En una Barcelona on cada dia pots trobar propostes gastronòmiques noves i modernes, però que sempre ofereixen el mateix, cada cop és més difícil trobar l’autenticitat o una novetat que impressioni de veritat. Trencant aquesta línia de monotonia es troben ‘les nits Nikkei’, una proposta que fa una crida a la diversitat gastronòmica amb una cuina híbrida que viatja des del Japó fins a Llatinoamèrica. 

Ubicat al cor del Clot, a Passatge de Puigmadrona 18, es troba aquest estudi de música metamorfosat en restaurant tan cridaner i inusual que porta en Diego. Parets plenes de guitarres, baixos i teclats ens ajuden a entendre per què aquest antic estudi ha passat a adoptar el nom de ‘Cocina Records’, i com no es podria esperar menys, la melodia d’uns vinils acaben d’arrodonir una atmosfera musical a Nikkei, l’experiència que estic a punt de tastar.

Un cop dins, se'ns presenta en Mikio, l’altre cuiner d’origen xilè-japonès, company d’equip del Diego i el pare de les nits Nikkei. Segons explica, les nits Nikkei són unes petites reunions gastronòmiques celebrades setmanalment nascudes ara ja fa 10 anys. Van començar de manera clandestina en un petit soterrani al barri de Gràcia en el que havies de cantar l’aniversari feliç per simular entrar en una festa d’aniversari i no aixecar sospites. L’any 2020, les nits Nikkei van haver d’acabar per culpa de la pandèmia i no ha estat fins aquest 2024 que s’ha reprès el projecte. Segons diu el Mikio, ara es troba en la seva 4a temporada, en la que sorprèn amb un nou capítol cada nit de dissabte amb un menú degustació de 8 plats que va patint petites variacions cada setmana. 

Un cop tots els comensals són asseguts a taula, el Mikio es presenta a la sala i ens introdueix a la cuina Nikkei. Ens explica que aquesta neix amb els descendents migrants de gent japonesa, els quals s’han encarregat d’anar adaptant i hibridant la cuina tradicional japonesa amb la qual havien crescut amb la d'on han acabat residint i que, tot i que la més popular és la combinació amb la gastronomia peruana, no pertany a cap combinació concreta.

El sopar comença amb un petit bol d’una exquisida sopeta que resulta d’una combinació de 3 brous diferents, dos de marisc i un de miso, el clàssic japonès, acabada amb uns bolets enokis. Tot seguit ens presenta un ‘mariscal acebichado’, una barreja de marisc cru barrejat amb una excel·lent ‘leche de tigre’ i topat amb una ruca.

Brou de marisc amb enokis - Nikkei

Ens endinsem el nus d’aquest capítol amb unes espectaculars gyozas casolanes de porc segellades i fetes al vapor, un curiós plat típic del Japó anomenat takoyaki, que consisteix en unes boletes de massa de ‘pancake’ farcides de pop delicioses i uns tacos d’ànec amb verdures saltades al més pur estil asiàtic. L’experiència Nikkei es corona amb un assortiment de sushi que queda a kilòmetres d’aquell típic bufet que aparenta fancy, però justeja de qualitat. Compost per vieires, sashimi de tonyina, de verat i de salmó que es desfan a la boca com mantega i uns uramakis que combinen aquests peixos amb altres elements com verdures, alvocat o fins i tot maduixes, l’assortiment exhibeix l’autenticitat i el bagatge culinari dels xefs. Arribem al desenllaç amb unes postres ideades pel Diego, un intens tap gelat de te matcha i que acaba contrastant amb la suavitat d’una pannacotta amb gele de maduixes.

Assortiment de sushi - Nikkei

Les nits Nikkei aposten per un producte de qualitat i proximitat que complementat amb les habilitats dels dos xefs resulten en uns plats protagonitzats pel peix i el marisc que deixen més que satisfets tant el paladar com l’estómac sense fer mal a la butxaca, amb un preu per tot el menú degustació de 35€.
 

Gelat de matcha - Nikkei