Aquesta és la història d’un restaurant petit que fa una cosa gegant: la de practicar amb amor i esforç la cuina catalana, una tasca ben important en els temps que corren, on tota novetat forana o prefabricada sembla millor que les menges de sempre, que estem deixant de cuinar.
Restaurant Gegant: avui sortim a menjar cuina catalana
Perquè, sovint, quan parlem de cuina tradicional, caiem en el folklorisme o en creure que només pot ser popular, casolana i molt econòmica. Ens fem mal a nosaltres mateixos i a la nostra cultura gastronòmica en pensar que la tradició comestible ha d’existir tan sols dins d’aquests límits. I sí, està molt bé allò de la cuina catalana reeixida per pocs cèntims, però el receptari més nostrat es fa dúctil en mans expertes i capaç d’oferir àpats elegants. I aquest és el cas de les mans del cuiner Joan Vallès al restaurant Gegant.
Vallès, a manera de taumaturg, que ha passat pels fogons de Fermí Puig, Monocrom i Alkostat, posa les mans i el cor fent allò que millor sap fer, disposant-ho amb cura i gràcia al plat, fent que la cuina de sempre balli a un altre ritme sobre les taules del Gegant, parades amb estovalles blanques i il·luminades tènuement per les làmpades Olímpica de la dissenyadora industrial Júlia Esqué. Ella s’ha encarregat de donar forma a l’espai que ocupa el restaurant, al 93 del carrer Pujades.
Ens fem mal a nosaltres mateixos i a la nostra cultura gastronòmica en pensar que la tradició comestible ha d’existir tan sols dins dels límits popular, casolà i molt econòmic
L’oferta gastronòmica del Gegant parla clar i català: patata i mongeta amb botifarra negra, trinxat, ous farcits, esqueixada, xatonada i escalivada (aquesta darrera, amb anguila fumada), terrina de porc, llenties amb guatlla i cap i pota guisat, bacallà amb samfaina. També al pil-pil, fricandó amb moixernons, pollastre rostit a la catalana o lletons rostits a la mostassa, sípia a la bruta, vedella amb bolets, flam o mousse de xocolata, i encara més són alguns dels plats que ens faran tornar a dir que avui passem de pizza, sushi i ramen, que avui sortim a menjar cuina catalana.
El Gegant és a tocar de la cafeteria Frutas Selectas i no és casualitat: els torradors Nomad Coffee, que el 2024 van celebrar deu anys de trajectòria en el món del cafè d’especialitat, s’han associat amb Vallès i el sommelier Iván Fernández, que comanda la sala i una carta de vins espaterrant amb l’ajuda de Diego Meleiro (al seu torn, Vallès compta amb l’empenta del cuiner Eloi Balcells), per aixecar ben amunt el nom de Gegant, que en aquest mes i escaig des que és obert ha trepitjat fort i ja s’ha convertit en un dels restaurants que els gastrònoms de la ciutat volen visitar.