L'Eduard amb la seva eterna copa de vi a la mà, somrient d'orella a orella, en una de les sales del Konvent plena de gom a gom, a tocar dels músics que li acaben de dedicar una cançó. El grup són els Za!, que celebren 20 anys envoltats d'amics i caliu, el Konvent és un laboratori internacional de creació artística i social al cor d'una excolònia tèxtil de la llera del Llobregat i l'Eduard és en Finestres, un dels fundadors del Konvent i motor i ànima del restaurant Corpus de Berga.

El restaurant Corpus de Berga: el millor menú de migdia

És un amor que ve de lluny, el que li professem: de fa quinze anys, quan cuinava al Vermell de Manresa i organitzava el festival Gargall i els Sirles hi anàvem sovint a fer esgarips i atipar-nos com a bèsties, passant per les mil i unes festes, presentacions, recitals i tiberis que hem compartit al Konvent, plogui o nevi, abraçats a l'estufa de llenya o saltant en pilotes de cap als gorgs més glaçats i recòndits. 

L'Eduard és intel·ligent, sensible, pencaire i més que visionari, cul d'en Jaumet: la seva inquietud creativa és el que el mou cada dia i el fa estar en formació contínua. Està totalment a favor de la incertesa del viure i en contra de la mecanització i mercantilització de la vida: el seu magí sempre se n'empesca alguna i tothora maquina pel·lícules i noves maneres d'enredar. Fa arrossos per a vuitanta i calçotades mariques, reivindica els vins naturals i les varietats locals i així que pot s'ho peta tot en àpats pantagruèlics pels racons del país, per veure què s'hi cou i sobretot per saber què no ha de fer. 

Quan vaig al Corpus —amagat en una placeta de la Berga atàvica— em poso a les seves mans: que em porti el que vulgui, que tot sempre és un festival. Si podem mengem al celler, una sala preciosa de pedra, ferro i files i files d'ampolles amb una taula quadrada per a una dotzena de comensals on he viscut experiències gastronòmiques irrepetibles. Aquest darrer cop, per començar, ens va dur uns deliciosos verats escabetxats amb cítrics i una sorprenent crema de coliflor amb conill, pinyons i trompetes de la mort («és l'últim bolet abans de les gelades», ens explica).

Plats del restaurant Corpus de Berga / Foto: Martí Sales

L'arròs va ser de pintada, carabassa i tòfona: mai no n'havia tastat i crec que el recordaré tota la vida. Tots els ingredients són de la contrada i de temporada, i cada setmana —cada dia, fins i tot, diria— mira què té i què pot fer i què s'inventa, depenent del moment i de l'estat d'ànim, parant l'orella al món i què li demana el cos: és aquesta rauxa i aquesta creativitat encesa el que caracteritza el Corpus i el converteix en un lloc de pelegrinatge.

Fa arrossos per a vuitanta i calçotades mariques, reivindica els vins naturals i les varietats locals i així que pot s'ho peta tot en àpats pantagruèlics pels racons del país

De vi ens duu macabeu fresc encantador —En Moviment 2, de Bàrbara Forés— pels entrants i un negre 100% escursac, raïm genuí de Mallorca que va de perles amb l'arròs —de Lo Vilero de Sistema Vinari. En Finestres en sap, de vins: amb el Konvent han tingut el bar de vins Victòria a Gironella i fa tres anys que organitzen "Que rebenti la Baells", la fira de vins de mínima intervenció amb el millor nom del món.

De postres tastem el pastís de xocolata, el de formatge i el de plàtan, tots boníssims i sense gluten, perquè els fan amb farina de blat de moro de proximitat de debò: de L'Escairador, un projecte de Cal Rosal, l'antiga colònia fabril on hi ha el Konvent. I no em puc descuidar de parlar de l'oli, Terra La Vita, que fa la família Finestres a un molí de la Noguera i és bestial: n'anem sucant entre plat i plat i com que ens n'enamorem, en comprem una ampolla perquè s'ho val. Per si tot això us semblés poc, aquest banquet el teniu al Corpus els migdies per només 28 €!

Al Corpus, altre vegades, també hi he menjat un fabulós pop de muntanya —que és com en diuen a l'orella de porc— o plats fets amb pèsol negre, autòcton de la comarca. Com diu l'Eduard a una entrevista amb el company Marc Casanovas, «un llegum és un llegum, però aquí fem que els cereals antics i recuperats de l’oblit ballin tecno», i és ben bé així.

Per si tot això us semblés poc, aquest banquet el teniu al Corpus els migdies per només 28 €!

L'Eduard, acabada la feina i neteja la cuina a ritme d'electrònica de la bona, dinant amb els seus companys i comentant la jugada amb els reressagats. L'Eduard, de bon matí, collint les herbes aromàtiques de l'hort del Konvent que després farà servir per al Corpus. L'Eduard obrint ca seva i son cor tot just començar, que tot ell és colla i celebració i embolica que fa fort. L'Eduard a trenc d'alba, amb l'eterna copa de vi a la mà, després d'una altra nit llaurada a fons, amb aquell somriure murri i la trapelleria i l'acràcia per estendards, explicant la pròxima aventura i convidant-hi: Eduard, quina sort tenim de tenir-te!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!