Tan a prop i tan lluny. És el que em transmet la comarca del Penedès, poc representada als restaurants de La Gourmeteria. És un territori que és molt més que vins excel·lents de primeríssima qualitat. També hi ha una gastronomia de gran nivell amb projectes molt interessants com el que lideren en Lluís i l'Oriac Ferré. Pare i fill, respectivament, es troben el capdavant del restaurant suMoll i del celler Ferré i Catasús. M'aventuro fins a la petita vila de la Granada, a l'Alt Penedès.

Restaurant suMoll: una família de migdia i d'una cuina brutal

Uns paisatges verds i catalans que respiren els últims alens de l'hivern m'acompanyen en l'arribada al restaurant. Envoltat de vinyes del mateix celler familiar i una entrada mereixedora d'una família reial, m'endinso a l'interior d'aquesta casa de dues plantes i un celler subterrani. Un carro antic, però molt ben restaurat, les antigues obertures per on es conduïa el raïm i el vi, i unes parets delicades i amb unes pintures fascinants animaven a pujar les escales. 

Que no falti un bon plat de caragols / Foto: Jordi Tubella

Allà, un menjador ample i amb unes taules rodones i espaiades —per fi, sense caps de taula ni la interrupció constants de les converses de les persones del costat— formen el centre de dues terrasses exteriors per contemplar les vistes i degustar uns plats molt ben treballats i amb una premissa clara: cuina catalana de qualitat i tradicional, sense renunciar als tocs moderns. 250 comensals es poden ajuntar en aquest restaurant fundat el 2003 amb un equip unit i un servei compassat i fi.

Un sol radiant i una temperatura primaveral s'alineen per especiar la conversa amb la conversa amb en Lluís i n'Oriac. El pare ja prepara el terreny perquè el fill, a l'edat de 26 anys, sommelier i comunicador, que gestiona tota la part del celler nascut el 2000, arreplegui tot el negoci casolà i continuï un camí que enfila ja el recorregut cap a assolir la tercera dècada. Però, bé, això ho deixarem per a un altre article la mar de curiós.

L'steak tàrtar que prepara en Paco davant mateix del comensal / Foto: Jordi Tubella

La carta, farcida de propostes talentoses i autòctones, es pot degustar de dilluns a diumenge, a excepció del dimarts, dia de descans, per dinar. Els divendres, dissabtes i dilluns també obren a les nits. Ara bé, un dels atractius del restaurant suMoll és la tria del menú de migdia. Per 23 €, es tracta d'una oferta molt competitiva, tastes un primer i un segon plat, postres i els afegits de l'aigua, el pa i el vi. Tot un luxe que costa cada vegada més de trobar a Barcelona, per exemple.

Sí que és cert que de cara al menú de cap de setmana el preu puja, però també ho fa el nivell que ratlla la matrícula d'honor, amb 36 € el menú, vins a part. Tot plegat, teixit i executat per en Samuel, en Pedro, l'Alícia i en Moha, l'equip d'una cuina que no és visible per als comensals, però que transmet vitalitat i jovialitat en la mestria amb què elaboren les receptes.

La casa senyorial on s'enclaustra el restaurant suMoll / Foto: Jordi Tubella

Pel que fa al menú de migdia, les opcions són suculentes com, per exemple, la brandada de bacallà amb coulis de tomàquet, crema d'espàrrecs amb picada d'ibèrics, trinxat de moniato rostit amb botifarra negra, favetes amb pernil, timbal de verdures rostides amb ragoût de carn o l'amanida de pebrots escalivats amb romesco i tonyina. “Vinga, posa't a escollir entre un d'aquests plats; és impossible!”, em dic a mi mateix.

En Lluís i l'Oriac Ferré amb l'equip de cuina / Foto: Jordi Tubella

Però la dificultat es trasllada ara als segons entre els quals pots tastar la carn o el peix del dia, aquí si tens sort i coincideix el dia del llobarro a la marinera, una autèntica especialitat de la casa. D'altra banda, també hi ha el caneló mix suMoll amb beixamel trufada, l'arròs a la marinera, el rotllet d'ànec cruixent amb poma o les mandonguilles amb gírgoles. I fes lloc per les postres, que també venen carregats!

Un bon arròs per continuar el dia amb forces / Foto: Jordi Tubella

La carta inclou alguns dels plats que pots llegir al menú de migdia, però de vegades amb concessions més espectaculars com el caneló XXL suMoll, formatge manxec, bolets de temporada i reducció del seu suc (17 €), força diferent del caneló que descric anteriorment. Són de temporada i no puc marxar sense demanar la flor de carxofa confitada amb pernil ibèric i foie (17 €) mentre la família Ferré devora els caragols flamejats al whisky (16 €).

Mandonguilles del suMoll / Foto: Jordi Tubella

Altres relíquies que perfectament podrien il·lustrar aquesta ressenya d'elevadíssima qualitat és el risotto de ceps i anguila fumada amb llesques de parmesà (17 €), el tàrtar de salmó marinat amb emulsió d'ous de peix (14 €) o la burrata fregida amb albergínia a la brasa, mel i pinyons (16 €). Sempre amb preus que no superen els disset euros entre les propostes d'entrants, pugem una mica més al nivell als arrossos i les carns, on destaquen encara més per acabar de refinar els paladars locals.

Això és perquè es tracta d'un públic català, fidel, enamorat de la cuina i dels plats que es tasten entre les pintures de l'artista local Francesc Guilera. Cinc arrossos com el de llamàntol sec o caldós amb cloïsses o l'arròs d'ànec mut del Penedès amb núvol de foie, ceps i trompetes posen molt difícil l'elecció, que es complementa amb les carns impressions com el royal de galta de vedella amb el seu suc o el lingot de ploma ibèrica amb suc de carxofes. I si la carn és la passió desfermada del comensal, aquí es pot devorar amb el txuletó de vaca madurada o, també, la costella de vaca o el filet de vedella amb escalopa de foie rostida. De postres, i amb el dipòsit al límit, tasto el mousse de formatge amb fruits vermells.

Ai, ai, aquest caneló XXL és imperdible / Foto: Jordi Tubella

El restaurant suMoll és un espai aparentment clàssic, però reconduït a través d'un fil argumental informal, on xerrar còmodament amb els companys de feina o la família i els nens, i fer agradables sobretaules mentre passa el temps i es pon el sol darrere les vinyes familiars. Espectacularment senzill i ben reeixit, així és aquesta casa mimètica que no pretén ser un restaurant de banquets ni bodes, sinó un lloc per venir a dinar el migdia entre setmana o també amb la família i la canalla o la parella als vespres i brindar per la gastronomia catalana.

Per cert, aquest divendres dia 14 inauguren un nou espai de vins a copes i platillos de temporada al suMoll, que es dirà Vinatges. El concepte gira entorn de la gastronomia i els vins a copes, en un ambient més informal i distès, on poder tastar referències tant locals com internacionals mentre es gaudeix de la gastronomia local i de temporada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!