El Clot està de moda. El barri, que sempre ha estat encisador, amb les seves cases baixes, el seu gran parc i els bars de sempre, com la Bodega Sopena o l’antic Ca La Paqui, ara Celler Panotxa, i restaurants mítics com Can Pineda, s’ha refrescat darrerament amb incorporacions de plaers d’aquells que avui considerem imperdibles: diversos llocs on prendre cafè d’especialitat, una vinacoteca i una salumeria italiana. Pel camí, hem perdut grans cases, com el bar Castro o la fleca georgiana, però així són els temps que ens ha tocat de viure. Uns temps que, ben mirat, permeten anar a fer la compra al mercat del Clot i, en sortir-ne, parar a fer un mos al restaurant Khao Thai (Plaça del Mercat, 15), un tailandès esplendorós on gaudir d’un bon pad thai o un saltat de verdures.

El restaurant Khao Thai, la cuina tailandesa del Clot

Diuen els experts en gastronomia tailandesa i els viatgers que trepitjat aquesta terra de temples daurats i platges paradisíaques que a Khao Thai s’hi couen els plats tailandesos fets amb les receptes autèntiques. Qui escriu aquestes línies no pertany a cap dels dos grups, però després de dues visites al restaurant pot afirmar una cosa: que tot allò que posen a taula és ben gustós i ben preparat. Els fideus tenen la mossegada pertinent. La carn és tendra. Les salses no embafen. O sigui, que en sàpigues o no, de Khao Thai en sortiràs content, tip i amb ganes de tornar a venir.

Tot allò que posen a taula és ben gustós i ben preparat / Foto: Rosa Molinero

Si t’hi passes cap al migdia, tindràs l’opció de tastar un entrant, un principal i unes postres pel preu mòdic de 13,95 € del seu menú del dia. Hi trobaràs pollastre satay, clavat en unes brotxetes i ben xopat d’una salsa de cacauets molt llaminera. També veuràs que pots demanar un parell de mandonguilles a la manera tailandesa, condimentades, herbals i sucoses. Per poc que en sàpigues, de cuina tailandesa, segurament reconeixeràs en els poh pia aquells rotllets de primavera que alguna vegada havies pres a un restaurant xinès.

En definitiva, els entrants t’estimularan la gana d’allò més i et preparen per rebre els plats forts, com ara la sopa tom kha, perfumada amb coco, galanga i fulla de llima kaffir, amb toppings a escollir. Sincerament, de la tom kha te’n podries beure un litre, sigui estiu o sigui hivern, perquè malgrat que és una sopa calenta, té un no-sé-què refrescant que va bé a qualsevol època. Però si de debò busques una cosa molt fresca, opta per l’amanida de vedella yam nua, regada de suc de llima i amb un profund matís de menta, acompanyada de tomàquet i de cogombre. Potser et sembla un disbarat posar vedella a una amanida, però, què seria una amanida catalana sense que l’enciam, el tomàquet, la ceba i les olives estiguessin envoltats d’embotits?

Un entrant, un principal i unes postres pel preu mòdic de 13,95 € / Foto: Rosa Molinero

Per descomptat, en aquest restaurant no hi falten els wok, que posen la banda sonora a tot drap durant l’hora punta del migdia i de la nit. Tasta el seu pad thai, que és una aposta segura, o endinsa’t a la carta per descobrir altres menges més insòlites, com ara el khra pao, de verdures, alfàbrega i un toc picant, amb una salsa molt umami que ho cobreix tot lleugerament.

Al restaurant Khao Thai no hi falten els wok / Foto: Rosa Molinero

Les postres del menú del dia inclouen sempre fruita (sempre hi he trobat una pinya molt bona), cosa d’agrair, i també iogurt, gelat o flam. Però si vols sorprendre la vista i el paladar, tria a la carta el seu khao niew mamuang, a base d’arròs glutinós dolç amb llet de coco i mango. Boom!