He sentit a dir entre companys de professió que els hotels cada cop són més primmirats a l'hora de dissenyar un restaurant per al seu espai. En el bon sentit, és clar. I és que, segons aquestes veus, un restaurant avui dia ja no aconsegueix quatre estrelles si no té una oferta gastronòmica amb cara i ulls. És per això que en els darrers anys, els restaurants d'hotel han experimentat una transformació notable, elevant-ne el nivell culinari i convertint-se en destins foodies per dret propi. Tradicionalment vistos com una opció convenient per als hostes, però no per al públic local de la ciutat, aquests establiments han evolucionat fins a convertir-se en epicentres d'alta cuina, rivalitzant amb els millors restaurants independents de les ciutats.
Restaurant Reversible: nova obertura al centre de la ciutat
En un període clarobscur pel que fa a la gastronomia catalana, on setmana rere setmana noticiem tancaments d'establiments històrics, també és bo celebrar noves obertures com és el cas del restaurant Reversible, a pocs metres de plaça Espanya i ubicat al barri de la Font de la Guatlla. A Gran Via de les Corts Catalanes 322-324, hi havia un hotel que fa uns mesos va abaixar les persianes i la cadena Hotel Indigo ha adquirit el nou edifici ubicant-hi l'Indigo Barcelona Plaça Espanya, amb una proposta gurmet molt interessant.

Per aconseguir aquest nivell d'excel·lència, els hotels estan invertint en xefs de renom, molts dels quals tenen un passat destacat. El cuiner Víctor Alfageme és qui aporta la seva experiència i creativitat, dissenyant un conjunt inspirat a la ciutat que l'acull, reflectit per quatre elements representatius: Joan Miró, Montjuïc, les Olimpíades del 1992 de Barcelona i la Catalunya Industrial.

Així és Reversible, el nom que llueix el restaurant de l'hotel, un espai animat on compartir tapes, platets i plats frescos elaborats amb productes prèmium de la cultura catalana i estatal. El resultat és una experiència gastronòmica que no només satisfà, sinó que sorprèn i delecta els comensals, amb un tracte molt exquisit cap al comensal, digne d'aquest hotel de quatre estrelles sota el regnat de Rubén Lorenzo, cap de sala del restaurant.

En la meva visita nocturna, he de deixar de banda els arrossos, peixos i carns, per centrar-me en les tapes i els platets. La taula de formatges locals amb melmelada, l'original i única amanida de Cèsar amb pollastre a l'ast, el carpaccio de picanya madurada, els saludables alvocats a la brasa amb verduretes i les delicioses flors de carxofa amb salsa romesco. I, finalment, un boníssim steak tàrtar de vedella madurada que va posar el llacet a un sopar gloriós. Tot plegat, conceptes culinaris contemporanis i sostenibles que em sorprenen en un disseny de les taules i aprofitament intel·ligent de l'espai, evitant aquesta sensació de saturació que tant abunda en molts restaurants.
A través de l'ús de productes locals i de temporada, la implementació de tècniques de cuina sostenible i la creació de menús que reflecteixen les tradicions culinàries de la regió, aconsegueixen crear una carta pensada per renovar-se quatre cops cada any. Una proposta d'hivern, de primavera, d'estiu i de tardor, per donar valor al producte. Jo tinc l'oportunitat de tastar els darrers reductes primaverals, abans de donar pas a l'estiu, tot i que en Víctor Alfageme em confessa que està expectant per rebre la tardor i poder jugar amb els bolets i les hortalisses pròpies d'aquesta època.

Aquesta tendència no només enriqueix l'oferta gastronòmica, sinó que també ressona amb un públic cada cop més conscient de l'impacte ambiental i cultural de les eleccions alimentàries.

Els restaurants d'hotel han deixat enrere la imatge de simple conveniència per convertir-se en referents de l'alta cuina. Amb propostes culinàries cada cop més elaborades, xefs de prestigi, ambients sofisticats i un enfocament en la sostenibilitat, aquests establiments estan redefinint què significa menjar en un hotel. Ja no es tracta només d'un àpat durant una estada; és una experiència gastronòmica completa que convida els comensals a gaudir del millor de la cuina local i internacional.