Dissabte, darrers dies de setembre, però la pluja i el mal temps han donat una treva. Totes les taules del Mamut Beach Club, a Viladecans, estan plenes de famílies, grups d'amics i parelles que esgoten el temps de descompte de l'estiu gaudint d'aquest restaurant, situat a només un minut de la platja i a quinze de Barcelona, envoltat per un entorn natural protegit i sota l'atenta mirada d'un majestuós mamut, l'animal més emblemàtic d'aquest municipi del Baix Llobregat. Tot i que aquest restaurant forma part del grup Lancaster, que dirigeix el xef Marcos Ruiz, té una identitat pròpia que s'allunya de la resta dels locals del grup. El restaurant ofereix una proposta clara i definida, basada en la brasa, i ho fa amb gran èxit.
Brasa a tocar de la platja de Viladecans. Carns i peix de qualitat a la brasa per gaudir en un espai singular, amb un aire de guingueta sofisticada, còmoda i amb una clara aposta per la cuina d'arrel catalana, però modernitzada. L'espai convida a passar-hi el dia: començar amb un vermut, dinar a la terrassa, continuar amb còctels a la tarda, i fins i tot sopar. Es pot estirar l'estada fins a la nit amb unes copes. L'espai també és ideal per a celebracions privades, amb taules llargues i espectacles en directe. Mamut ha inaugurat el seu escenari, oferint música i espectacles en viu, combinant així el bon menjar amb una oferta cultural que garanteix una bona estona, tant a l'estiu com durant tot l'any. Mamut no tanca a l'hivern, cosa que permet continuar gaudint de la seva proposta gastronòmica en qualsevol estació.
Brasa i producte de qualitat
Marcos Ruiz aposta per la brasa a Mamut. La carta ofereix una selecció de carns, com filet, ploma, costella i el xuletón de vedella, que és el rei de la carta, però també peixos a la brasa, com el filet de llobarro o la costella de tonyina d'almadrava -la reina-. Qualitat i elegància en la presentació dels plats. Entre els entrants, destaquen l’ensaladilla russa, curosa i ben executada, un carpaccio de carabassó del parc agrari del Llobregat amb formatge parmesà i vinagreta, o una coca fora de carta que aprofita productes de temporada com les figues i els rovellons sobre un llit de formatge. També es poden tastar croquetes de pernil ibèric o una truita vaga feta a la brasa. Un detall important, cada cop més escàs: els acompanyaments són també molt cuidats. Patates fregides fetes a casa, pebrots del piquillo fets a la llenya i patates al caliu, ben amanides amb espècies.
Tot i que la brasa és l'aposta principal de Mamut, el restaurant també ofereix arrossos, aprofitant el coneixement dels xefs del grup, experts en aquest tipus de plats a l'Embarcadero. Hi trobem arrossos com el sec de costella, l'arròs a banda amb sèpia i escamarlans, el mar i muntanya i l'arròs negre. Els plats principals van acompanyats d'una carta de postres que reflecteix l'ADN de la cuina catalana modernitzada i adaptada als gustos d'ara -i que es puguin menjar en una terrassa a deu passos del mar-, com la crema catalana de maracujà i maduixes especiades, una versió innovadora de la torradeta de Santa Teresa i un pastís de formatge casolà molt encertat. La carta de vins, amb una bona presència de DO catalanes, i un servei impecable, acaben de donar forma a un restaurant que sembla pensat per penjar fotos a Instagram, on pots arribar a passar el dia i el menjar sí que està a l'altura del magnífic escenari.
Personalitat pròpia
El Mamut Beach Club forma part d'un grup de restauració que, sota la direcció de Marcos Ruiz, s'ha convertit en referència al Baix Llobregat. El conjunt d'establiments del grup -Casanova Beach Club (CBC), Embarcadero i el Mamut Beach Club; i els xiringuitos, Carita Morena, La Xancla i el Mosquito- dona feina a 250 persones. El Mamut té una identitat pròpia i diferenciada, especialment per la seva ubicació en un espai protegit per la Xarxa Natura 2000, que requereix ser molt curós amb qualsevol intervenció que es faci.
Això, però, el situa en un lloc gairebé idíl·lic, allunyat del bullici habitual del Baix Llobregat i on és fàcil aparcar. L'aposta per la brasa i per oferir activitats culturals durant tot l'any, malgrat les traves burocràtiques, ha servit per fer reviure aquest mamífer de grans ullals que semblava extingit.