El Clot està de moda. El barri, que sempre ha estat encisador, amb les seves cases baixes, el seu gran parc i els bars de sempre, com la Bodega Sopena o l’antic Ca La Paqui, ara Celler Panotxa, i restaurants mítics com Can Pineda, s’ha refrescat darrerament amb incorporacions de plaers d’aquells que avui considerem imperdibles: diversos llocs on prendre cafè d’especialitat, una vinacoteca i una salumeria italiana. Pel camí, hem perdut grans cases, com el bar Castro o la fleca georgiana, però així són els temps que ens ha tocat de viure. Uns temps que, ben mirat, permeten anar a fer la compra al mercat del Clot i, en sortir-ne, parar a fer un mos al restaurant Khao Thai (Plaça del Mercat, 15), un tailandès esplendorós on gaudir d’un bon pad thai o un saltat de verdures.
El restaurant Khao Thai, la cuina tailandesa del Clot
Diuen els experts en gastronomia tailandesa i els viatgers que trepitjat aquesta terra de temples daurats i platges paradisíaques que a Khao Thai s’hi couen els plats tailandesos fets amb les receptes autèntiques. Qui escriu aquestes línies no pertany a cap dels dos grups, però després de dues visites al restaurant pot afirmar una cosa: que tot allò que posen a taula és ben gustós i ben preparat. Els fideus tenen la mossegada pertinent. La carn és tendra. Les salses no embafen. O sigui, que en sàpigues o no, de Khao Thai en sortiràs content, tip i amb ganes de tornar a venir.
Si t’hi passes cap al migdia, tindràs l’opció de tastar un entrant, un principal i unes postres pel preu mòdic de 13,95 € del seu menú del dia. Hi trobaràs pollastre satay, clavat en unes brotxetes i ben xopat d’una salsa de cacauets molt llaminera. També veuràs que pots demanar un parell de mandonguilles a la manera tailandesa, condimentades, herbals i sucoses. Per poc que en sàpigues, de cuina tailandesa, segurament reconeixeràs en els poh pia aquells rotllets de primavera que alguna vegada havies pres a un restaurant xinès.
En definitiva, els entrants t’estimularan la gana d’allò més i et preparen per rebre els plats forts, com ara la sopa tom kha, perfumada amb coco, galanga i fulla de llima kaffir, amb toppings a escollir. Sincerament, de la tom kha te’n podries beure un litre, sigui estiu o sigui hivern, perquè malgrat que és una sopa calenta, té un no-sé-què refrescant que va bé a qualsevol època. Però si de debò busques una cosa molt fresca, opta per l’amanida de vedella yam nua, regada de suc de llima i amb un profund matís de menta, acompanyada de tomàquet i de cogombre. Potser et sembla un disbarat posar vedella a una amanida, però, què seria una amanida catalana sense que l’enciam, el tomàquet, la ceba i les olives estiguessin envoltats d’embotits?
Per descomptat, en aquest restaurant no hi falten els wok, que posen la banda sonora a tot drap durant l’hora punta del migdia i de la nit. Tasta el seu pad thai, que és una aposta segura, o endinsa’t a la carta per descobrir altres menges més insòlites, com ara el khra pao, de verdures, alfàbrega i un toc picant, amb una salsa molt umami que ho cobreix tot lleugerament.
Les postres del menú del dia inclouen sempre fruita (sempre hi he trobat una pinya molt bona), cosa d’agrair, i també iogurt, gelat o flam. Però si vols sorprendre la vista i el paladar, tria a la carta el seu khao niew mamuang, a base d’arròs glutinós dolç amb llet de coco i mango. Boom!