Al número 24 del carrer Balmes hi ha un restaurant colombià, però també un veneçolà, un etíop un indi i un xinès. El Trópico és el punt de confluència de diferents gastronomies d’arreu del món, totes elles compreses entre els tròpics de Càncer i de Capricorn. Es tracta d’un espai al cor de Barcelona que permet fer un viatge per les cuines tropicals de diferents països sense haver de sortir del restaurant.

Cèntric, ampli i lluminós

El Trópico té dos locals, un al Raval, obert fa gairebé 10 anys, i aquest, més nou i situat a tocar del rectorat de la UB. El Trópico de Balmes és un restaurant cèntric, ampli i lluminós, amb un menjador a dues alçades i una decoració selvàtica: taules i cadires de fusta fosca, làmpades que semblen palmeres, plantes amb fulles verdes que recobreixen les parets i coixins entapissats amb flors de colors vius. Un espai càlid on la carta, que es consulta a través d’un codi QR, permet veure les opcions de menú vegà, vegetarià, celíac o picant, entre d’altres. S’hi pot veure tant la llista de plats principals, com la de begudes, entrants i postres.

Cinquanta restaurants en un

Entre els tròpics de Càncer i de Capricorn hi ha una cinquantena de països de gairebé tots els continents. Diferents gastronomies d’Amèrica, Àfrica, Oceania i Àsia conflueixen en un mateix espai per oferir una experiència heterogènia però amb un mateix denominador comú: la cuina tropical. L'Índia és un dels països tropicals més grans i el que ens ofereix una gastronomia més variada. Al Trópico s'hi poden tastar les 'pakoras', unes croquetes veganes fetes amb farina de cigró, o el curri (no picant) de pollastre. Dues opcions tradicionals, senzilles i delicioses per conèixer una mica més la cuina del subcontinent indi.

El Trópico és el punt de confluència de diferents gastronomies d’arreu del món, totes elles compreses entre els tròpics de Càncer i de Capricorn

Per trobar plats més contundents ens n'hem d'anar fins a l'Amèrica Llatina, concretament fins a Mèxic i Veneçuela, països on els ous ranxers i la 'cachapa de pabellón criollo' respectivament, són alguns dels plats més típics. El primer, fet amb ous ferrats sobre torrades de panís i acompanyats d'alvocat i fesols. El segon, elaborat amb plàtan, formatge, carn i fesols mesclat a dins d'una torrada de panís. Dues opcions de menjar de carrer per qui visiti el Trópico amb molta gana.

Cachapa de pabellón criollo

Però a més del menjar, les opcions de beure també són diverses. Una de les més curioses és el bissap, la beguda nacional del Senegal, una infusió freda de flor d'hibisc amb un toc de vainilla i aigua de flor de taronger. Una opció refrescant per obrir boca totalment contrària a la michelada mexicana, un beuratge potent (no per l'alcohol sinó pel picant) fet amb cervesa, suc de llimona, 'tabasc' i sal.