L’afterwork consisteix en sortir a prendre alguna cosa a mitja tarda després de treballar. El que de tota la vida se n’ha dit ‘quedar per fer una cervesa al bar amb els amics quan sortim del curro’. Un bar que aquí pot ser qualsevol, però que al Japó es coneix amb un nom en concret: ‘izakaya’, que literalment vol dir, ‘quedar-se a beure en un lloc’. Això és, entre d’altres coses, el que ofereix el Keanu, la nova ‘izakaya’ de Barcelona.

De Moscou a Barcelona

El bar Keanu va obrir portes el passat mes d’octubre a Barcelona per convertir-se en una de les poques ‘izakayas’ que hi ha a Barcelona. Un local a mig camí entre cocteleria, bar i restaurant al que s’hi pot anar des de les dotze del migdia fins ben entrada la mitjanit. La coreana Zhanna Kim, creadora de Keanu, ha obert el seu segon restaurant després de l’èxit de la primera ‘izakaya’ de Moscou. Un viatge que va iniciar a la capital russa i que, després de triomfar entre el públic eslau, ara ha fet el salt a Barcelona, la capital més internacional d’Europa. Un restaurant que aposta per mantenir l’essència asiàtica als productes que ofereix, però amb alguna picada d’ullet a la gastronomia mediterrània.

Amanida de cranc reial i tacos de sushi

Un poema d’amor en coreà

Situat al carrer París 209, a tocar del carrer Balmes, el Keanu està al centre de la ciutat, en un lloc molt accessible però a refugi del tràfec de la Diagonal, que queda just per sobre. Un espai amb una petita terrassa a fora i que a l’interior té una barra a la dreta, algunes taules a l’esquerra, i un espai més ampli però igual d’acollidor en un pis superior. Un menjador en què destaca, al fons, un poema d’amor escrit en coreà. Malgrat que pel visitant occidental els caràcters orientals acostumen a semblar un element més de la decoració del local, al Keanu tot té un significat. Des del poema fins al monge budista que va sobre patins – dibuix que representa el logotip de la marca – o la taula de discjòquei que presideix la part de baix del menjador.

La coreana Zhanna Kim, creadora de Keanu, ha obert el seu segon restaurant després de l’èxit de la primera ‘izakaya’ de Moscou

Còctels, niguiris i sake

En essència, aquests són els tres pilars del Keanu. De còctels i niguiris n’hi ha per donar i per vendre. Una oferta gastronòmica de begudes d’autor, amb alcohol i sense, i un ventall de menjar molt divers, amb propostes tradicionalment japoneses – com el sushi – però també receptes tailandeses, vietnamites, coreanes i xineses. Al cap i a la fi, el Keanu és un restaurant panasiàtic, tot i que també tingui una secció de carns i una d’arrossos, una picada d’ullet al públic mediterrani que està menys acostumat al producte oriental. Però tot i tenir plats típicament europeus, el producte, la tècnica o l’origen del plat tenen sempre alguna vinculació amb la gastronomia asiàtica.

De còctels i menjar se’n pot demanar sempre, des que obren a les dotze del migdia fins que tanquen a les dues de la nit. Diferents opcions que farceixen una carta en la qual no trobarem l’últim dels tres elements que conformen l’ADN Keanu: el sake. Tot i tenir-ne més de vint varietats (i preveuen tenir-ne més d’aquí a uns mesos) de sake només en demana qui sap on trobar-lo. Sempre es pot demanar algun tipus de sake en concret, però el Keanu és un lloc ideal per deixar-se recomanar i explorar un món, el d’aquest vi d’arròs japonès, que encara és molt desconegut en la gastronomia occidental.