El Maresme compta amb una oferta gastronòmica fantàstica que, alhora, incorpora el rebost de la zona dins de les seves elaboracions, sigui de l'horta o del mar. Un receptari farcit de mar i muntanya amb certa preeminència de la cuina marinera que es pot gaudir a molts establiments amb fogons excel·lents. S'acaba d'afegir al llistat una interessant obertura al Masnou, el restaurant Oblikue. Els qui sovintegin la zona els sonarà la guingueta amb el mateix nom a Vilassar de Mar, a la platja de l'Astillero, però el que ara ens ocupa és la incursió dels mateixos propietaris a la gastronomia de més volada. Compten amb una fantàstica cuinera, l'Adnaloy Osío, capitanejant cuina i proposta gastronòmica, garantia que no només hi ha qualitat de producte, sinó personalitat en els platets proposats.

Osío és una vella coneguda per als amants de la bona cuina, que potser la recordaran per l'enyorat restaurant a l'Eixample, el Caña de Azúcar, i amb una dilatada experiència que mostra com n'és, de tot-terreny, aquesta veneçolana instal·lada al Maresme: va estudiar a la Hoffman i va treballar amb Martin Berasategui, Andoni Aduriz i Jordi Cruz (a L'Angle), amb incursions a Berlín i a Madrid (La Cabra). Des que va tancar el Caña de Azúcar, el seu primer, i de moment, únic projecte com a xef i propietària, havia estat realitzant assessories i projectes per a diversos restauradors. Per tant, que l'Adnaloy torni a liderar una cuina on se la pugui reconèixer i gaudir, és una gran notícia.

L'espectacular arròs de l’Oblikue / Foto: Marta Garreta
L'espectacular arròs de l’Oblikue / Foto: Marta Garreta

El punt de partida de l'Oblikue, la tria del millor producte en temporada, és quelcom que a la xef la situa a una zona de confort: "Comptar amb proveïdors de confiança que proporcionen producte de gran qualitat és per a mi quelcom bàsic, ja que el comensal el sap apreciar i identificar", explica l'Adnaloy. També ho és la brasa, que actua com a fil conductor de la seva cuina, com a bona llatina: la brasa participa tant de coccions de carn o peix com a finalització de plats, siguin arrossos, pa o qualsevol altre plat calent. D'aquí la prevalença de la llauna, tant com a estri per cuinar, com a plat que es presenta a taula. "El foc imprimeix matisos primaris que connecten amb les emocions", assegura la xef. I bona part de raó té, quan en tastar una simple torrada amb pa amb tomàquet i anxoves 00, els ulls del comensal s'humitegen de felicitat. Es degusta tradició i receptari, però la personalitat a la cuina mostra aquests plats de sempre com a quelcom nou i revolucionari.

El morro de bacallà amb pebrot també es gratina a foc viu i sembla que faci elevar els matisos de la nou moscada a la beixamel clàssica, amorosint un plat senzill però efectiu. No hi falta tampoc l'ús de les herbes aromàtiques, un dels emblemes de la xef: el plat es finalitza amb una fulla d'estragó i una petita branca d'alfàbrega llimonera. Més brasa a un dels arrossos més espectaculars tastats fins al dia d'avui. El presenta a la llauna, socarrat, brut i intens de sabor a l'estil empordanès i amb un extra que impulsa el sabor: salsa americana feta amb els caps de les gambes que es reparteix en una salsera a la vista del comensal, quan l'arròs ja ha arribat a taula, per a gaudi de les papil·les gustatives, que comencen a treballar amb follia.

L'amanida russa del Oblikue / Foto: Marta Garreta
L'amanida russa / Foto: Marta Garreta

Però ull, que no tots els petards es llancen amb els plats calents: l'amanida russa és una meravella estètica i palatal que encapsula tècniques i amor pel detall. Els cogombrets i les tàperes s'envinagren de forma casolana, tant la ventresca de tonyina com els ous de guatlla s'han cuinat a baixa temperatura i les pastanagues baby senceres que conformen la composició, s'han fet a la brasa. En resulta un plat desestructurat, però assemblat amb gran sensibilitat perquè el cruixent sigui evident, amb brots de fonoll i de pèsols per aportar frescor.

La truita vaga amb pernil ibèric de l’Oblikue / Foto: Marta Garreta
La truita vaga amb pernil ibèric / Foto: Marta Garreta

La festa es converteix en festí quan s'hi sumen les croquetes de gamba, les de pop, o una truita vaga amb pernil ibèric on el pa forma part del mateix plat i no de l'emplatat. Osío i el seu jove equip s'esforça per fer gaudir i per fer oblidar que, potser, la ubicació (a la Plaça de les dones del tèxtil del Masnou) no és la més adient per a un restaurant gastronòmic, tot i la llum que entra amb força pels amplis finestrals i la decoració. Però, al cap i a la fi, què importa? Oblikue aporta qualitat, personalitat i s'alça per encapçalar les llistes de la restauració del Maresme amb fermesa. En quant es tasta, s'entén.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!