Que bonic és visitar Calella de Palafrugell. I, concreto, és preciós fer-ho de novembre a març. Agafar el cotxe, conduir una estona direcció Girona i palplantar-se en una regió fantasma. No exagero. Passejar pels carrers d'aquest nucli costaner és de pel·lícula de por, però també romàntica. Un poble sencer per a tu. Aquest, que és un dels destins més encantadors de la Costa Brava, compta, a més a més, amb meravelloses propostes gastronòmiques. La gran majoria d'elles romanen tancades els mesos de més fred hivernal (si és que això existeix ja), però comencen a treure el cap i a apujar les persianes per aquestes dates de febrer. Ben decidit que seria una oportunitat única, em vaig encoratjar a passar un dissabte de sol, tranquil·litat, 'anti-guiris' i, per descomptat, bona gastronomia.

Les Voltes (i els arrossos) de Calella de Palafrugell

Després de passar molts estius durant la infància a la platja de Port Bo (o de les Barques) i veure com amb el pas dels anys s'inundava de gent i més gent, va arribar un punt que vaig desistir de tornar-hi, almenys en època estival. I l'espina la tenia clavada des d'aleshores. La quantitat d'hores que he viscut a aquest racó màgic i càlid de Catalunya són incomptables, com també les ocasions que em plantejava fer un dinaret amb el sol i l'agradable sensació d'estiu. Però mai no vaig aconseguir acontentar els meus desitjos. Fins fa pocs dies.

L'espai interior de Les Voltes de Calella by Es Portal / Foto: Cedida

El restaurant Les Voltes de Calella by Es Portal és un dels establiments que dona la benvinguda a aquesta petita platja de barques i sorra daurada. Amb imatges de postal i arrossos i paelles per desfer els paladars, el famós efecte crida es fa palès en indrets d'aquest calibre. L’olor de mar, l’escalforeta del bon temps i un arròs a l’ombra de Les Voltes de Calella amb bona companyia en un dels millors racons del món. Què més es pot demanar en un dia assolellat, de jersei finet i sense massificació de persones?

L’olor de mar, l’escalforeta del bon temps i un arròs a l’ombra de Les Voltes de Calella amb bona companyia en un dels millors racons del món

Una carta de mar i de mercat

L’autor de la proposta gastronòmica és el xef Joan Carles Sànchez, que proposa una cuina empordanesa, de mar i de mercat, amb arrossos de les varietats cultivades a Pals, peix de les millors llotges de la Costa Brava i carns i altres productes de qualitat del territori. I aquí també hi juga un paper destacat el vi, amb una acurada selecció de vins de la DO Empordà i d’altres zones productores de vins.

Per picar entre hores, saboroses tapes amb gust de mar: cloves amb diferents elaboracions, el casolà fish&chips, anxoves de l’Escala, sonsos… i també hi trobaràs els clàssics pernil ibèric, croquetes de formatge de cabra i ceba caramel·litzada i les patates braves de Les Voltes, entre altres coses. Cuina arran de mar, cuina empordanesa. Fresc, local, de productors i elaboradors que tenen cura del producte i la qualitat per a persones que aprecien una bona taula amb un bon vi. Elaboracions que treuen profit d'exquisides i saboroses menges creades amb amor per dur-te la riquesa del paisatge que la vista t'ofereix a pocs metres al teu paladar.

Si fem un cop d'ull a la carta i als plats que hi ha a la secció "de la terra", quedarem esmaperduts. Plats aurífics com un caneló farcit de pollastre de pagès, tòfona i foie d'ànec o un steak tàrtar de Picanya macerada en el seu greix amb flocs de formatge el Set de Mas Mercè són alguns plats que criden l'atenció de qualsevol bon gurmet. "Cinc arrossos i un fideu" complementa les seccions de la carta. Un arròs d'escarxofes i carn, un arròs negre a la cassola o un arròs Nembo de l'Estany de Pals són exemples del que pot arribar a meravellar la proposta culinària de l'espai. Realment exquisit, oi?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!