A les festes de Santa Tecla de Tarragona del 2010 una colla d’intrèpids van treure’s de la màniga un gran nom —Santa Teca— per començar a fer de les seves. Vins naturals, gastronomia quilòmetre zero i cultura en qualsevol de les seves manifestacions —tant et poden programar un recital de poesia, una taula rodona, un concert de pop o una sessió d’electrònica—, tot ben engiponat i amanit amb la germanor d’un equip que ho té clar: "Creiem en la cultura com a mitjà de desenvolupament personal i social; ens enriqueix, ens nodreix: ens alimenta. Pensem que alimentar-se és una acció política de defensa del territori. L’exercici en defensa del comerç local hauria de ser propi de qualsevol de nosaltres des de l'escola; el mateix que alimentar-se bé i amb consciència".
Amb aquest esperit, l’associació cultural Santa Teca organitza saraus escampats per tota la província tarragonina, amb tanta trempera com el Cantaperdius (quin altre bon nom!) a La Nou de Gaià cada divendres al vespre de juliol: música i gastronomia de petit format amb els vins del Celler 9+. També a La Nou de Gaià fa tres anys que celebren la festa del Cartusià, una fira de vins naturals que reivindica el cartoixà, una varietat autòctona de raïm ancestral del Camp de Tarragona, amb la música i la poesia d’artistes com ara Hidrogenesse, Chaqueta de Chándal o Enric Casasses i Telefunken.
"Pensem que alimentar-se és una acció política de defensa del territori. L’exercici en defensa del comerç local hauria de ser propi de qualsevol de nosaltres des de l'escola; el mateix que alimentar-se bé i amb consciència".
A Escornalbou ja fa sis anys que ocupen el castell-monestir durant un cap de setmana i l’omplen de xerrades, conferències, debats, passejades amb poetes, tastos, xous culinaris i música en directe. Diuen que és un lloc ideal, amb molts racons i opcions per fer tallers i activitats per a tots els públics. A finals de setembre fan el Fermenta!, a Montferri, una fira de fermentats amb tallers, xerrades i demostracions acompanyats de concerts. "El vi, el formatge i el pa tenen tot el protagonisme al costat del kimchi, el kombutxa, el quéfir, el xucrut i altres productes que estan de moda perquè són bons per la digestió i mil motius més. El vi hi té un paper central amb productors de la zona, en altres edicions ens han acompanyat fent tallers Vives Ambrós i Celler Tuets", expliquen.
I des del 2016 organitzen l'Embutada, la fira del vi novell de Tarragona. Amb l’epicentre a la plaça del Rei de la Part Alta —on pescadors i castellers celebraven l’arribada de la collita—, és una festa que recupera la memòria i la tradició vitivinícola i fa valdre l’embut. Estan fent inventari dels cellers d’aquest barri tarragoní: el primer any en van trobar nou i ara ja en tenen més de quaranta-quatre. Volen que es declarin bé cultural d’interès local i hi treballen amb especialistes en arqueologia i arquitectura. També treballen per fer visibles oficis perduts com els boters, els llauners i els cistellaires i aposten per la seva recuperació.
La sostenibilitat i la sobirania alimentària
Totes les activitats que proposen són gratuïtes pel públic i el que aconsegueixen associant-se amb la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments és que la cultura torni a l'usuari final, que és qui paga impostos. Als saraus de Santa Teca mai no hi trobareu ni Coca-Cola ni grans marques de cervesa: representen tot el contrari del que defensen i, per tant, no hi tenen cabuda. Alcem el puny amb ells: "Posem l’accent en la sostenibilitat, la sobirania alimentària, una vida sana i el regust picant de l’estil flamboyant. Sota el quitrà hi ha les tomaqueres!".