Barcelona és plena de locals monòtons, amb llums de neó i noms en anglès que fan referència a greixoses hamburgueses carnívores plenes d'ingredients. Plats que sens dubte són molt suculents, però que ja no aporten cap novetat al panorama gastronòmic de la ciutat. Al carrer Diputació amb Muntaner, però, ha obert un nou local d'hamburgueses que no té res a veure amb el que has tastat fins ara. Un restaurant on, si no t'ho expliquen, no et creuràs el que estàs menjant.

Un restaurant fora del barri

Al Poblenou hi ha multitud de restaurants únics que escapen de la monotonia de l'Eixample. Però l'Eixample, malgrat tot, continua sent l'epicentre culinari de la ciutat. És per això que el Vrutal, amb seu al Poblenou, fa el salt i obre el seu segon restaurant a Barcelona; un local petit, però molt ben aprofitat, a la cantonada dels carrers Diputació amb Muntaner. L'espai és informal, amb terra de fusta, parets de maó i uns mobles foscos que li donen un toc elegant. Malgrat no ser gaire gran, està molt ben optimitzat i fins i tot té una llarga barra on es preparen els còctels que se serveixen a la taula.

El Vrutal és un restaurant únic per molts motius, però un dels més especials és que tot el que serveixen és casolà

Tomàquets verds fregits restaurant Vrutal foto cedida
Tomàquets verds fregits del restaurant Vrutal / Foto: Roger Alsina

El Vrutal és un restaurant únic per molts motius, però un dels més especials és que tot el que serveixen és casolà: el pa, les hamburgueses, els envinagrats, les salses i fins i tot les begudes. Al Vrutal no pots demanar-te un refresc comercial, però sí que pots gaudir de la llimonada casolana. L'únic producte que compren a fora és l'Heura, una proteïna vegetal que, fins ara, consideren que és la millor del mercat. Perquè si una cosa tenen al Vrutal és que són sincers i treballadors.

L'hamburgueseria sorpresa

L'oferta de la carta és senzilla: alguns entrants, unes quantes hamburgueses i 3 opcions de postres; una oferta ajustada a les dimensions del local. Tot el que demanis serà bo, a més de casolà, però si hi ha un plat que destaca per sobre la resta són els tomàquets verds fregits. Cremós, cruixent, gustós i saciant, aquest plat tan poc habitual als restaurants de casa nostra és una autèntica delícia. Malgrat tractar-se d'un entrant, te'l pots demanar com a plat principal, acompanyar-ho d'unes postres i ja hauràs dinat. Però si demanes els tomàquets per compartir —tant si són per a tu com per compartir, els has de tastar— pots menjar alguna de les hamburgueses.

Si encara tens espai després d'aquest festí, pots arrodonir l'àpat amb alguna de les postres

Hamburguesa del restaurant Vrutal foto cedida
Hamburguesa del restaurant Vrutal / Foto: Roger Alsina

Una de les més curioses i gustoses és l'hamburguesa de portobello. Com bé indica el seu nom, es tracta d'una suculenta hamburguesa que, en comptes d'amb un tall de carn, es fa amb un bolet portobello gegant acompanyat de salsa cèsar. També tenen la french kiss, una hamburguesa de tall clàssic que és, sens dubte, la més suculenta. I si encara tens espai després d'aquest festí, pots arrodonir l'àpat amb alguna de les postres. El pastís de xocolata i l'snickers casolà són deliciosos.

Confessió i prejudicis

Tot el que hem dit del Vrutal és veritat, però hi ha un detall important que encara no hem explicat. Es tracta d'una hamburgueseria vegana. Sí, un d'aquells llocs on pensaves que només tenien bledes i bròquil bullit. Però no, aquest vegà va més enllà dels prejudicis que tots tenim al cap. L'objectiu del Vrutal és oferir plats amb la mateixa suculència que una hamburguesa de carn, però sense fer servir productes animals. No volen replicar ni substituir res, simplement volen oferir plats gustosos a bon preu, com en qualsevol altre restaurant. Per tant, si hi vas, deixa els prejudicis sobre la cuina vegana a la porta i entra al local disposat a gaudir. I si vas amb algú, pots no dir-li que és un vegà, a veure si s'ho creu abans no li expliquis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!