La línia divisòria entre els restaurants gastronòmics i els populars cada cop està més diluïda, ja que el regne imperant avui en dia és el dels bistronòmics, restaurants on posen cura en oferir producte, tècnica i experiència per tiquets que ronden entre els 35 i els 50 €. Estrenant-se el segle XX, aquesta frontera era molt més palesa, amb les cases de menjars poblant la ciutat, de caràcter popular i basat en plats catalans, en contraposició amb els restaurants, d’enfocament a la refinada cuina francesa i només accessible per a la burgesia benestant. Tanmateix, l’essència de la casa de menjars ha cobrat protagonisme en el mapa de la restauració barcelonina, recuperant la nostàlgia del que és popular, connectat amb tradició i cuina catalana. Molts restaurants en fan bandera, incorporant la paraula “casa” en el seu nom i oferint informalitat elevada amb platets que, per a moltes generacions, només havien tastat a casa els avis.

Restaurant Casa Pepi: una nova casa de menjars al Clot

El restaurant Casa Pepi acaba d’obrir al Clot, barri popular que, això no obstant, està atraient la mirada de restauradors i emprenedors gastronòmics que busquen desmarcar-se de la centralització i seduir els barris, amb butxaques que volen gastar i estómacs que volen gaudir. I posats a parlar de nostàlgia, a Casa Pepi se’n respira: els moguts anys 80 estan presents en la decoració i el mobiliari, que recorda a una sala d’estar i menjador d’aquella època. Com un homenatge. I aquesta sensació no s’allunya del que realment és: un homenatge. Casa Pepi és la casa d’en Josep Maria Ferraz, a qui els amics anomenen Pepi pel seu sentit de l’humor, frescor i espontaneïtat.

La tonyina en ceba del Casa Pepi / Foto: Marta Garreta

Ferraz ha dedicat tota la seva vida a la restauració i la seva modèstia li impedeix posar-se medalles que, d’altra banda, serien ben merescudes. Serveixin com a exemple els restaurants del Grup Amiks (Bar Pimentel, Culkin, Piel de Gallina o V de Vermut) als quals se suma el nou Casa Pepi, liderats per en Martín Pimentel. Ferraz n’ha sigut ànima inspiradora i la peça cabdal a escala conceptual, partint de la profunda amistat que té des de fa anys amb Pimentel. Casa Pepi és una casa de menjars divertida, desimbolta, una petita càpsula en el temps que permet gaudir de plats de la infància i etapa adulta d’en Ferraz, com els callos, les mandonguilles amb sèpia, l’ensaladilla russa, els calamars a la romana o la bomba de la Barceloneta que la mare d’en Ferraz li feia de petit. “M’agrada aquesta recuperació de platets populars”, explica en Ferraz amb un somriure ampli, “no hi ha millor manera de reivindicar una identitat cultural que a través del menjar”.

Espectacular Bomba de la Barceloneta del Casa Pepi / Foto: Marta Garreta

Aquesta recuperació l’ha filat usant la seva experiència vital com a fil conductor: trobem la tonyina encebada andalusa, o els calamars a la romana (també) a l’estil andalús, regió on ell va viure força anys, i el fetge marí, un fetge de bacallà confitat en oli que és una delícia de la cuina de pobre, present a la seva casa de la infància al barri de la Barceloneta, com a bon fill de pescadors. “La bomba de la Barceloneta que feia la meva mare té un secret: la botifarra de porc duroc i els pinyons”, confessa en Ferraz. Entre plat i plat, mentre neteja la taula i planta els platets (en format tapa, ben generosos), explica detalls i els farceix amb anècdotes personals, davant les quals hom no pot evitar somriure perquè en Josep Maria, com també n'és la casa de menjars a la que cedeix el sobrenom, és propera i càlida com ell.

El foie marí del Casa Pepi / Foto: Marta Garreta

Els calamars a la romana són un dels plats imprescindibles a tastar, amb l’arrebossat sedós i saborós que li imprimeix la cervesa a la farina i els tocs de llima i cúrcuma. També l’ensalada russa, molt ben feta, amb l’àcid de les piparres per contrastar, o el foie marí, acompanyat de compota de poma i torradetes de pa de coca per untar i fruir, però sense cap mena de dubte s’emporta la corona i els llorers la bomba de la Barceloneta, de balanç ideal entre el punt picant i la potència de sabor del guisat interior. Per amorosir aquestes viandes, res millor per optar per la selecció de cerveses artesanes, però per a qui celebri els vins de Jerez, el millor serà demanar-li a en Ferraz alguna copeta del seu celler personal. Coincidiran en una debilitat en comú, si és que a aquelles alçades, no s’hi ha sumat el fet de venir a gaudir a Casa Pepi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!