L'Argentina i Colòmbia han tingut una cita a Barcelona. Florería-Brasero Atlántico, un elegant restaurant que combina el millor de la gastronomia argentina amb una singular cocteleria oculta al seu soterrani, ubicat al carrer Marquès de l'Argentera, ha rebut l'alta cuina colombiana, representada pels restaurants Carmen i X.O., en dues nits inoblidables entre flors, còctels i uns exquisits plats degustació que traspuaven tradició i originalitat a parts iguals. El resultat? Una experiència sorprenent i única que no ha deixat ningú indiferent.

Flors, còctels i tapes

En una clara referència al seu nom, així com una picada d'ullet als seus orígens a Buenos Aires, on per arribar fins al restaurant s'ha d'accedir al soterrani d'una floristeria, el Florería Atlántico de la capital catalana rep els comensals amb flors a la seva porta. A partir d'allà, hom pot baixar per les escales que condueixen a la cocteleria de moda de Barcelona l'alma mater argentina del qual es troba en la llista dels 50 Best Bars del 2024- un espai amb un aire de clandestinitat que no fa més que accentuar-se quan hom aixeca la mirada i descobreix, penjats del sostre, dos enormes esquelets d'animals sortits de les profunditats del mar. Si la decoració sembla atrevida, la seva selecció de begudes ho és encara més.

Bar Carmen i X.O. sumen els seus atrevits còctels a la carta ja per si mateix singular de Florería Atlántico. Sense anar més lluny, el combinat B.C.E, que incorpora mescal, ull de peix, Salino Meyer i sal de formigues, deixa a qualsevol bocabadat quan descobreix un parell d'aquests insectes casualment col·locats sobre el gel. Però Florería Atlántico tampoc no es queda enrere: el seu Negroni Balestrini, que substitueix el vermut per l'amaro, trastoca l'enllaç entre la ginebra Malfy i el Campari amb aigua de mar i fum d'eucaliptus, que fa que amb cada glop hom senti l'oceà acariciant-li el paladar.

Còctel B.C.E. preparat amb formigues comestibles.

Arribats a aquest punt, les tapes que ofereixen en col·laboració el trio Florería-Carmen-X.O. equilibren l'experiència sense minvar gens ni mica el caràcter exòtic de la vetllada. Ostres preparades amb chimichurri i guaiaba, vieires imbuïdes de copoazú -que és com es coneix a Colòmbia el cacau blanc- amanides amb almendrón assaonat; empanades colombianes de botifarró banyades en ají d'uchuva, arepas de tonyina i, fins i tot, una variant sud-americana del popular sandvitx japonès katsu-sando, amb vedella i wasabi, són algunes de les propostes gastronòmiques que s'eleven a la categoria d'haute cuisine sota la batuta dels xefs Carmen Ángel i Mateo Ríos, un menú degustació que combina a la perfecció amb les creacions del bartender cap de X.O., Maycoll Tobón.

Katsu-sando de vedella amb wasabi i empanades colombianes de botifarró amb ají d'uchuva.
Ostra amb salsa de chimichurri i guaiaba al costat d'un plat de vieires amb copoazu i almendrón assaonat.

Sabors migrants

La riquesa cultural tant de Colòmbia com de l'Argentina, arrelada en la tradició ancestral d'aquestes terres i en l'arribada d'immigrants de diferents països, confereix als plats de Florería-Brasero Atlántico -i als nascuts de la seva col·laboració amb Bar Carmen i X.O.- una amalgama de sabors diferents i, alhora, familiars, en apropar-nos una riquesa culinària entesa com un trencaclosques què, al cor de Barcelona, col·loquen l'última peça, tot retornant a l'entorn mediterrani des d'on va sortir part dels viatgers que van posar rumb a l'Amèrica Llatina creant sabors, en definitiva, migrants. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!