“La vida te vuelve a sonreír: tenemos migas”. Així llueix, sovint, la pissarra que penja de la façana d’El Rincón Sevillano. Hi ha llocs a Barcelona que demostren a cada servei que la cuina senzilla i bona segueix viva. El Rincón Sevillano n’és un exemple i ratifica, amb cada menú del dia, el seu eslògan: “Desde 1978 dando bien de comer”. És arriscat posar tal reclam al tendal perquè cada persona que hi passi per sota i creui el llindar de la porta tindrà les expectatives molt altes, si més no, a 265,6 metres sobre el nivell del mar, com el mateix Carmel. No en sortirà defraudat, ans al contrari, ja que probablement pensi que s’ha endut posat un dels millors menús del dia de la ciutat.

Per 12,50 €, El Rincón Sevillano confecciona una proposta variada (6 primers, 9 segons i 5 postres) que és un autèntic exercici d’enginyeria gastronòmica d'aquella que ens agrada: vade retro tatakis, alvocats i coses que no hi pinten res; aquí han pensat bé i han comprat encara millor, segons el mercat, segons la temporada i segons la tradició, sense fer salts mortals ni piruetes innecessàries que ningú necessita ni espera un dijous al migdia. Comprovem-ho.

La cua de bou d'El Rincón Sevillano / Foto: R.M.T.

De primer: paella ‘rica rica’ (realment, potser la millor paella de menú del dia de tot Barcelona), musclos a la marinera, faves a la catalana, ensaladilla russa, empedrat de mongeta, truita de patates amb sobrassada i formatge. I de segon? Calamars a l’andalusa, orella a la gallega, ales de pollastre, maires o chocos, costelles en salseta de Burgos, llibrets de llom, bistec o botifarra amb acompanyament, i per un plus de 6 euros, bacallà en samfaina, cargols dels grossos o sípia a la planxa.

El producte és fresc, les racions són abundants, sempre ben acompanyades i no es fan esperar per arribar a la taula. A més a més, el caliu de l’equip de sala fa patent que aquí hi ha ofici i es fan bé les coses, i et fan saber amb tots aquells intangibles que acaben pesant (i molt) que siguis qui siguis, del barri, de l’altra banda de la ciutat o de l’altra punta del món, aquí hi tindràs un lloc a taula i una rebuda amistosa, perquè es tracta de fer-te sentir com a casa i, si es pot, encara millor que a casa.

El client del menú del dia és exigent i ho saben prou bé, que sempre demanarà més. Per rematar la jugada i coronar-se, un bon assortiment de postres casolanes: arròs amb llet, natilles, panna cotta de cafè i Bailey’s, macedònia o flam. 

El producte és fresc, les racions són abundants, sempre ben acompanyades i no es fan esperar per arribar a la taula

Aquí, com sol passar a l’Amaica, vindràs un dia per fer el menú del dia i hi tornaràs una nit o un dissabte a fer-hi unes tapes, perquè quan liquidis el menú, l'aniràs a pagar i veuràs les fredes, que et diran ‘adéu, ens veiem aviat!’ des de la vitrina, i et donaran records de les tapes calentes, en especial d’aquella cua de bou amb patates i pebrots, que ja la pots flairar per damunt dels caps que endrapen i xerren i endrapen animadament en aquest racó del Carmel on és impossible sortir-ne trist o mal menjat.