Granollers, capital del Vallès Oriental i centre neuràlgic d'esmorzars de forquilla, capitanejats durant generacions pels fogons de la Fonda Europa (a la qual, per cert, n'era assidu el meu avi). A la Fonda Europa ha d'agrair Granollers el bon nom de la ciutat en el mapa gastronòmic més enllà de la capital i tot i que el seu regnat es manté en bona forma, comencen a sorgir projectes d'emprenedors gastronòmics que falquen la seva posició amb dignitat i ofici.

El que ara ens ocupa està liderat per un trio, en Carlos Quesada i en Xavi Vivo a cuina i l'Esther Godaiol a sala. Sota el nom de restaurant El Glam hom es pot esperar tot de referències curulles de purpurina i de rock dels 70, però més enllà de les cançons d'aquella època com a fil musical, el que s'hi troba és bona cuina de base on, precisament, la brillantor que enlluerna, no és la de les floritures. Al centre de la ciutat, a una casa centenària de dos pisos, aquests tres amics ofereixen una carta a mig camí entre les seves aspiracions gastronòmiques i el que demanda la seva clientela local. Visió intel·ligent del negoci, ja que l'estima i fidelitat d'aquesta tipologia de comensal s'ha de guanyar: cuina de base, cuina de tradició adaptada al paladar de tendències modernes i una petita selecció de referències de vins de petits productors.

L’excepcional croissant de brandada de bacallà del Glam / Foto: Marta Garreta

Hi ha ànima, bolcada diàriament tant en la carta com en els suggeriments. “Els plats de fora de carta”, explica en Quesada, “tenen la seva pròpia clientela i ens trobem que molts comensals tornen amb freqüència buscant amb què els sorprendrem”. Aquí en Quesada i en Vivo volen alt, recolzant-se en el món vegetal que els proveeix la masia de Can Sunyer de La Garriga. El Josper suma màgia, i ells, professió, afinant els plats amb fum, brasa, flama o calor residual segons sigui necessari.

El cas és que tots tres integrants funcionen com una única entitat: en Quesada i en Vivo ja van coincidir farà 10 anys a Can Majó i es van retrobar al Can Gallina de Granollers i hi van conèixer l'Esther, que ja estava liderant la sala. I s'han quedat a Granollers perquè és casa: “coneixem la clientela i la zona”, explica en Vivo, “ens sentim còmodes i sentim que podem aportar”. Ho fan cada dia, sí, però els migdies són molt especials perquè ofereixen un menú migdia amb platets de la carta a un preu imbatible, 16,50 €, consistent en un entrant, un principal i unes postres.

L’escalivada del Glam / Foto: Marta Garreta

De dia o de nit, la professió adquirida es desplega, encisadora, en platets com el croissant farcit de brandada de bacallà, ous de mujol, ceba en salmorra i alls confitats, un dolç i salat de contrasts ben pensat, hit d'ençà que es va presentar a l'agost durant la Festa Major de la vil·la. L'escalivada a la brasa, tan senzilla, però alhora tan memorable: pebrot vermell, albergínia i ceba que han estat reposant en el seu propi suc, amb calor residual durant hores, amarant-se d'intensitat i elegància. Un plat tan deliciós requereix celebració, la de sucar-hi el pa de massa mare que s'ofereix al caldo que en resulta.

Tots els plats són impressionants / Foto: Marta Garreta

El Filet Glam ja ha esdevingut tan cèlebre entre la clientela i els que acudeixen recomanats com ho és la salsa Cafè de París, de la qual ni cal ni quasi es demana descripció. Però la del Glam, en té: filet de 200 g marcat a la brasa i finalitzat amb un salsejat de pebre verd, concentrant-hi una reducció de caldo de carn, nata i pebre verd. La patata al caliu, xafada amb ganivet à la minute, en constitueix el llit amorós. Però si es vol connectar amb el Glam d'ahir, avui i demà s'ha d'iniciar l'àpat amb el Vermut, hit indiscutible des del primer dia que van obrir portes, consistent en pop llescat com un carpaccio amb picada de kalamata i olives gordal coronant, patates xips amb salsa casolana similar a la reconeguda Espinaler i un gotet de vermut casolà, amb l'opció de gaudir-ne en porró.

L’original vermut del Glam / Foto: Marta Garreta

Els vins aporten una interessant contraposició líquida. Compten amb referències de cellers de projectes més experimentals i petits propietaris, però alhora fan una oferta de referències més conegudes com a esquer. “Ens agrada animar als nostres clients que surtin de la seva zona de confort i tastin tant vins com plats que no coneixen”, assegura l'Esther, “i per a tal tenim una àmplia selecció de vins a copes”. I, com resa el seu nom, l'experiència fa vibrar als parroquians amb una llista musical que no descuida la vinculació del projecte amb la música: rumba els dijous (com a referència humorística a la paella que es troba els dijous als menús de migdia populars), nits amb Madonna i Cyndi Lauper o una mica de T Rex i Marc Bolan per retre un just homenatge als platerets més tradicionals. Un maridatge que alegra ànimes i estómacs, raó per la qual El Glam se subtitula com a "moments gastronòmics".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!