Argentina és una nació construïda a pols pels nombrosos immigrants que, entre el segle XIX i XX van arribar a les seves costes cercant-hi oportunitats. La mescla de cultures és patent i no sempre traçable, atès un mimetisme entre elles que s'ha anat assolint de generació en generació. Una terra rica que va acollir aquestes onades migratòries d'irlandesos, japonesos, jueus, russos, finlandesos, italians, libanesos i, per descomptat, catalans i espanyols. El que van portar amb ells ha arrelat en una societat que és conscient d'aquest collage d'herències i que els hi sap retre homenatge.

Florería Atlántico rep al comensal amb flors, oferint-los-hi una excel·lent selecció de vins i còctels amb plats de brasa

Florería Atlántico, a Buenos Aires, ha construït un interessant discurs gastronòmic en format líquid al voltant d'aquest fenomen sociocultural. En la seva carta de cocteleria (que els ha atorgat el número 18 en la classificació dels 50 Best Bars l'any 2022 i el millor a Sud-amèrica en el 2019 i 2021) cada còctel traça en els ingredients escollits, i que li donen nom, una referència a una nacionalitat que va arribar a Argentina buscant la terra promesa. Tato Giovannoni n'és el responsable i, la seva visió de negoci, el germen que l'ha catapultat a obtenir la popularitat del comensal i l'aclamació de la crítica.

A Buenos Aires, Giovanonni va relegar la gresca gastronòmica del seu restaurant al soterrani per congraciar-se amb els seus veïns, regalant al barri una floristeria plena d'olor i color, i aconseguint, alhora, que en un mateix espai convisquessin el còctel, la brasa i la flor. A Barcelona, aquest concepte compactat aterra al barri del Born i, per fer-ho realitat, Giovannoni s'ha aliat amb Diego Cabrera (cèlebre bartender del igualment cèlebre Salmon Guru) i l'emprenedor Alex Resnik. Al carrer Marquès de l'Argentera han trobat un espai que els permet rebre al comensal amb flors, oferir una excel·lent selecció de vins i còctels amb plats de brasa a continuació i, al soterrani, mostrar un univers marí on el peix i el marisc es serveix entre música, ambient oníric tenyit de blaus i cocteleria fascinant.

Foto: Marta Garreta

Ara bé, no ens imaginem que han trasplantat un concepte des d'Argentina a Barcelona; ni de bon tros. Al Florería Atlántico barceloní ens proposen un viatge a la inversa: una barreja de la seva identitat gastronòmica amb la nostra, la Mediterrània, i amb els nostres productes, tot retornant-nos la riquesa de la mescla que la travessa de molts emprenedors somiadors a través de l'Atlàntic cap Amèrica va reportar a la nació receptora. Així, a la secció de brasa (Brasero Atlántico) hi trobarem clàssics d'allí revisats en clau mediterrània, com per exemple les anques de granota a la provençal amb patata bullida, que si s'acompanyen d'un mesclum calent de pèsols, fabes, tirabecs, fonoll i menta seran glorioses. O lletons ben cruixents amb espàrrecs blancs fets a la brasa amb allioli que es poden gaudir conjuntament amb una copa de vi: la seva carta suggereix al comensal descobrir, ampolla rere ampolla, un viatge a través de les cultures vitivinícoles del Mediterrani, des de Jerez al Líban.

A Florería Atlántico proposa un viatge a la inversa: una barreja de la seva identitat gastronòmica amb la nostra

A Coctelería Abisal, la llar onírica de la cocteleria més personal i creativa i els plats de mar, el client podrà gaudir d'aquests còctels que expliquen la construcció de la nació Argentina i que han sigut l'epicentre de la cocteleria des del barri d'El Retiro (Buenos Aires) a la resta del món: Espanya (elaborat amb Ull de llebre, Pedro Ximénez de bolets, Ratafia Russet i aigua de pebre vermell), Síria (Calvados, llet de cabra, dàtils, menta i suc de poma) o Egipte (Ginebra, camamilla, nespres i herbes egípcies). I si parlem de plats, cal aplaudir el mollet a la brasa i a la seva excel·lent i respectuosa cocció i una sublim empanada de cabra de mar i gambeta.

Florería Atlántico és exemple de l'aterratge acurat i elegant d'un concepte gastronòmic que triomfa en un altre país. Acurat perquè no perd l'essència que li ha donat el bon nom, i elegant perquè ho fa amb la generositat de qui obre casa seva al nouvingut: ensenyant i compartint, però alhora aprenent i respectant. Des d'aquest mes de maig ja és oficial: les flors, els mollets, les anques de granota i els còctels conqueriran el Born.