L'avinguda Diagonal és una frontera molt clara entre dues ciutats; la Barcelona de l'Eixample, plena de gent atrafegada que es mou amunt i avall, i la Barcelona de Sant Gervasi, amb edificis senyorials i una calma i elegància que es trasllada als negocis que s'hi munten. Un d'aquests establiments és el restaurant Ajoblanco, un local amb classe on es menja de primera. A tocar de la coneguda discoteca Sutton Barcelona, l'Ajoblanco amaga una oferta que t'encantarà.
Un espai acollidor
Pujant pel carrer Tuset, just davant la discoteca Sutton, trobem el restaurant Ajoblanco. A l'entrada hi ha una petita terrassa sota un porxo amb lloc per a una taula. A dins, un passadís amb una gran barra a mà dreta i quatre taules a l'esquerra condueix fins al menjador principal. Amb una decoració acollidora, amb colors daurats, llum tènue i línies elegants, les taules es distribueixen en diferents espais que creen atmosferes diverses. Una taula gran al principi per a grups més nombrosos, quatre taules petites al mig i compartiments més íntims a la vora i al fons fan d'avantsala d'una cuina tancada, però amb un mur transparent que en permet veure l'interior.
Una de les particularitats d'Ajoblanco és que només obren per sopar. L'ambient que s'hi respira convida a menjar i quedar-se a fer una copa. O dues, i animar-se a sortir de festa en algun dels locals de la zona. La llum durant el vespre és càlida i tènue, però a partir de les 23.00 h encara l'abaixen més i el discjòquei que hi ha davant la barra apuja el volum de la música que està sonant.
L'oferta gastronòmica combina plats típics del Mediterrani amb altres receptes del nord d'Europa
Plats excel·lents
Les racions a l'Ajoblanco, tal com ens expliquen abans de començar, no són gaire abundants. Els plats, d'una carta extensa, estan pensats per posar al centre i compartir entre tots els comensals. L'oferta gastronòmica combina plats típics del Mediterrani amb altres receptes del nord d'Europa. Unes influències que responen a l'origen anglès de la propietària del restaurant. Comencem l'àpat amb una croqueta d'ají de gallina i unes anxoves netejades a mà. Dos entrants aparentment normals, si no fos per la qualitat del que tastem. La croqueta és deliciosa i l'anxova t'inunda la boca de sabor. Una prèvia que ens fa albirar un sopar de categoria.
Seguim amb un dels plats més catalans de la carta: l'assortit de formatges de la terra. Quatre formatges de diferents textures i intensitats amb un sabor realment artesà. A continuació, les verdures a la brasa i el verat fumat. Les verdures són boníssimes, plenes de sabor i amb una textura deliciosa. El verat, que elaboren durant dos dies perquè el fumat sigui perfecte, és deliciós. S'acompanya amb verdures envinagrades i una salsa picant que, pel meu gust, ho és una mica massa, però per als amants del picant és una combinació genial.
Per acabar, demanem unes postres pràcticament desaparegudes del mapa: el pijama
Els plats forts del sopar són el filet madurat amb foie-gras i l'amor de madre, un steak pie de carn estofada amb bolets que se serveix amb el moll de l'os al mig. El filet és perfecte; un tall de carn gruixut cuit al punt i amb una textura tendra i melosa. Per la seva banda l'steak pie és un plat contundent. A diferència de la resta, la ració d'amor de madre és força més gran. O almenys això sembla, després de tant menjar. És un plat amb sabor anglès, com el tradicional pastís de carn que preparen al nord d'Europa. Una mescla contundent, però molt gustosa, que val la pena tastar. Per acabar, demanem unes postres pràcticament desaparegudes del mapa: el pijama. Aquí el fan a la seva manera, amb un tall de pinya caramel·litzada, pera amb canyella i una guinda amb nata deliciosa. Tastem també l'Sgroppino, un sorbet de llimona amb alfàbrega que remullen amb cava i que, igual que el pijama, et transporta de cop a la infància.
L'Ajoblanco és un restaurant que no deixa ningú indiferent. S'hi està a gust, el personal és ràpid, eficient i amable i a més el menjar és excel·lent. Un lloc ideal tant per anar-hi a sopar d'hora com per fer la prèvia un dia que vulguis sortir de festa. No és un lloc barat, però per la qualitat del menjar i per la gran oferta de menjar i vi, el preu és just. Per no parlar de l'oferta de còctels, molt variada i preparada per un equip qualificat. Si busques un restaurant a la part alta, l'Ajoblanco és sens dubte un molt bon lloc on sopar.