El ritual que tenen moltes elaboracions de la cuina japonesa és hipnòtic. Veure’l ens agrada i el fet que succeeixi rere una barra, a la vista del comensal, és com anar a veure un concert, una obra de teatre o un ballet: cada gest de les mans ens fa parar atenció, cada reflex d’aquells esmolats ganivets jaspiats ens atrapa, la temprança del cuiner que no fa un pas en fals ens embadaleix i ens causa profunda admiració. I tot això passa al nou restaurant japonès que obrirà les portes el dia 1 de juliol, i que es diu Scapar.
En un dels carrers tranquils a tocar del Turó Park, el cuiner Kouichi Kuwabara, amb una dilatada trajectòria que l’ha fet treballar al Celler de Can Roca i al Dos Palillos de l’Albert Raurich, on ha passat els darrers 14 anys, ha plantejat el restaurant Scapar com una promesa de paradís artificial: vol ser una festa pels nostres sentits per tal que escapem de la pressa i l’estrès del dia a dia.
Tot i que aquesta és la primera posada en escena de Scapar de cara al públic, diferents plats són brillants, impecables i memorables
Els convocats en aquesta primera jornada de proves abans de l’obertura ens congreguem al llarg de la barra per degustar més d’una dotzena de petits plats, tal com mana el format 'omakase' que plantegen Kuwabara i el seu equip, que serviran el millor producte que siguin capaços d’aconseguir aquell dia, de dilluns a dijous només a la nit i divendres i dissabte tant al migdia com a la nit, per un preu de 140 € (reserves només per correu).
Tot i que aquesta és la primera posada en escena de Scapar de cara al públic, diferents plats són brillants, impecables i memorables, com ara el dashi de tomàquet, el sembei de cap de gamba, el tofu d’edamame amb salsa de pebrots del Padrón, el sushi de cranc marinat en salsa de soja i whisky, el sangatxo de tonyina a la xocolata, que semblava un guisat delicadíssim de llengua, o les postres de flam de llet amb vainilla, yuba i maduixetes.
D’altres plats són gairebé rodons, i ben segur que s’arrodoniran quantitats, maduracions i oferta líquida amb el rodatge que d’aquí poc tindrà Scapar, quan agafi embranzida a partir de juliol. Eren boníssims el mochi torrat amb gamba i nori, el tataki de sorell amb salsa hiyajiru (a base de miso, gingebre i shiso) i el donabegohan de blat de moro, unes prepostres d’arròs amb blat de moro marinat i crispetes.
La proposta de Scapar encantarà a l’apassionat del Japó, que ja ha visitat el país i les seves millors barres mitja dotzena de vegades (i que fins i tot s’ha tatuat allà) fins al gastrònom que busca places noves on tastar plats nous, textures i sabors inusitats, fets amb qualitat i mestria superiors.