Jo soc d'aquelles persones (segurament odioses) que feliciten l'entrada de l'any al febrer, març, abril... És a dir, si és el primer cop que et veig aquest 2024 et deixaré anar immediatament un "Bon any nou". Ara bé, les campanades només les celebro un cop cada any i el dia que toca... fins aquest any. L'altre dia passejava per la frontera entre l'Eixample Esquerre i Sant Antoni i vaig endinsar-me al restaurant Món Việt, un local vietnamita que està en plena celebració pel Nou Any Vietnamita, anomenat el Tét, que coincideix amb la festivitat del Nou Any Xinès del passat 10 de febrer. La també anomenada Festa de la Primavera és l'esdeveniment més important d'aquest calendari, que aquest any se centra en el drac de fusta. I com a qualsevol bon drac que treu foc, jo també en treia pels ulls i pel paladar després de tastar els plats i les salses de Món Việt.

Restaurant Món Việt: uns plats boníssims i el toc excel·lent de les salses

El Têt és la celebració més important al calendari vietnamita. Coincidint amb l'inici d'any a altres països asiàtics que comparteixen calendaris lunisolars, els vietnamites reben al nou any amb celebracions plenes de color, bons desitjos, il·lusió i plats tradicionals. Un d'ells és el banh tèt, un tipus de pastís d'arròs glutinós, fesol verd i carn de porc, cobert per les fulles de dong o fulles de plàtan, segons on es resideixi. Aquest pastís, d'origen humil, es prepara en família, tal com mana la tradició i és una ofrena a la naturalesa per agrair les bones collites. El gà luộc és un altre dels imprescindibles a aquesta taula festiva, un saborós pollastre bullit acompanyat de salsa de peix amb gingebre, així com el thịt kho tàu, cansalada amb salsa de caramel i ou.

Un dels banquets que es pot trobar al restaurant Món Việt / Foto: Marta Garreta

Món Việt, des del barri de Sant Antoni, és un dels principals exponents de la cuina saludable, saborosa i equilibrada del Vietnam. Obert el 2017, aquest restaurant regentat per Anh Van Chac, segona generació ja nascuda a Barcelona, i el seu marit Carles Amat, apropa els plats més característics del menjar de carrer vietnamita a tots els amants de les cuines d'Àsia i els curiosos per descobrir nous sabors i elaboracions.

Amb tots ells, Món Việt celebrarà el Têt del 10 al 29 de febrer, amb la inclusió a la carta de 3 plats (els festius banh tét, gà luộc o thịt kho tàu). Així mateix, no faltarà ni la decoració típica, una safata de fruita fresca perquè el comensal agafi la peça que li vingui de gust ni les tradicions amb què la societat vietnamita celebra l'arribada del nou any, un moment en què les famílies es reuneixen per celebrar amb alegria i gratitud i, molt sovint, aquesta celebració es pot estendre fins a una setmana sencera. Per donar la benvinguda al nou any, els vietnamites segueixen un decàleg que es divideix entre el que cal fer i el que no.

El banh tét és un dels plats que ofereixen / Foto: Marta Garreta

Una altra dada interessant és que, durant el Têt, la principal ocupació de les famílies és menjar, beure i cantar. Món Việt, en el seu afany de divulgar la riquesa cultural i gastronòmica de la cultura del Vietnam, projecta en la celebració del Têt una bonica ocasió per acostar aquesta cultura mil·lenària als amants de les cultures asiàtiques. El Têt es podrà gaudir fins al 29 de febrer al restaurant, i els seus plats icònics, els festius banh tèt, gà luộc o thịt kho tàu també estaran disponibles per a emportar o lliurament a domicili fins a esgotar totes les existències.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!