El restaurant Windsor és tot un emblema gastronòmic de la ciutat per la seva cuina catalana contemporània, però, sobretot, per l'excel·lència de la seva sala, que dirigeix en Joan Junyent, distingit l'any 2022 com a Premi Nacional de Gastronomia al millor cap de sala, per l'ACGN.
Una elegància atemporal, sòbria, però extremadament exquisida és la que destil·la el Windsor des que es travessa la seva porta, es passa pel seu passadís (on el protagonista és el carro de formatges seleccionats i afinats) i hom s'asseu a una de les seves àmplies taules, algunes d'elles amb vista al pati interior. El seu equip de sala, cohesionat i coordinat de forma mil·limètrica i invisible pel capità Junyent, són la porta d'entrada a una experiència gastronòmica on gaudir del menjar, sorprendre's amb la selecció de vins que fa en Christian Aragone i, alhora, descobrir, o rememorar, la història moderna de la nostra cuina són l'essència màxima.
Amb el focus posat en el producte i la seva temporalitat, la cuina del Windsor busca oferir una experiència de mínima intervenció en la matèria primera, jugant amb un màxim de tres ingredients per plat. Té una carta on els platets es canvien quatre cops l'any, i dos menús degustació (el Windsor i el Gran Windsor), però la màgia i la professió és clamorosa amb els menús estacionals. Tan complets, treballats i ajustats de preu que, cada cop més, omplen les taules amb una clientela àvida de gaudir del millor de la temporada, al paladar.
Els millors menús estacionals de Barcelona
Molts d'ells, disponibles només als migdies, com el famós Menú d'Escudella (disponible només els dimarts i dimecres, per dinar, des de novembre fins a febrer), el de Caça, Tòfona i Carxofa (que comença a principis de gener i, si la temporada ho permet, s'allarga fins a la primera setmana de febrer), el de Pèsols (de febrer a març) o el Menú Barcelona, una novetat de l'any passat que ha sigut tot un èxit, amb plats de la cuina tradicional del segle XX com a homenatge a en Nèstor Luján, amb una joia incommensurable com els canelons Rossini entre les seves files. Aquesta segona edició del Menú Barcelona es podrà degustar entre juny i setembre d'enguany. Sense data de caducitat, però adscrit als dinars, ens trobem el Menú Tradició, amb clàssics del receptari català, en un viatge que ajuda a reconèixer al paladar actual el perquè dels sabors actuals.
La caça ha tornat a les vides de la clientela gormanda en els últims anys, gràcies al fet que la destresa de les seves elaboracions, estacionalitat i sabors potents han fet revalorat aquests plats tan especials. En el Menú de Caça, Tòfona i Carxofa del Windsor, la faisana, la llebre i el cérvol són el fil conductor de la proteïna animal, complementada per dues joies del nostre terroir: la carxofa del Prat i la tòfona d'Osona. Aquest trio juga sense estridències al llarg de 5 plats i unes postres: esplèndida entrada del brou de caça amb faisana i foie i sorprenent el carpaccio de carxofes, amanit de pinyons, suc de tòfona i formatge (curat durant 18 mesos) per la distinció dels seus sabors harmònics. No falta en aquest menú un farcellet de llebre à la Royale (amb daus de fetge i poma) o un cérvol en dues coccions (guisat amb un salsejat de saborosa reducció i en tàrtar, curat amb sal i sucre). La golosia queda satisfeta quan arriba a la taula la cassola suflé de xocolata amb tòfona negre.
I bona part de la gràcia d'aquesta casa és que la sensació del comensal sempre és de satisfacció, amb ganes de més. En altres paraules: tot està mesurat per satisfer però alhora, deixar ganes de tornar en una altra ocasió per a més festa gastronòmica. Si el símil fos una cita concertada en una app, en el Windsor sempre es fa matx. A aquesta imprescindible casa de la bona taula i el bon beure s'hi ha de tornar, mínim, un cop l'any. És com tornar a casa.