Lance Armstrong, un dels ciclistes més famosos (tant per les seves fites com pels seus desencerts) és un dels responsables de posar Girona al mapa i convertir aquesta ciutat en un dels epicentres mundials del turisme ciclista i l'oci al voltant d'aquest esport. Girona té coses molt bones, com el clima, la gastronomia i una orografia i infraestructura de carreteres que, en poc territori, brinda moltes opcions al ciclista professional i a l'aficionat, des de plana a prop de la costa a muntanya, més a l'interior. Qui ho explica és en Marc Guinó, propietari de La Maglia, un enamorat del ciclisme i la gastronomia que, des de fa 3 anys, ofereix cafè d'especialitat i menjar saludable al bell mig de Platja d'Aro.
Armstrong va establir-se al call jueu durant quasi cinc anys, a principis de mil·lenni, i el seu interès en la zona i en entrenar i viure aquí va atraure d'altres professionals i molts amateurs fins al punt que, més de vint anys després, Girona gira com una roda de bicicleta. Iniciant-se a la ciutat, el moviment s'ha estès per les comarques adjacents i, especialment a l'estiu, està en més ebullició que mai. Molt vinculat a aquest esport està el cafè d'especialitat o specialty coffee. Hi ha diverses diferències entre aquest cafè i el comercial, i a grans trets en destaca l'origen (que és traçat i identifica el nom i país de la finca, normalment de petits productors, on s'ha cultivat), el torrat del gra (que identifica l'experiència i autoria de qui torra) i l'extracció que se'n fa (en essència, que es faci bé, respectant el cafè que s'ha cultivat i torrat amb tanta cura), el pas final de la cadena.
El cafè d'especialitat es determina per la puntuació que la SCA atorga als cafès torrats que sol·liciten la puntuació
El cafè d'especialitat es determina per la puntuació que la SCA (Specialty Coffee Association) atorga als cafès torrats que sol·liciten la puntuació. A partir de 80 punts, un cafè es considera d'especialitat i tenint el topall de 100 punts, el cafè identifica perfil de torrat i qualitats, distingint entre un molt bon cafè (de 80 a 85 punts), excel·lent (de 85 a 90 punts) i excepcional (de 90 a 100 punts). Per sota d'aquesta puntuació, és cafè comercial. El cas és que la cultura ciclista està fortament vinculada al cafè d'especialitat: amb uns valors on la salut, el benestar i l'exercici en són pilars, el cafè d'especialitat hi encaixa com anell al dit, sent font d'energia i assegurant qualitat i propietats organolèptiques. A l'equació s'hi suma la revisió de l'esmorzar de forquilla que ha suposat l'aparició del brunch, aquest format d'origen anglosaxó que, en inici, unia l'esmorzar (breakfast) amb el dinar (lunch) i que en l'última dècada ha derivat en un festival de torrades, pancakes, brioixeria i pastisseria saborosa, tot plegat regat per sucs naturals i, per descomptat, de cafè d'especialitat. Segueix aquest esquema La Fàbrica, el pioner projecte d'aquesta espècie (unió de cafè d'especialitat, brunch i ciclisme) del ciclista Christian Mayer a Girona o l'On y Va d'en Ferran Buxeda, a Barcelona.
La Maglia s'hi suma en una zona estratègica: ens trobem en un punt intermedi de la ruta ciclista que uneix Girona i la costa, explica Guinó, i aquí els ciclistes es troben bon cafè d'especialitat (i ben servit) i bon menjar per recarregar piles i seguir el trajecte. Des de fa mig any, La Maglia torra el seu propi cafè, un somni complert per en Guinó, que es va formar com a torrador (i abans com a barista) per tal de tancar el cercle en el puntal que comparteixen tant ciclistes com gurmets que acudeixen cada dia a La Maglia: un bon cafè d'especialitat. El seu oscil·la entre 84 i 86 punts, amb orígens al Brasil, Etiòpia, Hondures o Guatemala. Es pot observar com torren tres cops a la setmana al local que acaba d'obrir al costat, La Maglia Roastery, on també es pot comprar cafè en gra o molt per emportar, a més de marxandatge i accessoris tant per fer bones extraccions de cafè com per a ciclistes.
El cafè és el nostre producte estrella, assevera en Guinó, però també ho és l'oferta de dolç i salat que oferim des de les 8 del matí fins a mitja tarda
Fill del cuiner Antoni Guinó, que va treballar a les cuines del s'Adolitx (Sant Feliu de Guíxols) i amb en Francesc Bañeras a Les Panolles (Sta. Cristina d'Aro), en Marc Guinó té atresorats en els seus records d'infància servir cafès, el soroll de les tasses en recol·locar-se al capdamunt de la cafetera i la remor de les converses. Ho feia de petit i adolescent als restaurants que el seu pare, d'empenta emprenedora, va establir a Maçanet de la Selva (L'Hostal del Cavaller i Bar Jomar) i a Girona (L’Altamira). Seguint-ne l'estela, va canviar una vida vinculada al sector de la neteja industrial per abraçar la de l'hostaleria i la restauració, convertint primer la casa familiar de Llagostera en un establiment de turisme rural, Can Guinó i, més recentment, obrint La Maglia. El cafè és el nostre producte estrella, assevera en Guinó, però també ho és l'oferta de dolç i salat que oferim des de les 8 del matí fins a mitja tarda. La vitrina desplega amb encant una col·lecció de brioixeria, bols de fruita i açaí, i pastissos de Can Pericus i La Puntual, però tant o més goig fan les torrades de pa de massa mare que el forn La Farinera (de Sant Feliu de Guíxols) elabora només per a ells.
A La Maglia (que pren el nom del cèlebre mallot rosa que vesteix el guanyador del Giro d'Italia) els amants del ciclisme no només trobaran aquest bon cafè i bon menjar que en Guinó assegura. També un pàrquing de bicicletes ampli i vigilat, i una qualitat que també destacaran els que no gaudeixin a dues rodes: un local ampli, acollidor, amb una extraordinària llum natural que banya la sorollosa estança i un personal encantador, començant pel mateix Guinó, que cada dia està al peu del canó fent totes les extraccions amb minuciosa exactitud tant a La Maglia com a La Maglia Roastery, com el jove equip que atén les taules. Un oasi en una gentrificada platja d'Aro que funciona tan bé que funciona tot l'any.