Quan pensem en menjar casolà, el primer que ens ve al cap són els plats tradicionals que cuinaven les padrines a casa: llenties, escudella, macarrons o fricandó. Però més enllà dels grans tòtems de la gastronomia catalana, l'autèntica cuina casolana és la que mengem cada dia, el plat de sopa que et fas a l'hivern, el llom a la planxa que et soluciona un sopar o l'hamburguesa amb patates que et prepares un divendres. I és precisament aquesta essència casolana la que es respira al restaurant De Paula, al bell mig de la Vila de Gràcia; un racó acollidor vestit de restaurant esnob que amaga una cuina deliciosa amb hamburgueses de primera i productes catalans.

Hamburgueseria casolana

De Paula va néixer fa una dècada al Poble-Sec com un local de referència per als amants de les hamburgueses fetes amb productes de proximitat. L'èxit del restaurant els va portar a obrir un segon establiment al barri de Gràcia ara fa poc més d'un any i a consolidar un projecte únic. En Renan, del Brasil, és l'encarregat del local de Gràcia, un petit racó que amaga una cuidada oferta de producte català.

Interior De Paula
Interior del restaurant De Paula. / Foto: Emma Porta

El De Paula sembla un negoci més de la multitud d'invents curiosos que omplen els locals de la Vila de Gràcia: perruqueries ecològiques, estacions de reparació de cotxets de nadó o entitats independents de cinema social són negocis que només et pots trobar a Gràcia. Entre tota l'oferta, al carrer Terol número 6, hi ha el que sembla un restaurant més de 'smash burgers' greixoses i americanes. Una entrada amb aires moderns que guarda un restaurant molt diferent del que sembla. Es tracta d'un establiment petit, amb una barra a mà dreta, una cuina oberta amb brasa i unes quantes taules al fons amb capacitat per a una vintena de comensals. La música tranquil·la i la decoració estiuenca, amb taules de fusta i para-sols de vímet com a làmpades, fan que l'ambient sigui íntim i relaxat.

Cuina De Paula
Cuina del restaurant De Paula. / Foto: Emma Porta

Es tracta d'un establiment petit, amb una barra a mà dreta, una cuina oberta amb brasa i unes quantes taules al fons amb capacitat per a una vintena de comensals

Gastronomia senzilla

Per gaudir d'un bon dinar només cal un lloc tranquil, un servei atent i un producte bo. I al De Paula ho trobes tot. Tan bon punt arribes, en Renan et dona la carta i esculls l'hamburguesa, la guarnició i la beguda que vulguis. S'ho apunta, vas a seure i es posa mans a l'obra. La carta és simple, amb una desena d'hamburgueses de diferents tipus i quatre opcions de guarnició. Demanem la Vila-Vilà, de vedella amb formatge i ceba, i la Trespins, de pollastre amb ceba, pruna i ruca. Com a guarnició, escollim unes patates al caliu i una amanida i per beure una aigua freda i una cervesa artesana.

Amanida De Paula
Amanida del restaurant De Paula. / Foto: Emma Porta

En Renan ens porta les guarnicions i la beguda perquè anem fent gana abans del plat fort. Al cap d'una estona, arriben les hamburgueses, dos entrepans servits en coberteria Duralex marró que fan que tot tingui encara més bona pinta. Tot té el gust que toca, sense excessos ni empatxos. L'amanida és deliciosa, les patates -cuites a la brasa- són un acompanyament perfecte i les hamburgueses no podrien ser millors.

L'amanida és deliciosa, les patates -cuites a la brasa- són un acompanyament perfecte i les hamburgueses no podrien ser millors

Marxem satisfets, amb la panxa plena i un somriure d'orella a orella. La relació qualitat-preu és excel·lent, amb un tiquet mitjà que ronda els 15 € i unes hamburgueses casolanes de primer nivell.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!