Les vacances de Nadal són les dues setmanes per excel·lència en què milers de cotxes opten per la carretera i manta i traslladar-se a altres punts de Catalunya per desconnectar un cap de setmana o uns dies. La zona amb més afluència és, sense cap mena de dubte, la Cerdanya i la Vall d'Aran. Una mica més escurat al sud-est hi ha l'Alta Garrotxa amb localitats com Camprodon o Ripoll com a preludi d'una zona d'alta muntanya magnífica per visitar qualsevol època de l'any.

🤩 Els millors restaurants de Catalunya per visitar aquest 2025: excel·lents menjars arreu del país
 

Ens traslladem fins a Sant Joan de les Abadesses un dissabte assolellat. Després d'una preciosa i tranquil·la ruta de senderisme entre aquesta vila i Ogassa, anomenada la Ruta del Ferro i del Carbó, tornem al punt de partida amb una gana que treu foc. Inexperts de la zona que som tota la colla, decidim recórrer al Google Maps a la recerca d'un bon restaurant de cuina tradicional que satisfaci la nostra fam. Donem un cop d'ull exhaustiu a uns 15 quilòmetres a la rodona i d'entre la bona oferta catalana que trobem ens decantem per Els Fogons del Bac (Avinguda del Covilar, 2, Sant Joan de les Abadesses).

Els Fogons del Bac
La carn a la brasa és un dels must a Els Fogons del Bac

En un intent de polígon industrial i esdevingut el clàssic restaurant de carretera, descobrim un menjador quadriculat amb taules i cadires de fusta i una barra en forma d'L que anticipa la cuina. Fàcil d'aparcar, és una barreja entre bar i restaurant familiar amb uns 40 coberts d'aforament. Per tant, és altament aconsellable trucar per reservar una taula.

Aquesta aposta segura, amb un servei molt agradable i àgil, pot sortir a uns 30 € per cap. La carta no és res de l'altre món en el sentit que no s'hi descobreix res nou. És la cuina de tota la vida, la tradicional i la clàssica, amb carn, peix i arrossos molt bons, però sense descuidar-se de les amanides i plats de pasta per satisfer tots els paladars.

Els Fogons del Bac plat de pasta
Els Fogons del Bac amb un plat de pasta

Ofereixen entre setmana el menú del dia a uns 15 €, aproximadament, i on pots trobar durant el cap de setmana els plats a la carta. Fantasies exquisides com la sopa de ceba torrada amb formatge o els deliciosos canelons de carn gratinats o de cua de bou amb beixamel trufada o l'arròs melós de ceps. També hi ha l'amanida de formatge de cabra amb fruits secs que és una opció més lleugera per als qui prefereixen deixar-s'ho tot als segons plats que a Els Fogons del Bac són la canya (o millor dit la brasa).

Els Fogons del Bac
Els Fogons del Bac, un bar-restaurant de carretera que no decep

I anem a la teca en majúscules. Garró cuit al forn amb puré de patata, calamars a la romana fets a la manera casolana, peus de porc o els clàssics bistec a la brasa amb patates, un xurrasco de vedella a la brasa, també amb patates que no falten mai, o el senyor entrecot de vedella del Ripollès a la brasa. Tota mena de varietat de carns que van canviar periòdicament en funció del mercat i del que poden oferir.

De postres, no es compliquen la vida tampoc i apunten cap a la cosa tradicional i que saben fer a les mil i una meravelles. Crema de llimona, crema catalana, flam de formatge o un pastís de formatge i llimona són algunes de les opcions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!