Les vacances de Nadal són les dues setmanes per excel·lència en què milers de cotxes opten per la carretera i manta i traslladar-se a altres punts de Catalunya per desconnectar un cap de setmana o uns dies. La zona amb més afluència és, sense cap mena de dubte, la Cerdanya i la Vall d'Aran. Una mica més escurat al sud-est hi ha l'Alta Garrotxa amb localitats com Camprodon o Ripoll com a preludi d'una zona d'alta muntanya magnífica per visitar qualsevol època de l'any.
🤩 Els millors restaurants de Catalunya per visitar aquest 2025: excel·lents menjars arreu del país
Ens traslladem fins a Sant Joan de les Abadesses un dissabte assolellat. Després d'una preciosa i tranquil·la ruta de senderisme entre aquesta vila i Ogassa, anomenada la Ruta del Ferro i del Carbó, tornem al punt de partida amb una gana que treu foc. Inexperts de la zona que som tota la colla, decidim recórrer al Google Maps a la recerca d'un bon restaurant de cuina tradicional que satisfaci la nostra fam. Donem un cop d'ull exhaustiu a uns 15 quilòmetres a la rodona i d'entre la bona oferta catalana que trobem ens decantem per Els Fogons del Bac (Avinguda del Covilar, 2, Sant Joan de les Abadesses).
En un intent de polígon industrial i esdevingut el clàssic restaurant de carretera, descobrim un menjador quadriculat amb taules i cadires de fusta i una barra en forma d'L que anticipa la cuina. Fàcil d'aparcar, és una barreja entre bar i restaurant familiar amb uns 40 coberts d'aforament. Per tant, és altament aconsellable trucar per reservar una taula.
Aquesta aposta segura, amb un servei molt agradable i àgil, pot sortir a uns 30 € per cap. La carta no és res de l'altre món en el sentit que no s'hi descobreix res nou. És la cuina de tota la vida, la tradicional i la clàssica, amb carn, peix i arrossos molt bons, però sense descuidar-se de les amanides i plats de pasta per satisfer tots els paladars.
Ofereixen entre setmana el menú del dia a uns 15 €, aproximadament, i on pots trobar durant el cap de setmana els plats a la carta. Fantasies exquisides com la sopa de ceba torrada amb formatge o els deliciosos canelons de carn gratinats o de cua de bou amb beixamel trufada o l'arròs melós de ceps. També hi ha l'amanida de formatge de cabra amb fruits secs que és una opció més lleugera per als qui prefereixen deixar-s'ho tot als segons plats que a Els Fogons del Bac són la canya (o millor dit la brasa).
I anem a la teca en majúscules. Garró cuit al forn amb puré de patata, calamars a la romana fets a la manera casolana, peus de porc o els clàssics bistec a la brasa amb patates, un xurrasco de vedella a la brasa, també amb patates que no falten mai, o el senyor entrecot de vedella del Ripollès a la brasa. Tota mena de varietat de carns que van canviar periòdicament en funció del mercat i del que poden oferir.
De postres, no es compliquen la vida tampoc i apunten cap a la cosa tradicional i que saben fer a les mil i una meravelles. Crema de llimona, crema catalana, flam de formatge o un pastís de formatge i llimona són algunes de les opcions.