De tots els entrepans que es fan i es desfan, el bikini és, potser, el més senzill i, alhora, el més eficaç. I la clau rau en les coses invisibles que el fan una delícia, com ara la mantega o la maionesa amb les que hom refrega les llesques de pa per tal que quedin més cruixents i bones. De la mateixa manera, al Jacaranda, on fan un bikini esplèndid, els intangibles han fet que es converteixi en un referent del barri d’Horta.

“Som una proposta senzilla que té molta feina darrere, i això és precisament el més important: allò que no es veu. Sentim una enorme responsabilitat, tot i que de vegades sembli que només fem cafès”, expliquen l’Orlando i la Julia, la parella que acaba de celebrar els 4 anys del Jacaranda i que va deixar la fotografia per incorporar-se a l’hostaleria. Feia temps que tenien pensat que anomenarien així la seva cafeteria, com l’arbre tropical de flors violetes, quan un dia passejaven pel barri d’Horta i van veure un local al peu de dues jacarandes. “Estava fet pols, però ens va semblar el lloc adequat, i no vam fer ni estudi de mercat ni res”.

L’onada expansiva del bon cafè ha remullat per complet Horta gràcies al Jacaranda i ho ha fet de la millor manera: amb l’objectiu clar de fer barri i de fer-ho bé

Lluny de semblar una cafeteria d’especialitat que mira només cap al client forà, Jacaranda neix i creix en un barri que molts barcelonins no trepitgen mai i que als turistes no els queda gens de pas. L’onada expansiva del bon cafè ha remullat per complet Horta gràcies al Jacaranda i ho ha fet de la millor manera: amb l’objectiu clar de fer barri i de fer-ho bé, pensant en què hi fiquen entre pa i pa, en fer tota la brioixeria casolana i de nivell (el seu rotlle de canyella, amb un bon toc de cafè, és una meravella que serveixen calentona), en aprendre a triar i a fer cafè (cosa que agraeixen al mestre Kim Ossenblok i a l’equip de la torradora barcelonina Nomad Coffee).

Rotlles de canyella Jacaranda / Foto: Rosa Molinero Trias

“Quan ens demanen un bikini ens pregunten si ‘només’ és de pernil i formatge. Contestem que sí, que més o menys, i quan el tasten s’enduen una sorpresa”, diuen. Perquè, aquí, el pernil és de veritat, el pa no és industrial i el formatge té noms i cognoms. El secret del bikini és això i encara més: el pernil és prosciutto cotto italià, el pa és una focaccia d’herbes i el formatge és una combinació de crema de formatge i mozzarella, i hi afegeixen un petit contrapunt dolç amb una mica de codonyat. “Constantment busquem millorar la nostra oferta i ho fem buscant productors, productes i proveïdors que ens agradin per tal de donar-los visibilitat. Això es nota en la nostra proposta, que ha anat evolucionant amb el pas del temps. Posem el gust i la qualitat per sobre de qualsevol altre criteri”, explica la parella, i aquest bikini és una bona prova d’això.

Les empanades del Jacaranda / Foto: Rosa Molinero Trias

A més, també fan empanades del Perú, que és el país d’origen de l’Orlando (la Julia és d'Hondures), de vedella gallega ecològica amb ceba, que porta un toc màgic de sucre glaç per sobre; de pollastre de corral amb ají groc; o, la vegetariana, de formatge provolone amb tomàquets al forn, xampinyons amb all i un toc de mantega francesa. La massa, rossa per l’efecte del forn, és tan gustosa com la farsa, i té un punt crocant que la fa addictiva. Pastissos, galetes, alfajores peruans amb dolç de llet casolà, croissants i altres entrepans rematen l’oferta del Jacaranda, que està coronada per un petit rebost de productes que t’agradarà portar a qualsevol celebració i que et deliràs per menjar-te’l abans que arribi el dia. Tenen cerveses artesanes, kombutxes de Bioma amb herbes remeieres locals, panettone, concentrat de chai de Black Sense, sucs gallecs de Zumiño, i panettone de les germanes Pavolucci. En definitiva, al Jacaranda hi aniràs, menjaràs i t’enduràs un mos boníssim de la seva filosofia gastronòmica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!