil de menjar molt concret. Fidels a l'essència de les tapes, la carta de Barna Brew Born proposa des de suculentes croquetes a una amanida russa clàssica (amb la ventresca de tonyina), sense faltar alguna proposta d'amanida que varia d'ingredients segons la temporada. No hi falta tampoc cap altre hit dels bar à vins: les taules de formatges de proximitat o d'embotits ibèrics de la més alta qualitat, conformant una experiència elevada per als amants del consum de vins més clàssic i de tall francès.

Un dels entrepans estrella del Barna Brew Born / Foto: Cedida

Però l'aposta és a les bafarades d'autor, o com ells mateixos anomenen, “guisats entre pans”. "No hem inventat la sopa de ceba", explica amb un somriure Alex Lazarowicz, "però sí que hem connectat el guisat amb el pa que sempre s'ha de mullar a la salsa per oferir entrepans gastronòmics suculents". El clàssic del mar i muntanya, les mandonguilles amb sípia, el pollastre a la catalana (amb les seves indefectibles prunes i orellanes) o la fabada asturiana troben al pa artesanal de Can Bargalló o Forn La Panacée l'aliat perfecte per a mostrar-se davant del comensal com l'entrepà perfecte. Saborós, equilibrat, amb la molla mullada dels sabors del guisat però amb el cruixent del pa intacte: una oda al sabor tradicional portat a un format informal universal: l'entrepà.

Una oda al sabor tradicional portat a un format informal universal: l'entrepà

A la sala, Aldo Romeu completa el trio responsable del nou camí de Barna Brew al Born, amb una important aposta per la gastronomia líquida: les cerveses més celebrades de Barna Brew (la de blat belga, la torrada, la IPA belga o la Pilsner) estaran presents en 5 dels 10 tiradors i els vins naturals, a la nevera taulell que rep el comensal, res més entrar. Hem seleccionat unes 75 referències, explica Grenness (qui és conegut a Barcelona pel seu projecte Wine Secrets Barcelona recent), amb una predominança dels vins naturals de cellers de proximitat i un preu contingut, entre 18 i 45 € l'ampolla.

D'aquestes 75 referències, 15 aniran rotant per estar disponibles per copes, a un preu de sortida de 4 € per copa. Tota una oportunitat per a qui s'interessi per les novetats al sector dels vins naturals, amb opcions a gaudir de blancs, negres, orange i escumosos. Les cerveses, per la seva banda, oscil·len entre els 3,20 € (la canya) i els 6,90 € (la pinta). I el tiquet mitjà no serà superior als 25 euros. L'avantsala d'un prometedor cap de setmana, on el menjar es converteix en art i la beguda en una experiència sensorial. És el lloc on el sabor es converteix en memòria i cada visita és un viatge inoblidable.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!