La cuina italiana és una de les més populars arreu del món. A tothom li agrada la pasta i la pizza; però no és el mateix gaudir d'un plat estàndard que d'una recepta feta amb autèntics ingredients italians. I això és precisament el que fan a Madre Lievito, l'establiment guanyador de l'última edició del Pizza Fest i un dels locals de referència de la cuina italiana a Barcelona.
Un sicilià fent cuina napolitana
Després de 10 anys en funcionament, Madre Lievito compta amb 4 locals a Barcelona: Poblenou, Sant Martí, Sants i l'Eixample. Aquest últim, al carrer Mallorca amb Pau Claris, és un dels restaurants italians més cèntrics de la ciutat. Malgrat la ubicació, però, passa força desapercebut. El local sembla petit, amb algunes taules i una barra al pis de baix, però amb un menjador més ampli a la planta superior. És un espai recollit, sense finestres i amb una decoració tradicional, amb elements de pedra i fusta en mobles i parets.
Un sicilià establert a Barcelona amb una filosofia molt clara: donar al client el millor producte a través d'ingredients de la màxima qualitat
El director d'operacions és Dario Aquaviva, un sicilià establert a Barcelona amb una filosofia molt clara: donar al client el millor producte a través d'ingredients de la màxima qualitat. Aquaviva és un apassionat de la cuina italiana i un gran coneixedor de l'origen dels productes que ofereix. Des dels embotits fins a la tomata, passant per l'oli o la massa de la pizza —que elaboren cada dia al seu elaborador propi—, a Madre Lievito aposten pels plats tradicionals, però sense renunciar a tocs creatius.
Plats plens de sabor
El nom del restaurant no és casualitat. Madre Lievito es diu així en referència a la massa mare que utilitzen en totes les seves pizzes. Un distintiu de qualitat que els permet cuinar-les en només 90 segons al seu forn de llenya mediterrània a una temperatura de 500 graus i obtenir-ne un resultat excel·lent. Però a més de pasta i pizza, la cuina italiana té molts altres plats deliciosos que pots tastar. Un dels més gustosos és la parmigiana d'albergínia, un plat sucós per mullar-hi pa. Una altra opció per obrir boca, una mica més atrevida, és la burratina fregida, la clàssica amanida de burrata i tomata, però amb el formatge sencer cobert d'un lleuger arrebossat.
Si entrem en matèria, un dels plats obligatoris són els espaguetis a la carbonara. Són deliciosos, amb una textura cremosa, el punt cruixent del guanciale i un lleuger toc picant que eleva tots els sabors. Pel que fa a les pizzes, la margherita, la preferida dels italians per saber si el producte és bo, o la genovese, la guanyadora del Pizza Fest 2024, són dues opcions excel·lents. Per acabar l'àpat, com no podia ser d'una altra manera, el tiramisú, les postres insígnia d'Itàlia, en aquest cas fet de manera casolana i amb una textura suau i alveolada que fa que baixi de primera.