Poques coses més puc demanar quan em presento en un restaurant amb aquestes característiques. Tot és excel·lent, quasi perfecte, diria. Una arquitectura delicadament preciosa, en un espai majestuosament verd i, naturalment, un menjar exquisit. Descric el restaurant Mas Monells, situat a Sant Bartomeu del Grau, a la carretera C-154, a l'alçada del km 9.

És sortir del cotxe i posar un peu a terra, i tot canvia. Com un calfred que t'intenta dir quelcom. I jo ho vaig entendre de seguida. Era al lloc adequat, en el moment adequat. Primavera i bon temps, temperatura agradable, i un enclavament natural preciós i idíl·lic. Només veure'l des de fora, el restaurant Mas Monells ja et xiuxiueja a cau d'orella que l'experiència serà inoblidable. Amb les parets de pedra rústica, les taules de pícnic, barrils de cervesa, llums càlides d'exterior i uns arbres primaverals ben florits, tot plegat un quadre pintoresc i culinari, acompanyat d'un toc tendre i familiar.

Exterior restaurant Mas Monells / Foto: J. T.

Una excelsa varietat de menús i plats

Fins a tres opcions per escollir només seure a taula: el menú degustació, el menú festiu o els plats de la carta. Escullis el que escullis, això sí, un entrant i una copa de cava gratis. Un dels molts detalls del restaurant amb el client. Tots els plats són fets amb productes de temporada i de proximitat.

Restaurant Mas Monells / Foto: J. T.

Raviolis de mango amb formatge de cabra, maduixa i olivada; coca de full amb micuit de foie, maduixa, microbrots i tòfona; amanida de perdiu escabetxada amb pasta, magrana, verdures i vinagreta de mostassa o caneló de carabassó farcit de brandada de bacallà amb gelatina de mel, ceba confitada i ous de truita. Aquests són només alguns dels entrants a la carta.

Jo vaig tastar els raviolis de mango i una amanida de formatge brie arrebossat, nous, melmelada de tomàquet i pesto de col kale. Ambdós entrants increïblement deliciosos. 

Cansalada confitada, coca de calçots, carxofes a la brasa, pèsols frescos o ous esclatats i foie a la brasa són algunes de les receptes que fan a la brasa. Però jo, per continuar amb aquest gaudi culinari, vaig apostar per una paella d'arròs negre amb sepionets i carxofes. A més, i com a remat final, un filet de vedella amb foie, Oporto i codonyat.

Restaurant Mas Monells / Foto: J. T.

El colofó final de la vegetació

Crec que m'hi vaig enamorar, sí. Continuo, de fet, enamorat del restaurant Mas Monells i, conseqüentment, n'he volgut escriure un article. És una sensació d'hipnosi per múltiples factors que et travessen i punxen, i no saps per on et venen. Ho ignores. No penses en res més que no sigui en xalar de tot: l'espai, el menjar i la companyia.

Perquè, és clar, la tropa amb qui vas a un restaurant és sempre important. Però penso que en aquest indret de Sant Bartomeu del Grau encara ho és més. No només és l'estona que passes immers entre les seves reconfortants i acollidores parets de pedra, sinó, i sobretot, el vermut previ i el post del menjar, per fer el cafè, contemplant durant hores l'aclaparador i romàntic paisatge natural.