Corria l’any 2013 i la gastronomia japonesa a Barcelona començava a créixer a un ritme contundent. Per descomptat, feia anys que teníem restaurants com el Tokyo Sushi del carrer Comtal, el primer de la ciutat, obert el 1978, o el Yashima, a les Corts, de 1989, però el concepte de taverna o izakaya encara no havia arrelat massa a casa nostra. Fins que va arribar el restaurant Una mica de Japó.

Una mica de Japó: el restaurant per descobrir el país nipó

Al principi, Una mica de Japó era una petita barra al carrer Muntaner, 114, on ara hi ha la cocteleria Hemingway. Recordo la primera vegada que hi vaig anar i era incapaç de trobar-lo: calia baixar unes escales per entrar al local on tastaria per primer cop un bento, aquesta capsa amb divisions on diverses menges japoneses em farien sentir com a part de l’anime que la generació dels 90 vam consumir a tort i a dret.

Espai – Una mica de Japó– Rosa Molinero Trias
L'espai de l'Una mica de Japó / Foto: Rosa Molinero Trias

Una mare i un fill despatxaven aquests bentos i altres plats del dia amb velocitat. Tastar per primer cop confitats en vinagre japonesos o aquella truita dolça anomenada tamagoyaki era com aprendre una llengua nova: estimulava, gratificava i obria les portes a tot un món desconegut de sabors i textures.

El bento, aquella capsa amb divisions on diverses menges japoneses em farien sentir com a part de l’anime que la generació dels 90 vam consumir a tort i a dret

Ara ja fa 10 anys de tot allò i el yakisoba, el sushi i l’oyakodon són plats comuns que podem trobar fàcilment a qualsevol ciutat. Tanmateix, això no ha fet que Una mica de Japó perdi la seva màgia, que continua desplegant-se des d’una nova ubicació ara ja fa uns quants anys, a un xamfrà lluminós entre Aragó i Comte Borrell.

Bento – Una mica de Japó– Rosa Molinero Trias
El Bento del restaurant Una mica de Japó / Foto: Rosa Molinero Trias

El bento és el plat del dia per excel·lència: ràpid, generós, efectiu, equilibrat i barat. Aquell migdia duia albergínia marinada, nap envinagrat i alga hijiki guisada, una mica de mongeta tendra com a picada d’ullet a la terra, dues mandonguilles o tsukune, un tros de filet empanat i una korokke o croqueta de patata. I una bona muntanya d’arròs per acompanyar i l’anomenada truita per tancar l’àpat. Tot això per 12,50 €, amb la beguda a part.

Però cal tornar-hi al seu curri i també a les sardines a la planxa amb teriyaki, la vedella amb salsa, la tempura de verdures o el seu katsu don, plats senzills i del dia a dia que aquí et faran tenir la sensació d’haver anat de visita a casa la tieta de Yokohama.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!