Mas Generós s'ubica a Fonteta, població cèlebre pel recuit de drap, i en el seu nom encapsula molts actes de generositat: el primer i més important, el d'oferir lleure amb exquisidesa màxima, i el segon, el de brindar la riquesa que brolla de la terra en un format gastronòmic únic a la zona. Inherent a aquest, està la generositat de compartir el coneixement, creant un cercle tancat on el comensal gaudeix i aprèn. N'és responsable una cuinera, la Iolanda Bustos, també coneguda com la xef de les flors. Aquí, les flors, les aromàtiques i les plantes botàniques són presents a cada plat i elaboració que arriben a taula, i amb aquest gest, hom sent que participa del cicle de la natura i reconnecta amb ella.

El cabàs ple de flors i botànics, a punt per cuinar / Foto: Jordi Domènech

Bustos ja és tot un referent: hi haurà qui encara la vinculi a La Calèndula, el restaurant que durant 8 anys va defensar des de Girona i, en els 8 anys següents, va esclatar en popularitat a Regencós, fins que el 2021 va resoldre liquidar per divergències amb la propietat de l'hotel on estava incardinat. Amb una cuina moderna, però alhora ancestral, on tothom volia gaudir de la sensibilitat d'aquesta xef que incorporava els productes d'horta pròpia i de la seva granja de plantes i flors. Actualment, és assessora, xef privada i col·labora amb projectes agroalimentaris de la zona (com ara creant xampany de saüc amb MOMA, vi botànic amb Mas Vida o sals de flors, per mencionar alguns) mentre reuneix les peces del puzle perquè el seu projecte vital, el Centre d'Interpretació de flors, a Mas Generós, vegi la llum.

Iolanda Bustos, collint de la granja de flors i botànics de Mas Generós / Foto: Jordi Domènech

"Aquest projecte no podria ser una realitat sense l'Eugènia Huguet, la propietària i ànima de Mas Generós", explica la Iolanda. Aquest hotelet boutique compta amb una generosa (un altre cop!) extensió de terreny on l'Eugènia i la Iolanda han anat creant, amb determinació, els espais necessaris perquè aviat aquest Centre sigui una granja de cultiu de flora amb fins medicinals, alimentaris i decoratius, alhora que vendrà productes agroalimentaris vinculats amb la botànica i generarà tallers i experiències per tal de difondre el coneixement actual i futur.

Són precisament aquestes experiències les que porten atrafegada la Iolanda: des de crear ratafia a promoure passejades pel vast jardí, tot explicant (i tastant) cada flor i planta, tallant-ne per cuinar després i gaudir-ne a la taula. Acompanyar-la és tot un goig, cada coneixement que comparteix amb entusiasme genera emoció i sorpresa: posa un parell de fulles d'estèvia a la salsa de tomàquet en fregir-lo, "endolceix i a la vegada treu l'àcid", assevera la Iolanda. I així amb la rosa, l'onagre, la marialluïsa, el fonoll salvatge, les flors elèctriques, les de la pastanaga o les del porro (que tenen gust de porro, i si se'n posen unes poques a una truita, semblarà que en comptes de flors, hi haurà porro).

El tàrtar de tonyina amb ajoblanco de Mas Generós / Foto: Jordi Domènech

Cuinar amb flors i botànics és un hàbit perquè, principalment, requereix temps: temps per cultivar i temps per recol·lectar, puix que és important cuinar amb flors i herbes acabades de tallar. "El temps és el factor més important", continua la Iolanda, "i potser la raó per la qual s'hagi anat abandonant l'ús i el coneixement". L'hàbit el té, d'ençà que té ús de raó: la seva mare, cuinera, va regentar fins abans de la pandèmia el restaurant El Racó de l'Era a Palau-Sator i a ella li deu les bases de coneixement que van esperonar-la per continuar experimentant i aprenent. El seu pare, pastor, quan de petita sortia a pasturar amb ell, la renyava tot sovint perquè se la trobava rosegant tota flor i planta que li cridava l'atenció.

El gaspatxo de síndria amb verdolaga de Mas Generós / Foto: Jordi Domènech

Ara, a Mas Generós, es pot gaudir de l'experiència i la trajectòria vital i professional d'aquesta excepcional cuinera en format experiencial, amb tallers o a través dels sopars privats que organitza. I quan ella no hi és, l'equip de cuina i sala, altament motivat, explica al comensal curiós tot allò que vol saber de les meravelles que tastarà: fulles i pètals (acabats de collir) en tempura d'arròs; gaspatxo de tomàquet i síndria, amb verdolaga (amb una quantitat d'omega-3 equivalent a la del peix blau) i un gelat d'alfàbrega; carpaccio de gamba amb empedrat i micro brots de mostassa i flor d'onagre; verat envinagrat amb fruits de l'horta; tàrtar de tonyina amb ajoblanco, raïm i fulles de fonoll salvatge o un fantàstic rap, fet amb sal gruixuda i al vapor, embolcallat en fulles de figuera, acompanyat de mongeta tendra, anacards i marinat de verdura.

El rap cuinat amb fulles de figuera, mongeta tendra i anacards de Mas Generós / Foto: Jordi Domènech

Coneixement que es menja, coneixement après de forma lúdica i entenedora. Mas Generós no és només un lloc excepcional on descansar, recarregar energia i deixar-se endur, és també un espai conscient, holístic i en comunió amb l'entorn que es reflecteix en els plats que se serveixen. Qui no s'allotgi a l'hotel, podrà venir a degustar la gastronomia dissenyada per la Iolanda per sopar, amb un preu de tiquet mig aproximat de 50 €. La carta canvia sovint, adaptant-se al ritme de l'hort i de la granja, però el que no canvia és la sensació de descoberta i satisfacció, en quant hom s'aixeca d'aquesta taula. Sempre queda l'opció de tornar i amb l'excusa, aprofitar per a fer més experiència amb la Iolanda (preu mitjà de 85 € per persona).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!