Que la gastronomia basca ha marcat un abans i un després a la cuina d’arreu del món és un fet incontestable. La manera d’entendre què és menjar dels bascos ha creat una cultura gastronòmica potent que hom ha volgut fer també seva. A casa nostra estem de sort perquè ara, a tocar del mar, tenim un bon representant de la cuina euskaldun a Kresala, que és un asador amb totes les lletres.
Els artífexs de Kresala són els germans López de Viñaspre, del grup Sagardi, i el cuiner Gregorio de Tolosa, reconegut per la seva mestria a la graella al mític asador Bidea2, a Navarra. La idea: traslladar un bon bocí del millor del mar a la platja de Bogatell, amb les vistes romàntiques que ofereix el Moll de Gregal. La carta aposta per cuinar amb tècniques d’aquí i d’allà un peix i un marisc d’alta qualitat, però excel·leix en el tracte dels peixos a la graella. De fet, en una declaració d’intencions, són els peixos la primera cosa que veiem en entrar al restaurant. Ens saluden, capervall, des d’aquest aparador climatitzat, esperant que els arribi l’hora de ser abraçats pel foc.
En cas de dubte, el personal de sala, que funciona com un rellotge suís, us els resoldrà amb practicitat i eficiència
Segons la disponibilitat, el virrei, el besuc, el turbot, el roger de bona mida, el gall de Sant Pere, el corball, el rap, el mero i el llenguado poden ser els protagonistes de la brasa. En el nostre cas, mig virrei, acompanyat d’enciam amanit amb una bona dosi de vinagre (si no sou molt de vinagre, demaneu que us n’ajustin la quantitat) i amb una emulsió d’oli d’oliva verge extra i els seus sucs. Les altres dues estrelles de la carta, el llamàntol i la llagosta, també poden passar per la graella o, si ho prefereixes, demanar-les a la menorquina o, en el cas del primer, també un salpicó pujat de ceba o en arròs caldós. En cas de dubte, el personal de sala, que funciona com un rellotge suís, us els resoldrà amb practicitat i eficiència.
De postres arriba el dolç pastís Alaska, que sol agradar per allò que es flameja a taula i el foc sempre fa gràcia, i perquè és, alhora, fred i calent. Per qui vulgui un final salat, tenen l’opció de formatge, que amb una copeta d’olorós o de palo cortado pot tancar l’àpat amb contundència. La carta de vins, extensa i completa, té tot allò que pot agradar al nou i al vell gastrònom, a aquells que busquen la corpulència de les antigues maneres i als que es decanten per la lleugeresa i la poca intervenció.