Eivissa està en l'imaginari de molts visitants per diversos motius, tots ells experiencials. Per a uns, roman l'essència hippie i beatnik dels primers arribats a l'illa als anys 60, enfocant-se en la imatge de paradís mediterrani on retrobar-se a un mateix; per a d'altres, Eivissa és destí d'oci, en els seus diversos vessants, des del luxe més espatarrant a la disbauxa més nocturna i passada de rosca. Una màgia que, en poc més de 570 km², destil·la un territori que ja els grecs van apreciar, batejant les Illes Balears com a Pitiüses (en grec, denominació d'indret amb abundància de pins). Segles d'ocupacions alternants prèvies a l'arribada del turisme de diverses nacionalitats que, en algun moment, van caure rendits pels encants d'Eivissa i s'hi van establir.

Sense voler bussejar extensament en els estereotips, Eivissa sempre sorprèn, sigui quina sigui la raó per la qual hom s'hi dirigeix. Anem ara a desgranar un altre dels encants de l'illa, que tant enamora els visitants, sigui com sigui la seva butxaca: la gastronomia. Si bé és cert que les bones experiències gastronòmiques aquí no són pas barates, sí que existeixen indrets on conjugar la gastronomia amb l'estada i, perquè no, el turisme cultural. En quant s'arriba al port, s'albira un centre històric blanc i orgullós, enfilat en la part més alta: és Dalt Vila. Allí es troba La Torre del Canónigo, un lloc ideal per a recalar-hi tan bon punt es trepitja l'illa.

Habitació de l'hotel Torre del Canónigo / Foto: Cedida
Habitació de l'hotel Torre del Canónigo / Foto: Cedida

La Torre del Canónigo és un hotel amb molta personalitat, conformat per tres edificis històrics: d'una banda, la Casa Puget, una construcció del segle XVI que era originalment un Convent Jesuïta i del qual fins i tot es conserven capella i un jardí d'oliveres, un espai que actualment també gaudeix de piscina i solàrium. Per un altre, la Torre, una torre de guaita construïda sobre les antigues muralles medievals en el segle X i amb vista al port d'Eivissa. Finalment, el Corsari, que també data de la mateixa època que la torre de l'hotel, convertint-se en punt de trobada d'artistes i visitants internacionals durant l'època més bohèmia de l'illa.

D'alguna manera, hostatjant-se a La Torre del Canónigo, hom se sent com un deambulant entre segles d'història i desenes d'anys de faràndula, ja que entre les seves parets s'hi han allotjat des de Dalí a Pink Floyd, sense oblidar estrelles del Hollywood daurat com Grace Kelly o pop stars més properes, com Madonna o Mariah Carey.

Les croquetes de gamba eivissenca del restaurant Corsario / Foto: Cedida
Les croquetes de gamba eivissenca del restaurant Corsario / Foto: Cedida

La gastronomia, a Torre del Canonge, també hi té cabuda al restaurant Corsario. Ubicat en un dels punts més alts de Dalt Vila i la torre que li dona nom, té una terrassa amb unes vistes inigualables al port i a l'horitzó, amb una brisa càlida i acaronadora que completa l'experiència dels plats que signa el jove xef Liván Valdés. D'extraordinària trajectòria, en Valdés ha recorregut un viatge personal i professional molt bast, amb només 25 anys: del Kentucky Fried Chicken a treballar als fogons madrilenys de DiverXO, El Corral de la Morería i SoyKitchen, a estrellats internacionals com els britànics Craig van der Meer o Tom Kerridge.

El jove xef Liván Valdés, amb només 25 anys, ha passat del KFC als fogons de l'estrellat DiverXO

La carta és democràtica i en Valdés té molt clar l'enfocament: una proposta gastronòmica amb focus al producte local de temporada de petits productors. "Revisem receptes tradicionals eivissenques", explica el cuiner, usant tècniques actuals de màxim aprofitament, com ara els fermentats o la maduració de carns i peixos. Es tradueix en plats plens d'enginy com les croquetes de gamba eivissenca (espectacular presentació per acompanyar un sabor espectacular), les rostes de porc negret (addictives), la sobrassada a la brasa (de porc negre també), la cabra a la Royal o el calamar de Formentera amb consomé de porc. Matèria primera de gran qualitat que passa per la brasa i amb una intervenció mínima que resulta molt interessant.

Les vistes úniques des de la terrassa del restaurant Corsario / Foto: Cedida
Les vistes úniques des de la terrassa del restaurant Corsario / Foto: Cedida

No podem deixar passar l'oportunitat de passejar pels mateixos carrers pels quals han transitat els bohemis de procedència internacional, integrants del Grup Art 59, els Rolling Stones, Bob Marley, Joni Mitchell i molts altres il·lustres anònims que han deixat l'empremta a la vil·la. Fer un gelat a la mítica plaça del Sol, gaudir de les vistes panoràmiques des de la Catedral de Santa Maria, visitar el Museu Puget o el MACE (Museu d'Art Contemporani d'Eivissa)... hi ha molt per gaudir i menjar-se a Dalt Vila.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!