Quan visitem una ciutat, un dels plans imprescindibles és visitar el nucli antic. A Barcelona, el Barri Gòtic és el lloc ideal per passejar i perdre's entre monuments i edificis històrics. Un escenari atractiu, especialment pels turistes, que ja fa temps que està saturat. Però malgrat la massificació turística, al centre de Barcelona encara hi queden llocs on es menja bé. És el cas del restaurant Viana, un petit local amb una cuina ben curiosa on gaudir d'un bon àpat a tocar de la plaça Reial.

Un restaurant amagat

Per arribar al Viana, el més fàcil és agafar el metro fins a Liceu i passejar, entre restaurant de paella infecta, fins a la plaça Reial. Des d'allà, enfilem el carrer del Vidre i en pocs minuts arribem al primer local. El Viana és un restaurant peculiar, amb dos locals petits situats a pocs metres: un al carrer del Vidre i l'altre al dels Escudellers. Tenir un local en una zona tan atapeïda com el Gòtic no és fàcil, però tenir-ne dos és insòlit. Ens dirigim al segon, al d'Escudellers, el més nou i gran dels dos.

Croquetes de pop i calamar restaurant Viana
Croquetes de pop i calamar / Foto: Emma Porta

Al Viana tenen una mica de tot, i tot és bo. És un lloc ideal per demanar uns quants plats per compartir, tant si hi vas en parella com si sou un grup d'amics

És dijous al vespre i a tot arreu hi ha ambient. El local és fosc i amb una entrada estreta; a una banda hi ha una barra i a l'altra la cuina oberta en plena producció. Un cop dins, tot de taules plenes fan bullir l'ambient. Gairebé tot són turistes, la majoria asiàtics, i els cambrers et pregunten si t'atenen en castellà o en anglès abans de prendre't nota. Per la ubicació del restaurant i l'idioma de les converses de la vora —anglès i japonès—, augurem un àpat turístic. Però la bona pinta dels plats i la celeritat dels cambrers de seguida ens fan canviar d'opinió. 

Cuina diversa

Es fa difícil encasellar la cuina del Viana en una sola categoria. No és un restaurant de tapes, però tenen pernil, pa amb tomata i croquetes; tampoc és un lloc de menú, malgrat que tenen una opció degustació; i tampoc és un restaurant d'arrossos i carn, tot i que en pots demanar. Al Viana tenen una mica de tot, i tot és bo. És un lloc ideal per demanar uns quants plats per compartir, tant si hi vas en parella com si sou un grup d'amics.

Melós de vedella restaurant Viana
Melós de vedella / Foto: Emma Porta

L'àpat comença amb un entrant de cortesia, un roll de mango gustós per obrir boca. Seguim amb un carpaccio de presa ibèrica i unes croquetes de pop i calamars, una opció molt bona i amb un intens i curiós color negre a l'interior. Com a plats forts tastem el bacallà amb salsa de taronja i el melós de vedella amb moniato. Dos plats contundents molt correctes que estan cuits al punt perfecte. Acabem amb una torrada de santa Teresa amb gelat de vainilla. Les postres són bones, però és l'opció amb menys varietat per escollir. Tot plegat ho marinem amb un parell de copes de vi d'una extensa carta amb diferents referències catalanes i internacionals. Un bon sopar en un lloc al qual segurament no hauríem anat a parar mai si no l'haguéssim conegut abans.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!