Ja fa quinze anys que en Marc Cuenca, fill de Can Pineda —restaurant mític del Clot— va obrir Els Tres Porquets per continuar la tradició familiar en un local més petitó i assequible. Un grapat de taules, fusta arreu, bon tracte i vins i una carta on cada plat és una alegria: aquest és el secret. També tenen un reservat a tocar on celebrar amb més intimitat —hi han passat famosos del morro fi.
Aquí treballen amb aliments de primera (la coca de vidre, de Concept Pa; el peix, de Peixnot; la carn, de Jordana i Butcher Chef; les verdures, de Puig Bolets) i basteixen una carta intel·ligible i deliciosa. Hi pots menjar un carpaccio (per fi un carpaccio que no és una presa de pèl) espectacular (de presa ibèrica, macerat amb més de vint-i-cinc ingredients, aromàtic i tendre, 15 €), una tripa excel·lent (picantona, amb cigrons i xoriço, 11 €), el mero marinat i en tempura (17 €, no us el perdeu!) o les clàssiques mandonguilles amb bolets de la casa gran (18 €).
El pernil és de Guijuelo, Salamanca; les anxoves, de Santoña; la canya, Mahou, molt ben tirada: com veieu, saben el que és bo. Tot just s'ha acabat la temporada de les carxofes que ja ataquen amb ganes el pèsol de llàgrima de Sant Pol, les múrgoles o la flor del carabassó: tot l'any és una festa. Dels vins se n'encarrega l'Albert Fontcuberta, que hi té la mà trencada i un migdia qualsevol et pot proporcionar la copa ideal –per exemple, un Sicus Garrut del Baix Penedès. Tenen una bodega com cal, amb més de 400 referències: deixeu-vos aconsellar.
El 2019 es va morir el pare d'en Marc, el Paquito de Can Pineda i com a homenatge van engegar una marca amb el seu nom per fer edicions pròpies de les begudes. Així, ara als Tres Porquets hi pots beure cervesa Paquito (feta a l'obrador clotenc 0.8), la ginebra Paquito (feta a la Destilateca a base de pi) o el licor Paquito (també creació d'en Carles Bonnin de la Destilateca, a base de coriandre i tirabecs!). L'etiqueta de la marca és una aquarel·la porcina de la Sara, la germana d'en Marc. I del logotip clàssic dels tres porquets n'han fet samarretes, gots i copes: no s'estan de res!
Ah, i si sou llaminers, feu un racó per tastar les bombetes de xocolata que tenen de postres: millor que mil coulants, aquest mos que es desfà a la boca és perfecte per recordar-te que als Tres Porquets s'hi fa màgia de prop.