La carn és un paradís palatal gastronòmic espectacular, no ens enganyem. Especialment, quan està tan ben feta com al restaurant Solomillo (C/ de Mallorca, 251). De fet, el seu nom no enganya ningú, en el que és un restaurant d'hotel que carrega amb una trajectòria de vuit anys, sota les mans del xef Jorge Planas, qui talla unes carns, més ben dit filets, de tota mena de races per traslladar-t'ho a la taula i que puguis degustar un autèntic i deliciós plat carnívor.

Restaurant Solomillo: una oda a la carn de debò

La particularitat d'aquest restaurant és que només fan filet i tu esculls quina raça vols i la quantitat exacta que vols menjar. Aquí és on es diferencien de molts establiments, ja que no es basen els clàssics talls de 125 o 175 grams o les peces d'un quilo, sinó que el poder de decisió és infinit i rau en el comensal. El xef talla al moment les carns, de manera que els pesos que apareixen a la carta són orientatius, per una qüestió econòmica, però és el comensal qui escull el volum de carn "al pes" que tindrà al seu plat.

Restaurant Solomillo / Foto: Cedida
L'entrada, amb l'espai La Xarcuteria / Foto: Cedida

És una magnífica selecció de diferents races bovines segons la temporada, que s'ajusten al gust de cada comensal, tant en punt de cocció com en pes, salses i guarnicions. Matèria primera d'òptima qualitat en un ambient amb classe i acollidor. A més a més, per a aquesta temporada d'estiu, incorpora a la carta extraordinàries ostres, carpaccios, filet amb foie i altres creacions de temporada, així com fresques amanides d'acompanyament i irresistibles postres casolanes.

Carpaccio de vaca rubia gallega al restaurant Solomillo / Foto: Jordi Tubella
Carpaccio de vaca rubia gallega / Foto: Jordi Tubella

"Des de fa anys que sempre ve la mateixa parella a demanar-se dos filets de 125 grams acompanyants d'una amanida i un bon vi negre i queden satisfets", m'expliquen. I és que no és per menys, perquè un cop he tingut el privilegi de tastar aquests plats de carn quedes meravellat. En el meu cas, vaig optar per uns entrants per obrir gana com el carpaccio de vaca rubia gallega, una amanida Cèsar amb burrata i una taula d'embotits de Cal Tomàs. Pel que fa a les carns, filet d'angus irlandès i de bou, aquesta darrera una de les carns madurades més espectaculars i apreciades.

amanida Cèsar al restaurant Solomillo / Foto: Jordi Tubella
Una guarnició estiuenca que marida molt bé amb les carns / Foto: Jordi Tubella

Cal aclarir, però, que l'aspecte rellevant a destacar és que la carn es presenta com l'únic element culinari al plat. Unes carns visualment senyorials, excel·lents i solitàries. És a dir, gaudeixes de complements i de guarnició, però el plat principal, l'estrella de l'equació, és la carn, i per aquesta raó es dibuixa al centre del plat els filets que dignifiquen l'essència i representa una oda per als amants carnívors. Pebrots del piquillo, favetes de temporada, espàrrecs conservats o patates fregides són més acompanyants necessaris per fer un dinar o sopar complet. Per cert, la salsa de rovell d'ou és magnífica, així com la patata amb crema de parmesà que et permeten jugar amb la carn i tastar diferents tècniques d'acompanyament.

Restaurant Solomillo / Foto: Cedida
Els embotits de Cal Tomàs / Foto: Cedida

El restaurant Solomillo va obrir el 2016 i amb la perseverança i el bon treball d'aquests anys han anat definint el concepte fins a trobar aquesta fórmula que els ha atorgat el títol d'Hotel Gastronòmic. Una menció obtinguda gràcies a la seva triple i coordinada proposta gurmet: el mateix restaurant Solomillo i els dos espais annexos que formen part del fil conductor de la història de l'establiment: La Xarcuteria i El Pati. El primer, amb una barra a l'entrada i quatre taules que actuen de referència per prendre el vermut o menjar alguna cosa ràpida, i el segon, ubicat a la terrassa de l'hotel, un espai còmode i ben trobat on fer les postres o el còctel posterior a l'àpat.

Filet de bou al restaurant Solomillo / Foto: Jordi Tubella
Filet de bou espectacular / Foto: Jordi Tubella

Sota la creació del cuiner i emprenedor Enrique Valentí, qui ha assessorat la nova proposta del restaurant, es tracta actualment d'un concepte renovat, original i poc present a la zona de l'Eixample barceloní. Anteriorment basat en pasta i cuina italiana, gaudeix d'un percentatge elevat de client local, més de la meitat, enamorat d'aquestes selectes carns. Amb un espai per a 50 o 60 comensals, asseguren que el client ha rebut molt bé la proposta exclusiva de filets i fins i tot es veu com un pla més atractiu a les nits que als migdies. L'horari s'estén per a dinars i sopars de dimarts a dissabte durant l'estiu, i a l'hivern també diumenges dinars.

Restaurant Solomillo / Foto: Cedida
El Pati, la terrassa del restaurant Solomillo / Foto: Cedida

El barri on es troba aquest hotel és una successió alineada de façanes emblemàtiques que deixen entreveure antics terres i enteixinats modernistes després dels quals s'amaguen tresors com El Pati, l'espai exterior del seu restaurant, on gaudir d'agradables moments a l'aire lliure al centre de la ciutat. Un pati de poma clàssic de l'Eixample barceloní, punt de trobada del barri que enamora en accedir amb el seu paisatgisme cuidat inspirat en plantes autòctones de la regió, al costat d'una piscina d'aigua natural que el converteix en un oasi urbà en ple bullici de la ciutat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!