La Morera de Montsant és un petit municipi de 200 habitants ubicat al cor del Priorat. A mig camí entre la cartoixa d'Escaladei i el pantà de Siurana, és un lloc estratègic on fer parada i fonda. Enmig dels estrets carrers de pedra trobem la Morera, un dels tres restaurants del poble. Un local discret i amagat amb una oferta gastronòmica única i un projecte familiar molt vinculat al territori.

Un projecte familiar

La Morera és un restaurant petit i familiar; però familiar de debò. Hi treballen la Txus Sánchez, responsable del projecte, el seu marit, els fills, els cosins, els tiets... tothom qui pot hi va a donar un cop de mà. Amb capacitat per a una cinquantena de comensals, el menjador de pedra es divideix en dues altures. Les parets de pedra i els arcs de maó guarden les taules de fusta i els diferents estris de feina tradicionals que decoren la sala.

Ambient de diumenge Restaurant La Morera
La sala de la Morera és plena a vessar durant el servei de diumenge / Foto: Oriol Foix Duaigües

Tan bon punt arribem, seiem a taula i la Txus ens fa cinc cèntims del projecte: un restaurant que va obrir fa 8 anys amb una cuina tradicional, que recupera receptes perdudes de la comarca i amb una aposta decidida pel vi del Priorat. Un dels pals de paller de la Morera és el projecte Vins en Família, la iniciativa guanyadora dels premis Vinari d'Enoturisme d'enguany, que consisteix en la recomanació d'un vi de cellers del territori que va rotant cada trimestre.

El restaurant és un projecte amb sentit comú, sincer i respectuós amb els productes i els elaboradors del territori

Menjar tradicional

La cuina de La Morera és tradicional, però no és la cuina de sempre. A més d'estofats i guisats de tota la vida, la cuina tradicional que fan al restaurant també inclou receptes locals que s'han anat perdent amb el temps. Uns plats que volen recuperar a través del menú de 35 € que inclou primers, segons i postres. L'oferta és sempre la mateixa i els productes a escollir varien en funció de la temporada.

Crestes de la Figuera Restaruant La Morera
Crestes de la Figuera del restaurant la Morera / Foto: Oriol Foix Duaigües

Comencem l'àpat amb un vermut de cortesia i uns talls de fuet. De primer, la Txus ens recomana unes crestes de la Figuera i una truita amb suc. Les crestes són unes empanades de patata i rostit que només feien en un restaurant del poble que va tancar fa poc i que ara recuperen al menú. D'altra banda, la truita amb suc és un plat sucós i reconfortant molt típic del Priorat. De segons fem un estofat de vedella amb avellanes, un plat amb gust de tardor, i una galta de vedella amb vi negre del Priorat, el plat estrella del restaurant. Per postres, un exquisit coc de xocolata amb gelat d'avellana i una crema catalana de primera. Per maridar el dinar, escollim el vi recomanat a Vins en Família, que aquest trimestre és "S de Saó del Coster", un vi negre excel·lent de la D.O.Q Priorat.

Estofat de vedella Restaurant La Morera
Estofat de vedella amb avellanes del restaurant la Morera / Foto: Oriol Foix Duaigües

Vinculació amb l'enoturisme

A més de cambrera, la Txus també és sommelier. Amb el reconeixement del premi Vinari d'Enoturisme, la Morera és un referent pels amants del vi al Priorat. De fet, el pròxim cap de setmana del 22 al 24 de novembre, tindrà lloc la primera edició de Temps de Priorat Enoturisme, una iniciativa en què la Morera és un dels restaurants participants. La festa tindrà un programa transversal amb una àmplia oferta d’activitats destinades tant a professionals com a públic final, i que buscarà la complicitat de tots els actors de la comarca: cellers, molins d’oli, restaurants i allotjaments.

Crema catalana Restaurant La Morera
Crema catalana del restaurant la Morera / Foto: Oriol Foix Duaigües

La Morera és un restaurant excel·lent amb una oferta singular. Fan dinars de dijous a diumenge i la resta de dies obren només per encàrrecs concrets. La Txus ho explica tot amb una passió i una il·lusió que es contagien. El servei, proper i eficient, no s'atura mai. El restaurant és un projecte amb sentit comú, sincer i respectuós amb els productes i els elaboradors del territori. Un racó de Catalunya que val molt la pena visitar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!