El Divendres Sant s'aixeca amb el sol naixent i la companyia d'una olor de primavera i de vacances que fa impensable quedar-se a casa jaient tot el dia. Després d'uns encàrrecs necessaris, decidim arrencar el motor i fer una breu estona de carretera i manta fins a arribar a la preciosa vila de Rupit i Pruit. Ens trobem enmig de la ruta, passant per la C-153 i, de sobte, un vehicle de Protecció Civil ens barra el pas alertant-nos de la impossibilitat d'arribar al nostre destí perquè l'aforament màxim permès treia fum. Desil·lusionats, optem per aparcar el cotxe a un tros de sorra al costat de la via on ens trobem i comencem a passejar pel minúscul nucli de Cantonigròs, carrers que conformen el poble de l'Esquirol, a Osona.

No cal passejar gaire, però, per topar-se amb el restaurant Cal Carreter, una braseria de carretera on fem parada abans de reprendre la marxa. La decisió, tanmateix, és tan encertada com benevolent. Obrim les portes d'aquest bonic establiment de pedra, amb una barra a l'entrada i taules de fusta disposades en un sol de menjador de dues plantes molt acollidor. La sensació és de conhort, aquell flaire d'endinsar-se a la cuina de l'àvia i entaular-se amb el somriure gastronòmic d'aquell qui està a punt d'endrapar-se un excel·lent menú de migdia.

Els canelons de la iaia de Cal Carreter / Foto: Jordi Tubella

Una dona, propietària del local, i un amic seu l'ajuden a servir els plats i que els comensals no passin gana. Des de fa uns tres anys aproximadament, aquest empedrat va agafar el nom de Cal Carreter per omplir els estómacs dels vilatans de Cantonigròs i tots aquells qui decideixen, com nosaltres, anar a fer el vol a Rupit.

Un contundent i notable plat de fideuà amb allioli de Cal Carreter / Foto: Jordi Tubella

Atemorits per trobar-nos amb una clatellada econòmica que no havíem previst, ja que les nostres carmanyoles esperaven al cotxe, el que tenim davant dels nostres ulls és un increïble, convincent i enèrgic menú de migdia farcits de plats tradicionals de la cuina catalana i d'aquells fogons de les nostres àvies que tots hem tastat al llarg de la nostra infància.

Txurrasco de vedella a la brasa amb patates / Foto: Jordi Tubella

En definitiva, un menú per només 24 euros que inclou un primer plat, un segon plat i postres, amb el pa i l'aigua inclosos. En primer lloc, l'oferta es divideix en uns cremosos i calents canelons de la iaia, una amanida acolorida i agradable amb formatge de cabra i fruits secs, una tendra sopa de pa torrat amb pilotilles o una fideuà amb allioli.

L'acolorida amanida amb formatge de cabra / Foto: Jordi Tubella

Pel que fa als segons plats, destaquen un bacallà amb samfaina, un txurrasco de vedella a la brasa amb patates on està prohibit escatimar amb la sal, un dolç frincandó de vedella amb bolets, una aclamada botifarra de Cantonigròs amb mongeta cuita, una costella cuita a baixa temperatura amb salsa barbacoa (suplement de cinc euros) o un guisat de cua de bou per emmarcar-se un senyor plat.

Finalment, i si tens un petit forat encara, les postres ben exquisides amb què et pots delectar són una crema catalana, un casolà i cremós pastís de formatge amb fruits vermells, un boníssim mató de Can Toni amb mel de Tavertet i nous o les correctes trufes de cacau amb nata.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!