"Aconseguiré la primera estrella Michelin del poble". Amb aquesta frase contundent es donava el tret de sortida a un projecte del qual se'n parlarà molt aviat a tot Catalunya. I si no és així és que, lamentablement, no sabem reconèixer el valor dels petits grans restaurants i de la feina imperial que es fa més enllà de la muntanya de Collserola. Escric aquestes línies referint-me al restaurant Can Fortuny, enclavat a la plaça Major del poble de Centelles, a Osona. L'enunciat amb el qual començo la ressenya va ser pronunciat per en Gerard Fortuny, xef i propietari del restaurant, a l'alcalde del poble abans de començar l'aventura i obrir les portes.

Restaurant Can Fortuny: una estrella, com a mínim

En Gerard té només 27 anys i és tota una jove promesa al sector culinari del nostre país. La seva empenta, les seves ganes i el seu coneixement, ampli i original, han concebut Can Fortuny. Un restaurant novell, de només un any i mig, però que s'emplaça com el millor del poble i un dels top-3 de la comarca osonenca. I diré més, fins i tot: un dels noms a destacar  a la Gala Michelin d'enguany o del 2025.

Entrants del restaurant Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella
5 entrants boníssims del restaurant Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella

Podem debatre de la importància de les estrelles i del sistema, corromput o no, amb què es regeix la guia gastronòmica més important d'Espanya i del planeta. Però, comprant el discurs i el sistema amb què està basada, en Gerard Fortuny hauria d'aparèixer a la llista més aviat que tard. Superada la barrera urbana de les estrelles i com aquestes han arribat, per fi i de manera justa, a les zones més provincials, territorials, és a dir, en poblets petits allunyats de les grans ciutats, Can Fortuny es mereix pels seus plats, la seva innovació culinària i com vesteixen els menús, tenir un lloc a les recomanacions de la guia Michelin. I si no em creieu, feu un cop de cotxe i tasteu vosaltres mateixos els plats.

Centrem-nos en els menús. I dic 'menús' perquè, tot i que inicialment tenien una carta, en Gerard sempre s'ha decantat pels menús i una oferta més tancada amb uns plats determinats on dipositar tot l'esforç per aconseguir un resultat excel·lent. I, de debò, bé que ho han aconseguit.

Restaurant Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella
El xef Gerard Fortuny / Foto: Jordi Tubella

Així doncs, trobem tres grans menús i un menú de migdia, el Menú Executiu (45 €), que es pot demanar els dilluns, dijous i divendres per dinar. Sis plats sensacionals que representen la millor oferta per dinar aquella hora entre setmana.

"Hem pres els sabors i tècniques clàssiques de la cuina tradicional i els hem fet un gir modern i creatiu", m'explica en Gerard. "La nostra passió és reinventar plats tradicionals per oferir als nostres comensals una experiència culinària única i emocionant", afegeix.

L'ostra reial de Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella
L'ostra reial de Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella

El Festivalet de Tardor (65 €) i l'Oryza (65 €) són els dos altres menús. Jo us descriuré els plats de l'última carta que tenen damunt la taula: el Gran Festival de Tardor (95 €). Una bateria de plats, tècniques i ingredients que simbolitzen una orquestra caiguda del cel, molt ben perpetrada per en Gerard i la Clàudia, cap de pastisseria de Can Fortuny. Una parella, dins i fora dels fogons, que han creat un conjunt de capítols preciosos que tots els comensals de Catalunya han de tastar per assolir l'Olimp gastronòmic a través dels dits i el paladar.

La taula parada a Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella
La companyia que tenia a la taula / Foto: Jordi Tubella

Comencem amb la introducció, uns entrants que desfilen amb elegància i mestria dirigits per en Quim, el cap de sala, que presenta els plats amb serenitat i molta harmonia. El consomé de benvinguda obre el teló del primer acte, en el moment en què el comensal destapa la part superior de la tassa i s'arrodoneix aquest aire de ceps i consomé, amb la coca de crema de maionesa de ceps crus.

A continuació, cinc mossegades que conformen un platet ple de colors i gustos meravellosos. De dreta a esquerra, una piruleta de xocolata blanca amb olives, en referència al Bulli, el mimètic de cacauets banyat en mantega de cacau i xocolata blanca; en tercer lloc, un brioix de pa xinès amb sobrassada i formatge; galeta salada amb maionesa d'anxova i l'anxova del Cantàbric; per últim, patata brava amb steak tàrtar del llom baix de la vaca. Uns snacks estacionals de la tardor, hivern i primavera per rebentar de sabors i devorar-los amb una sola queixalada per gaudir de tots els matisos.

L'hort del restaurant Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella
L'hort del qual es proveeix Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella

Però no hem acabat encara la prova pilot. Una oliva i el vermut, són el següent passi, amb aquest color verd i ataronjat que m'introdueixo a la boca de cop. Una ostra amb la base de llet de tigre, que porta uns punts d'oli de cilandre i puré de magrana, per damunt una capa de ceba envinagrada i remolatxa és l'escena final d'aquesta iniciació a un restaurant que, tot i la seva prematura edat, mira de tu a tu als grans restaurants del país.

El plat de temporada / Foto: Jordi Tubella
El plat de temporada / Foto: Jordi Tubella

El capítol 1: la reinterpretació. Aquí trobem dues obres d'art com són l'ou en dues coccions amb el caviar d'oli picant i les piparres acompanyat els exteriors dels plats i dotant-lo de colors agradables i estacionals, amb el pa a la pedra artesanal i l'oli del tros fet a Roda de Ter. D'altra banda, el royal de pinyons i ceps amb senglar i pi. Entremig, un plat de temporada que prefereixo que gaudiu amb la imatge que precedeix aquestes paraules.

Restaurant Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella
El royal de pinyons i ceps amb senglar i pi / Foto: Jordi Tubella

Avancem a la següent fase, la tradició. Donem el tret de sortida amb un caneló de rostit de cérvol amb perigord de hoisin i foie. Per si tot això no fos poca cosa, ho rematem amb un fascinant arròs melós de gamba molt ben executat als fogons.

Més plats del Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella
Més plats del Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella
Quin caneló de cérvol tan espaterrant / Foto: Jordi Tubella
Quin caneló de cérvol tan espaterrant / Foto: Jordi Tubella

Abans de caminar cap a les postres, fem una aturada als plats de mar i muntanya. Dues creacions magistrals de peixos, radicalment oposades i paral·lelament delicioses de sabors i encants, i un parell de plats de carn increïbles: des del cervell de xai fins a unes costelles de xai per llepar-se'n els dits. Senzillament impressionant!

Ja no queda res del plat principal de peix / Foto: Jordi Tubella
Ja no queda res del plat principal de peix / Foto: Jordi Tubella

Entre tants plats de mar i muntanya i entre tanta delícia, un petit secret de Can Fortuny és el petit celler que tenen al pis de sota el restaurant. Aquí, antigament, s'hi emmagatzemaven caixes i draps bruts de l'anterior establiment que l'ocupava, però en Gerard va decidir readaptar-lo i aprofitar-lo amb dues de les seves passions. "M'encanten els vins i els tasts de formatge, i aquí en aquesta petita taula per a 8 persones organitzem petites trobades on dedicar-hi una estona de la meva afició", xerra amb un somriure.

El Celler del Restaurant Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella
El celler de Can Fortuny / Foto: Jordi Tubella

I què dir-ne, de les postres. La Clàudia, cap de pastisseria, posa la cirereta a un àpat estrellat que farà que no sopi aquell dia ni que vulgui tornar a menjar enlloc més que no sigui a la plaça Major de Centelles, a Can Fortuny. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!