Paro a pensar un segon què feia fa deu anys i se'm fa difícil de recordar. Sobretot, allò més destacat que he viscut. Per aquest motiu i per la capacitat de síntesi absoluta del Marc i la Raquel, m'apassiona celebrar amb ells els 10 anys del restaurant Casa Xica, una petita taverna al Poble-sec que festeja encertadament la trajectòria i l'èxit del local amb les 10 receptes més icòniques que els han acompanyat durant aquesta dècada.

Casa Xica: 10 anys brutals i 10 plats icònics

Són 10 platets que, com la seva personalitat, són irreverència i creativitat. I ara s'ajunten per conformar una proposta històrica que recull el millor d'aquesta taverna i del que s'ha creat a la cuina d'aquest diminut, però gegant, restaurant. Anar-hi permet conèixer i recordar la visió particular, primmirada i sorprenent de la cuina asiàtica. Productes d’alta qualitat amb un mix catalanoasiàtic que son rock’n’roll a la taula i diversió, amb una atmosfera càlida i un servei informal on és difícil que no et puguis sentir com a casa.

Restaurant Casa Xica / Foto: Cedida
Els fideus de soja verda, gamba vermella i tobiko / Foto: Cedida

El 2015 van crear un espectacular bao casolà de doble fermentació amb cua de bou rostida, que ja feia preveure que dels caps d'aquest duet en sortirien més meravelles. L'any següent, el 2016, van parir els fideus de soja verda, gamba vermella i tobiko, un plat clàssic de la casa que s'ha convertit en un èxit rotund. Els tallarins de calamar amb buta kimchi de ploma ibèrica és la tercera recepta, un dels primers plats que va marcar la tendència de Casa Xica cap al concepte catalanoasiàtic.

Restaurant Casa Xica / Foto: Cedida
El bao casolà de doble fermentació amb cua de bou rostida / Foto: Cedida

Personalment dels que em va cridar menys l'atenció pel seu gust estàndard i per l'alt nivell de la resta, són aquestes gyozes de foie de bacallà, gamba i espinacs, empanades de notable qualitat que són un encert si ets un fan dels dumplings. Un curri amb foie i bolets, per què no? Aquest plat de la regió de Malàisia va sorgir d'un viatge de la Raquel i el Marc i s'hi van enamorar fins al punt de transportar-lo fins al Poble-sec i recuperar-lo per aquesta celebració dels 10 anys. Ep, i només som a la meitat!

Sisè plat i he de reconèixer que és el més saborós i deliciós de tots, el que em va trencar els esquemes de forma irracional com pocs restaurants han aconseguit fins al moment: la truita okonomiyaki de cansalada i gamba, una truita de Dijous Gras a la japonesa. La següent és el tàrtar de calamar i ajoblanco de coco i llima un clàssic revolucionari que van idear ja fa sis anys.

Restaurant Casa Xica / Foto: Cedida
El cap de rap al pil-pil amb pasta d'arròs / Foto: Cedida

El garrinet cruixent estil Hong Kong és la més antiga de les 10, present des del 2014, una recepta tradicional amb gust de prohibició que et captiva al primer mos. El cap de rap al pil-pil amb pasta d'arròs és el plat per embrutar-se les mans i evolucionar al deliri i resiliència gastronòmica. I, per últim, la més nova i esperada de totes, el fideu infinit 10 anys Casa Xica, una recepta de difícil execució que significa una mossegada a l'infinit i és ideal per commemorar la celebració dels 10 anys. Deixar-s'hi caure és una obligació, així com repetir-hi per poder tastar els 10 plats una vegada rere l'altra. Llarga vida a la Casa Xica!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!