El centre de Barcelona és ple de restaurants turístics; llocs que sovint tenen menjar dolent a preus molt cars. Al passeig de Gràcia, però, hi ha un local que aplega diversos restaurants i que trenca la norma establerta. Un refugi gastronòmic on van els turistes, però amb una oferta de molta qualitat. Tant si vols picar unes tapes com gaudir d'un tall de carn o d'un bon suquet de peix, en aquest cèntric restaurant de Barcelona ho trobaràs.

Diferents cuines, un sol local

Passejant per la part baixa del passeig de Gràcia trobem un passadís que s'endinsa entre els majestuosos edificis del centre de la ciutat. Un carreró que condueix al mític local d'El Nacional, un espai gastronòmic que celebra 10 anys d'història amb una àmplia i diversa oferta culinària per a tots els gustos. En total són 4 restaurants i 4 barres que donen servei a un ampli espai diàfan amb una decoració modernista. L'espai és lluminós, ple de detalls i carregat d'ornaments. Plantes, làmpades i cadires omplen la sala, amb les barres al mig i els restaurants als laterals.

Abans de convertir-se en la gran sala de restaurants que coneixem avui en dia, El Nacional era un pàrquing de cotxes

L'oferta gastronòmica de les barres es divideix en la de vins i embotits, la de cerveses i conserves, la de còctels i la d'ostres. D'altra banda, els restaurants són: la Parada (per fer un mos ràpid), la Taperia (per picar unes bones tapes o un arròs), la Llotja (els millors plats de peix i d'arròs) i la Braseria (per a menjar carn a la brasa). Una oferta diversa que completen el Magatzem i el Quiosc, un saló privat per a grups i una botiga de gelats artesans respectivament.

L'antic espai d'El Nacional era gris i es feia servir de garatge / Foto: Cedida

Un origen curiós

El Nacional celebra una dècada com a espai gastronòmic, però té molta més història d'anys passats. Abans de convertir-se en la gran sala de restaurants que coneixem avui en dia, El Nacional era un pàrquing de cotxes. Un espai dedicat a guardar vehicles que, al centre de la ciutat, tenia tot el sentit del món. No obstant això, un garatge té molt menys glamur i ofereix un servei força menys divertit tant als barcelonins com als visitants. És per això que ara fa 10 anys es va reconvertir en espai gastronòmic. 

Però abans de pàrquing, també havia sigut un concessionari de cotxes, una fàbrica de pells i fins i tot un teatre a finals del segle XIX. La història del Nacional converteix l'espai en molt més que un bon lloc on gaudir de gastronomia de qualitat al centre de la ciutat; fa que es tracti d'una visita cultural plena de detalls per descobrir. Al Nacional hi trobaràs turistes, sí, però el suquet de rap que trobaràs a la Llotja o les anxoves que et serviran a la barra no tenen res a veure amb el que t'imagines d'un local on van els 'guiris'; la qualitat és excepcional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!