És diumenge, és tard i et fa mandra fer-te el sopar. Et ve molt de gust una bona truita de patates, però clar, posa't tu a cuinar a aquestes hores de la nit (no és tan tard, però realment et fa molta mandra). Mires per internet, a veure si pots demanar alguna cosa a domicili. Hamburgueses, pizzes, sushi... però res de truites, i el poc que hi ha, per compartir. Cap opció de truita individual. Resignat, et fas un pa amb tomata, i decideixes que si ningú fa truites petites per emportar, les faràs tu. Això és el que li va passar a Pol González, responsable del restaurant Tort, un projecte jove i únic que ha obert portes enguany a Barcelona.
Un restaurant híbrid
El restaurant Tort, situat al barri de Sant Gervasi-Galvany, va obrir portes fa sis mesos, i durant aquest temps, ha fet més de cinc mil truites de patates de diferents sabors. La meitat dels clients de Tort mengen al restaurant, i l'altra meitat ho fan des de casa, a través d'una comanda per internet. Perquè Tort, a més de ser un restaurant físic, és, sobretot, un lloc per demanar menjar a domicili. A través de Glovo o Uber Eats, fas la teva comanda des del sofà de casa, i pots demanar truita per a un, per a dos o per a deu. I si vols, a més, pots acompanyar-ho d'un parell de llesques de pa sucades amb tomata de penjar. Però no cal que en tinguis a casa, sinó que pots demanar pa amb tomata a domicili!
Les truites, a més, es poden demanar en dos formats: la truita al plat de tota la vida, o l'entrepà de truita amb pa de brioix. González explica que "sempre hem menjat la truita amb entrepà, i ara que està molt de moda el brioix i el format hamburguesa, vaig veure que era una opció ideal preparar-la d'aquesta manera".
🥔 Per què la truita de patates és millor amb ceba que sense?
Petit però eixerit
Encarat a un públic jove, el Tort, un local petit, però molt ben ambientat, acostuma a estar ple al migdia i a bullir de comandes a la nit. L’espai té una imatge molt cuidada i amb referències a la truita per tot arreu. A l’entrada, la frase ‘con un par’ et convida a un espai on regna el color groc, amb unes làmpades en forma d’ou a sobre la barra i mitja dotzena de taules on es menja amb safates, al més pur estil fast food.
En Pol té l'ajuda d'en Jose, un amic - també cuiner - que va conèixer durant la pandèmia, i amb qui ara tiren endavant un projecte somiat. En un futur pròxim preveuen incorporar una tercera persona a la botiga, i més endavant, si les coses segueixen el seu rumb, obriran un segon local a Barcelona. L'objectiu és anar més enllà, portar la cultura de la truita de patates al mateix nivell que la de la pizza, l'hamburguesa i el sushi. Que hi hagi tantes pizzeries com Torts, a Catalunya, a la resta de l'estat i arreu d'Europa. Convé ser realistes, sí, però sense ambició no s'arriba enlloc.
Va obrir portes fa sis mesos, i durant aquest temps, ha fet més de cinc mil truites de patates de diferents sabors
Sabors a dojo
De ceba caramel·litzada, d'escalivada, a la carbonara, de formatge blau, amb tòfona i sense ceba (sí, sense ceba també), són només alguns dels sabors de truita que ofereix el Tort. "Nosaltres som del parer que sempre amb ceba, i sempre poc feta", afirma Pol González. Actualment, tenen cinc sabors a la carta, tots disponibles en format entrepà, truita individual o truita per compartir, i un sisè sabor que va rotant cada mes. A l'octubre es van inventar la truita de patates a la carbonara com a truita del mes, i com que va triomfar, se l'han quedat a la carta permanent. Sabors tradicionals, però també creacions exòtiques, com la truita de tinta de calamar que tenen disponible ara al novembre.
La comanda al restaurant es fa a través d’un codi QR que hi ha a la taula. L’escaneges, esculls el que vols menjar, i el que demanis arriba directament a cuina, on es prepara i se t’acaba servint en safata a la barra. I si et quedes amb gana, només cal que tornis a escanejar el codi i continuïs demanant tot allò que vulguis.
A més de les truites, al Tort s'hi poden tastar les xips de moniato fregit o una cervesa curiosa, "La Desnuda", una cervesa suau que combina bé amb les hamburgueses de truita poc feta.
I si mai us trobeu com en Pol aquella nit de desembre de 2022, sense ganes de cuinar i amb un capritx gegant de truita de patates, ara ja no teniu excusa!