Que bonic és visitar Calella de Palafrugell. I, concreto, és preciós fer-ho de novembre a març. Agafar el cotxe, conduir una estona direcció Girona i palplantar-se en una regió fantasma. No exagero. Passejar pels carrers d'aquest nucli costaner és de pel·lícula de por, però també romàntica. Un poble sencer per a tu. Aquest, que és un dels destins més encantadors de la Costa Brava, compta, a més a més, amb meravelloses propostes gastronòmiques. La gran majoria d'elles romanen tancades els mesos de més fred hivernal (si és que això existeix ja), però comencen a treure el cap i a apujar les persianes per aquestes dates de febrer. Ben decidit que seria una oportunitat única, em vaig encoratjar a passar un dissabte de sol, tranquil·litat, 'anti-guiris' i, per descomptat, bona gastronomia.
Les Voltes (i els arrossos) de Calella de Palafrugell
Després de passar molts estius durant la infància a la platja de Port Bo (o de les Barques) i veure com amb el pas dels anys s'inundava de gent i més gent, va arribar un punt que vaig desistir de tornar-hi, almenys en època estival. I l'espina la tenia clavada des d'aleshores. La quantitat d'hores que he viscut a aquest racó màgic i càlid de Catalunya són incomptables, com també les ocasions que em plantejava fer un dinaret amb el sol i l'agradable sensació d'estiu. Però mai no vaig aconseguir acontentar els meus desitjos. Fins fa pocs dies.
El restaurant Les Voltes de Calella by Es Portal és un dels establiments que dona la benvinguda a aquesta petita platja de barques i sorra daurada. Amb imatges de postal i arrossos i paelles per desfer els paladars, el famós efecte crida es fa palès en indrets d'aquest calibre. L’olor de mar, l’escalforeta del bon temps i un arròs a l’ombra de Les Voltes de Calella amb bona companyia en un dels millors racons del món. Què més es pot demanar en un dia assolellat, de jersei finet i sense massificació de persones?
L’olor de mar, l’escalforeta del bon temps i un arròs a l’ombra de Les Voltes de Calella amb bona companyia en un dels millors racons del món
Una carta de mar i de mercat
L’autor de la proposta gastronòmica és el xef Joan Carles Sànchez, que proposa una cuina empordanesa, de mar i de mercat, amb arrossos de les varietats cultivades a Pals, peix de les millors llotges de la Costa Brava i carns i altres productes de qualitat del territori. I aquí també hi juga un paper destacat el vi, amb una acurada selecció de vins de la DO Empordà i d’altres zones productores de vins.
Per picar entre hores, saboroses tapes amb gust de mar: cloves amb diferents elaboracions, el casolà fish&chips, anxoves de l’Escala, sonsos… i també hi trobaràs els clàssics pernil ibèric, croquetes de formatge de cabra i ceba caramel·litzada i les patates braves de Les Voltes, entre altres coses. Cuina arran de mar, cuina empordanesa. Fresc, local, de productors i elaboradors que tenen cura del producte i la qualitat per a persones que aprecien una bona taula amb un bon vi. Elaboracions que treuen profit d'exquisides i saboroses menges creades amb amor per dur-te la riquesa del paisatge que la vista t'ofereix a pocs metres al teu paladar.
Si fem un cop d'ull a la carta i als plats que hi ha a la secció "de la terra", quedarem esmaperduts. Plats aurífics com un caneló farcit de pollastre de pagès, tòfona i foie d'ànec o un steak tàrtar de Picanya macerada en el seu greix amb flocs de formatge el Set de Mas Mercè són alguns plats que criden l'atenció de qualsevol bon gurmet. "Cinc arrossos i un fideu" complementa les seccions de la carta. Un arròs d'escarxofes i carn, un arròs negre a la cassola o un arròs Nembo de l'Estany de Pals són exemples del que pot arribar a meravellar la proposta culinària de l'espai. Realment exquisit, oi?