Com deia aquell antic president, els catalans fem coses, una mica com tothom, però a la nostra manera única (també com tothom). Entre totes aquestes coses, hi és la de migrar cap a totes les latituds i establir-nos allà on trobem una feina o una vida que no vam trobar a casa. Això ha fet en Nacho Jodar, que en acabat el grau de publicitat i màrqueting, i havent fet un tast d’un sector que no el va encisar massa, va marxar a Copenhaguen atret per la variada oferta de màsters. 

Finalment, Jodar no en va triar cap i va decidir prendre’s un any sabàtic en aquesta ciutat que l’atreia poderosament i on hi tenia alguns coneguts. “El meu pla era fer un any sabàtic i treballar a l’hostaleria. Havia fet una temporada a Eivissa i aquí vaig passar per bars de copes i cafeteries. A la darrera cafeteria d’especialitat, vaig començar a desenvolupar un projecte amb el meu cap, en Jan Stenzl, i així va néixer Orsa, que aquesta setmana ha fet 1 any”.


Orsa és una cafeteria d’especialitat a Vesterbo, el barri de moda de Copenhaguen, una ciutat que compta amb desenes de cafeteries per satisfer el gust de cafeïna i de dolços dels danesos, que fan cua per comprar rotlles de cardamom o de canyella, croissants i qualsevol altra llepolia.

En el cas d’Orsa, tenen una oferta tríptica: pa amb mantega i formatge, iogurt i flocs d’avena reposats. “Des del principi, la vam confeccionar de manera senzilla, minimalista i sostenible, de manera que fos fàcil de fer, que no necessités moltes mans per executar-la ni tampoc massa ingredients, i que en fos fàcil mantenir la qualitat”. A més, tenen una oferta rotativa de productes de pastisseria frescos, com ara croissants, pastissos i galetes, algunes fetes a casa i d’altres comprades als bons forns de la ciutat. “En els pròxims 6 mesos treballarem per desenvolupar més la carta de menjar”. Per descomptat, això és una cafeteria i treballen amb cafè d’especialitat de torradors d’arreu del món.


Però, per què estem ressenyant aquesta cafeteria? Doncs perquè, a banda de ser regentada per un català, és ben bé una troballa a la plaça danesa. Només entrar-hi ja s’hi endevina una gran diferència: hi ha un caliu que els altres llocs no tenen. I no és per abusar dels tòpics ni d’estereotips, però la cultura hostalera de la ciutat em va deixar més freda que els seus hiverns. Em penso que a casa nostra, al sud d’Europa i també més enllà, tenim una consciència de la importància de donar de menjar i de fer-ho bé. Haurem tingut èpoques, és clar, però allà dalt, fos al barri de Nansensgade o a Copenhaguen V, vaig trobar a faltar aquell tarannà comú que et vol fer sentir com a casa en aquesta activitat íntima (en el sentit més literal de la paraula) que és la d’introduir-se coses al cos, per la boca, i copsar-ne les formes, els gustos, textures i temperatures.

Treballant la llet a l'Orsa Coffee / Foto: Rosa Molinero Trias

De fet, Jodar diu el mateix. “El que ens fa diferents és potser una influència mediterrània en entendre el servei, i això fa que es creï una atmosfera al local. Sempre dic als meus baristes que no m’interessa entrar en una guerra de quina és la cafeteria amb millor cafè de Copenhaguen perquè és una guerra infinita i absurda. Jo em centro a oferir un producte d’alta qualitat, en tenir una gran atmosfera, amb bona música, però, sobretot, que el tracte al client sigui excel·lent”. El barista explica que per a ell és molt important generar un ambient on la gent se senti a gust, que pugui parlar tranquil·lament amb el barista, i que se senti plena d’energia en sortir. “El tracte a l’hostaleria és molt millor a Catalunya perquè, en part, hi ha un factor cultural: aquí, les interaccions entre gent que no coneixes són molt inferiors, i les barreres d’entrada a conèixer gent són molt més altes”. 

Això sí, destaca que a la ciutat (a diferència de la resta del país), el gust pel cafè d’especialitat fa una bona pila d’anys que s’ha instaurat i la gent entén els preus. De la mateixa manera, explica que pot abastir-se dels proveïdors de millor qualitat perquè la gent està disposada a pagar el preu que costa. “A Barcelona sol ser una mica més difícil perquè la gent s’ho repensa abans, i això condiciona els negocis”. Jodar gaudeix de l’èxit de la cafeteria i ja està buscant un altre espai per muntar-ne una altra, també a Copenhaguen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!