No soc de Barcelona, però sí que soc usuari reincident dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Sempre m'havia cridat l'atenció la línia L7, aquella que et condueix fins al Tibidabo. Ara bé, mai hi havia pujat. Fins fa pocs dies que vaig decidir-me a descobrir nous indrets de la capital catalana. I és que Barcelona amaga restaurants, cases de menjars i bars espectaculars a cada barri. Ubicat a Sant Gervasi - La Bonanova, a tocar del Parc del Turó del Putxet, visito la bodega Garum (c/ del Vilarós, 3), oberta fa escassos mesos, als volts de Sant Joan.
Bodega Garum: platets de cuina catalana molt i molt bons
"Ja havia obert un parell de restaurants més a la zona cèntrica de la ciutat comtal, però tenia l'espina clavada d'obrir un local a la zona on vaig néixer i on em vaig criar", explica Ricard Torres, propietari de la bodega Garum. L'acompanya a la cuina l'Enrique Martínez, amb qui ja havien treballat junts. En 'Quique' i en Ricard es coneixen des de fa anys i es veu d'una hora lluny que formen un duet que s'entén a la perfecció i que els resultats que surten darrere dels fogons són d'una qualitat òptima. "Els comensals surten molt satisfets i la primera reacció que vaig tenir va ser la d'incrementar els plats i les comandes per donar l'abast", s'alegra Torres. A més, al costat hi ha el Mercat de Sant Gervasi, tota una sort poder comptar amb producte local i de proximitat ben a prop d'un negoci gastronòmic.
"Tenia clar que si obria un establiment a la meva zona 0 havia de tenir l'essència una mica de vermuteria, platets per compartir i, en general, una cuina catalana, la nostra", diu somrient. Passejant pels carrers dels voltants, m'adono que té tota la raó del món i és que hi ha bodegues i restaurants amb cara i ulls que es poden comptar amb els dits d'una mà. I la bodega Garum n'és un d'aquests. La Bodega Pàdua, la Bodega Balmes o la marisqueria Balmes són alguns exemples.
A més a més, a l'interior del local s'han instal·lat unes prestatgeries amb una cuidada selecció de vins de diferents denominacions nacionals i internacionals. Més de 200 referències, de blancs, negres i tota varietat possible, que farceixen l'interior de la bodega, a banda i banda dels comensals. D'entre totes les grandioses líquides, escullo el Fonoll de Torre del Veguer 2023, xarel·lo i xarel·lo vermell, del Massís del Garraf.
Abans d'endinsar-nos a parlar dels plats, ofereixen una Fórmula Migdia que consisteix en entrant, plat principal, postres i beguda. Tot plegat per 16 euros i amb possibilitat de sol·licitar-ho dels dimarts a divendres de 13 h a 16 h.
Tenen una carta força extensa i variada. Comencem parlant dels entrepans freds i calents, on destaca el de fuet de Cantonigròs, el del formatge del Pirineu o el de sobrassada i formatge, entre altres. Tots a uns preus entre els 6,5 € i els 9,5 €.
A la bodega Garum es respira autenticitat i ganes de compartir uns bons platets i tapes de cuina catalana
"El vermut" és l'inici de la carta amb propostes boniques i saboroses com les olives adobades (3,5 €), les ostres poget Núm. 3 (4,5 €), musclos al vapor (12,5 €) o una increïble truita de patata i ceba feta al moment (6,5 €). Tampoc, és clar, poden faltar avui dia a cap restaurant les gildes (3,5 €).
En una dedicatòria a la cuina catalana clàssica, però amb tocs moderns "perquè això és una premissa que tenia molt clara", recalca en Ricard, trobem els "plats i platets" de la bodega Garum. En fem un repàs breu i gustós per a tots els paladars. Enciam amanit amb vinagreta de mostassa (4,5 €), el bacallà amb samfaina (14,5 €) ben presentat i un mos que sempre ve de gust, la tonyina amb escabetx de bolets (14,5 €) o l'steak tàrtar de la casa (17,5 €).
Per acabar, dos paninis que són dels millors a Barcelona. Primerament, el panini de mortadel·la, stracciatella de búfala, tomàquet sec i pesto (14,5 €) i, en segon lloc, i el que tinc el privilegi de tastar és el panini Nova York de pastrami (angus de Nebraska) (14,5 €). Boníssim, amb totes les lletres!
De postres, cinc opcions senzilles que, per què no dir-ho, sempre funcionen i tot i que no ressalten per la seva originalitat, només puc assegurar que les fan molt i molt bones. Almenys l'opció per la qual em decanto jo com és la torrija Garum. I és que, com deia a l'inici, no havia agafat mai l'L7 direcció Tibidabo i, ara, en canvi, tinc claríssim que hi tornaré i es convertirà una línia més freqüent per a mi. Per l'amor a les petites bodegues i al bon menjar del nostre país!