Efervescència. A l’igual que l’àcid carbònic, que sap mantenir l’equilibri amb altres substàncies i originar diferents fórmules, el restaurant amb el nom d’aquesta composició química domina diferents tecles a la seva excel·lent cuina. Obert el passat 7 de juliol, en un exquisit i ampli local amb capacitat per a 120 persones paral·lel al Passeig de la localitat de Salou, ofereix àpats que segueixen una filosofia summament respectuosa amb el producte i afegint a l’equació una òptima relació qualitat/preu, especialment si pensem en les proporcions de les peces que serveixen, tant de diferents peixos com dels filets de vaca. Tot idoni per a compartir i agradar a qualsevol comensal, un detall fabulós ara que s’acosten festes i volem celebrar-ho al voltant d’una taula rodona (sí, en tenen!) on tothom gaudeixi i quedi satisfet.

Barra del restaurant Carbònic / Foto: Restaurant Carbònic

Del mar a la brasa

Per picar mentre fem boca, productes que ara arriben amb tota la seva esplendor de sabor: carxofes confitades en oli d’oliva verge extra a la brasa, un cruixent porro rostit a la flama amb vinagreta d’avellanes i, pels qui no li tinguin por a les espècies asiàtiques i els tocs amargants i picants, res millor que les pastanagues a la brasa amb gingebre, hummus i espècies tandoori.

Pastanagues amb hummus / Foto: Restaurant Carbònic

Entrants ja més contundents, o primers a tenir ben presents, són el carpaccio de costella de vaca madurada amb vinagre balsàmic i gelat de mostassa; l’amanida de patata amb bonítol, maionesa i bitxos d’Ibarra i el tataki de tonyina amb alvocat i arròs Black Sibaris. “Tot i que ens agrada innovar i oferir una carta que busca marcar la diferència en les salses i combinacions de textures, tenim molt clar que hi ha productes que agraden a gran part de la població i ens hem esmerçat molt en oferir-los de la més alta gamma, com la burrata, les anxoves amb pa de vidre, les croquetes casolanes de pernil i els bunyols de bacallà”, ens explica Jordi Perera, un dels quatre socis rere aquest nou projecte gastronòmic. Els amants de les braves han de saber que són d’autèntic vici, amb dues salses en perfecte harmonia i el punt just d’espessor per no embafar la patata.

Amanida Russa / Foto: Restaurant Carbònic

Però, entrant en matèria, que mai millor dit, en aquest restaurant el millor es no haver d’escollir entre carn o peix, demanar un plat de cada i compartir. I és que sinó ens quedarem bocabadats veient el que serveixen a d’altres taules. I no serà perquè la nostra opció no sigui per llepar-se’n els dits. Això sí, tinguem present, com ja exposava, que les racions són d’allò més generoses, com indiquen a la carta. El llobarro a la brasa amb alls tendres és de 900 grams i el turbot, també a la brasa, d’1 kg. Ofereixen també una exquisida cua de rap a la brasa amb tomàquet confitat i el producte famós a la zona: calamar de potera, que és motiu de jornades de pesca i de concursos a la comarca de Tarragona.

Oda al carnívor

“Una de les meves referències a l’hora de crear la carta de carns és l’steak-house MR PORTER a Barcelona. Volem treballar el millor producte i no només oferir un tipus de filet, sinó excel·lir en diferents talls de la vaca que segurament sorprendran al comensal i que no ofereixen altres restaurants a la zona”, afegeix Perera. És el cas de la costella de llom alt de vaca, que és d’1 Kg, o la de llom baix, de 400 grams, més raonable si es tracta d’un sol comensal o si ho volem demanar a l’hora que ens tempta un plat de peix. Per a grups de 3 o 4 persones, tenim filets com el Tomahawk Steak, d’1,6 kg. Aquesta peça, de gran pes i forma de destral Tomahawk, la que empraven els indígenes americans davant els cowboys, presenta una alta infiltració de greix, però cuinat a la graella aconsegueix una suculència i textura melosa abracadabrant.

Volem treballar el millor producte i no només oferir un tipus de filet, sinó excel·lir en diferents talls de la vaca que segurament sorprendran al comensal, Jordi Perera

És una peça de carn que sovint als EUA anomenen Cowboy Ribeye, i que sovint hem vist als westerns de Hollywood amb Clint Eastwood rostint-la i devorant-la subjectant l’os amb la mà. Parlem de fam carnívora, sí. I per això tampoc cal desmerèixer de cap manera el secret ibèric o, caient en la temptació, l’hamburguesa Black Angus de 180 grams amb formatge cheddar i ceba amb pa de brioix. Havia dit ja que una altra especialitat del Carbònic són les seves taules de formatges?

Filet Tomahawk / Foto: Restaurant Carbònic

Extensa carta de vins D.O i llepolies dolces

Un dinar o sopar d’aquesta envergadura reclama una bona carta de vins. Sorpresa la meva en veure que compten amb més de 150 referències nacionals i una ferma aposta per les D.O. tarragonines, com Priorat, Montsant, Terra Alta i Conca de Barberà, a més de la D.O. Tarragona. Una trentena d’aquests vins poden demanar-se a copes. Així mateix, podem demanar cava amb D.O. i una sèrie de digestius per amenitzar la sobretaula. Per postres, el pastís fi de poma tèbia amb gelat de vainilla, el de formatge esponjós amb taronja i maduixes i el de llimona amb mores i crumble conquisten el cor de tot gourmand, segur! Us proposo, però, deixar-vos aconsellar pel xef i per l’autora de l’article i tastar la pinya a la brasa amb crema cremada i gelat de rom. Pura pirotècnia!

Pastís de formatge / Foto: Restaurant Carbònic

Carbònic és una experiència. Completa. Perquè a banda el servei és excel·lent, l’acústica perfecta i les taules estan separades de manera que en una cita o una trobada de negocis puguem estar a gust en tot moment. Un espai que ja s’ha convertit en un referent a la vila salouenca i que segur us conquista i us fa tornar-hi un i altre cop.