Itàlia és un país respectat gastronòmicament. De renom mundial, de nivell espectacular. Per tant, qualsevol nova obertura d'un restaurant de cuina italiana a Barcelona és un motiu de celebració. Molt millor, és clar, que no les ignominioses cadenes de menjar ràpid que abunden i despullen lentament la capital catalana. Fa un parell de mesos va obrir al Poblenou el restaurant 26 kg (c/ Sancho de Ávila, 175), un autèntic espai de pasta italiana.

Restaurant 26 kg: pasta per 10 euros

El número 26 no és una xifra qualsevol, és la quantitat de pasta que un italià menja durant un any. A alguns els semblarà molt, a altres poc. "La veritat és que el nostre amor per la pasta és infinit. Forma part de la nostra gastronomia, cultura i records", explica en Maurizio Gorga, xef del 26 kg. "La pasta és una part imprescindible de les nostres vides, i és per això que volem compartir-la amb els catalans de Barcelona", afegeix.

Plats del 26 kg / Foto: Roger Alsina

El 26 kg és la seva manera de convidar-nos a descobrir l'autèntica pasta fresca italiana, com la preparava la clàssica mamma italiana, però en una versió plant-based. I és que l'oferta és pasta vegana cent per cent, feta amb aigua, farina i sèmola. En el 26 kg el focus és a la pasta, amb la visió de fusionar la tradició de la pasta artesanal italiana amb les noves tendències gastronòmiques plant-based. Un projecte consentit que, tal com explica el seu xef Gorga, han trigat prop de dos anys a veure realitzat.

Pasta artesana plant-based / Foto: Roger Alsina

La carta compta amb 9 propostes fixes de pasta amb la salsa, primant les salses més icòniques amb el component vegà i amb tot el sabor de la recepta clàssica. Així, s'ofereix trofie al pesto, originari de la Ligúria; tagliatelle i funghi, un plat de diumenge i d'absolut confort que se serveix en moltes taules italianes, igual que la lasanya; pacchero alla Norma, un mix entre el pacter napolità i la salsa, alla norma, siciliana, veganitzada amb una ricotta d'ametlles per substituir la d'ovella; gnocchi calabresiravioli neri di funghi i tartufo amb cacio i pepe, un mix entre el ravioli típic de l'Emília Romagna i la salsa emblema de Roma de delicat i elegant sabor.

Trofie al pesto / Foto: Roger Alsina

A aquestes 9 propostes fixes se li suma la pasta del dia, la recepta de la qual canvia cada setmana, i 5 entrants o antipasti que segueixen les petjades d'aquests clàssics: la parmigiana di melanzane, la insalata Panzanella i tres opcions sobre una focaccia, la bruschetta alla genovese (pesto, tomàquet cherry i orenga fresc damunt d'una focaccia acabada de fornejar), la bruschetta del sud (ricotta d'ametlles, canonges i ametlles torrades) i la pròpia focaccia amb el seu bon raig d'oli de romaní i escates, tal com es gaudeix a la Toscana.

En el 26 kg el focus és a la pasta, amb la visió de fusionar la tradició de la pasta artesanal italiana amb les noves tendències gastronòmiques plant-based

L'interior del 26 kg / Foto: Roger Alsina

L'apartat líquid és curt i concís, amb èmfasi en el protagonisme de la pasta: un únic vi de la casa, negre i blanc, ja que el focus és a les begudes no alcohòliques. La kombutxa s'elabora a casa, així com la refrescant llimonada amb maracujà, amb el punt just de dolç i d'àcid i quant a les begudes carbonatades, l'opció escollida és Mole Cola, un refresc sense cafeïna, al·lèrgens, additius ni sabors afegits, amb sucre de canya.

Més plats del 26 kg / Foto: Roger Alsina

Així, la gastronomia a 26 kg és vegana, però també és saludable, sense buscar alliçonar ni fer bandera dels avantatges que aquesta dieta suposa per al medi ambient i la salut. Aquest enfocament cap a un mens sana in corpore sano se sustenta a les receptes plant-based, però sobretot en les elaboracions des de zero de tot el que s'ofereix a la seva carta, des de la pasta a la kombutxa, un aliment viu per la fermentació que, alhora, enforteix el sistema immunitari si es consumeix amb regularitat.

Pasta per emportar o fer a casa

A aquest singular enfocament se li uneix una vocació pedagògica i lúdica per aconseguir que la clientela s'enamori de la pasta i alhora descobreixi el plaer de preparar-la a casa: totes les pastes, juntament amb les salses, poden adquirir en un pràctic kit per preparar aquest saborós plat de pasta a casa en pocs minuts. Al seu lloc web es poden trobar els passos i un videotutorial per no errar en cap moment de l'execució de la recepta.

Es poden menjar els plats de pasta al local o a casa, ja que tenen una oferta destaca de menjar per emportar. Te la pots endur llesta per menjar o la pots cuinar a casa. "Volem que el comensal pugui gaudir tant del plat de pasta com nosaltres preparant-la", finalitza en Maurizio. Estan oberts cada dia de la setmana, de dilluns a diumenge, de 13 a 23 hores. Cuina oberta tot el dia, sense interrupcions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!